Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Ουκρανία και ενεργειακή κρίση στο επίκεντρο

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι αλλαγές που φέρνει σε πολλά επίπεδα, θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη (10/3) στις Βερσαλλίες.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα επεξεργαστούν τις κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά και τα περιθώρια βοήθειας στην Ουκρανία, ακόμα και το ενδεχόμενο ένταξής της στην Ε.Ε.

Επίσης, βασικά θέματα αποτελούν η μείωση της εξάρτησης από τις ενεργειακές πηγές της Ρωσίας, η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ε.Ε. και η ενίσχυση των οικονομικών θεμελίων της Ε.Ε.

Τα κράτη - μέλη αναμένεται να δεσμευτούν ότι θα αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες και θα συζητήσουν την προσπάθεια της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ. Θα συζητήσουν επίσης πιθανές νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας και σχέδια για σταδιακή κατάργηση του ρωσικού ενεργειακού εφοδιασμού καθώς και άλλες σημαντικές εξαρτήσεις από τη Ρωσία και την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του σιταριού.

Είναι απίθανο, πάντως, η ΕΕ να συμφωνήσει σε οποιαδήποτε νέα δραστικά μέτρα, με τα κράτη μέλη να είναι βαθιά διχασμένα σχετικά με επιλογές όπως το εμπάργκο πετρελαίου.

Το ενδεχόμενο να συμφωνήσουν σε κοινό ομόλογο για να καλυφθούν οι δαπάνες είναι επίσης εξαιρετικά αμφίβολο.

Οι ελληνικές θέσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταθέσει το σχέδιο «έξι σημείων» ώστε να μπει φρένο στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου ώστε να αποσυνδεθεί η γεωπολιτική από την ενεργειακή κρίση.

Στη συζήτηση για την περαιτέρω ανάπτυξη και επένδυση στις αμυντικές δυνατότητες της Ε.Ε., η ελληνική πλευρά έχει πάρει ξεκάθαρη θέση για την ανάγκη ενίσχυσης του ευρωπαϊκού πυλώνα ασφάλειας που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στο ΝΑΤΟ και θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία. Ταυτόχρονα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει επανειλημμένα το ζήτημα της εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς κανόνες, συζήτηση που γίνεται ξανά επίκαιρη, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει επαναφέρει ως προτεραιότητα το θέμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας και την ανάγκη αμυντικής ενίσχυσης σειράς κρατών-μελών.

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, η ελληνική πλευρά θα επαναλάβει την στήριξή της που αποδείχθηκε έμπρακτα με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και αμυντικού υλικού, ενώ σε ό,τι αφορά το αίτημα ένταξης στην Ε.Ε., η Αθήνα συμφωνεί στην ανάγκη να εκπεμφθεί ισχυρό πολιτικό μήνυμα στήριξης της ενταξιακής προοπτικής της Ουκρανίας. Δεν πρέπει, να παραβλέπεται, ωστόσο, ότι ενταξιακή προοπτική είναι μια διαδικασία, η αξιοπιστία της οποίας δεν πρέπει να υπονομευθεί.

σύνοδος κορυφήςΕΕΒερσαλλίεςηγέτες
Keywords
Τυχαία Θέματα