Συνεργασία ναυτιλιακών εθνών για την ανάπτυξη πράσινων διαδρομών

Στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών, γνωστή και ως COP26, 19 χώρες, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων που έχουν μακρά ιστορία στη ναυτιλία όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία, εντάχθηκαν στο πρώτο πλαίσιο δημιουργίας θαλάσσιων ναυτιλιακών διαδρομών μηδενικών εκπομπών, τη Διακήρυξη Clydebank για καθαρές ναυτιλιακές οδούς.

Όσοι υπέγραψαν συμφώνησαν να συνεργαστούν για να υποστηρίξουν τη δημιουργία ναυτιλιακών διαδρομών

με μηδενικές εκπομπές, μεταξύ δύο ή περισσότερων λιμένων.

Με τη δημιουργία αυτών των θαλάσσιων διαδρομών, οι μεγάλοι εμπορικοί εταίροι μπορούν να ξεκινήσουν τις επενδύσεις στην ξηρά που απαιτούνται για καθαρή ενέργεια και υποδομές ηλεκτροκαυσίμων μηδενικών εκπομπών στα λιμάνια.

Η προσέγγιση των διαδρομών δίνει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να δώσουν αρχικά κίνητρα και τελικά, να απαιτήσουν ότι μόνο πλοία μηδενικών εκπομπών μπορούν να ταξιδεύουν από, για παράδειγμα, τη Σαγκάη στο Λος Άντζελες ή το Ρότερνταμ στη Νέα Υόρκη.

Η Ocean Conservancy και η Pacific Environment, που δημοσίευσαν μια έκθεση με τίτλο All Aboard τον Απρίλιο σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η διοίκηση Μπάιντεν-Χάρις μπορεί να βοηθήσει τα πλοία να σταματήσουν να χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα, χαιρέτησαν την απόφαση ότι οι υπογράφοντες συμφώνησαν να ορίσουν πράσινες ναυτιλιακές διαδρομές, γεγονός όχι δεδομένο καθώς ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Η Madeline Rose, διευθύντρια της καμπάνιας για το κλίμα, της Pacific Environment, δήλωσε: «Ακριβώς όπως τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά, τα πλοία θα χρειαστούν νέους σταθμούς φόρτισης σε ένα μέλλον μηδενικών εκπομπών στα λιμάνια που συχνάζουν σε όλο τον κόσμο. Ευχαριστούμε το Ηνωμένο Βασίλειο που ηγήθηκε αυτής της πρωτοβουλίας καθαρής ναυτιλίας και επαινούμε όλα τα έθνη που υπέγραψαν, αλλά προειδοποιούμε ότι το πλαίσιο της Clydebank αφήνει περιθώρια για τακτικές καθυστέρησης και κενά στα ορυκτά καύσιμα. Προτρέπουμε τις χώρες εταίρους και τα λιμάνια να ενεργήσουν γρήγορα για να θέσουν άμεσα, ενδιάμεσα και τελικά υποχρεωτικά σημεία αναφοράς για τη σταδιακή κατάργηση όλης της ρύπανσης των πλοίων από ορυκτά καύσιμα κατά μήκος των κοινών διαδρόμων τους».

Σχολιάζοντας τα νέα, ο Nick Brown, Διευθύνων Σύμβουλος της Lloyd's Register, δήλωσε: «Η επισήμανση των μεγάλων λιμενικών κόμβων και των συγκεκριμένων εμπορικών οδών επιτρέπει την πλήρη κατανόηση του πού θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν οι πρώτες επενδύσεις υποδομής σε χερσαία βάση για την παραγωγή νέων καυσίμων. Οι πράσινοι διάδρομοι είναι απαραίτητοι για να υποστηρίξουν τη βιωσιμότητα των πρώτων μετακινήσεων».

έθνηδιαδρομέςπράσινη ενέργεια ΝΑΥΤΙΛΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα