Συνολάκης: Θα είχαμε θρηνήσει θύματα αν δεν είχαμε το 112
«Είναι πολύ νωρίς να ξέρουμε τι διαφορετικό θα μπορούσε να είχε γίνει σε σχέση με την διαχείριση αυτή της Μέγα-Πυρκαγιάς, ώστε να περιοριστεί η έκτασή της και να σβήσει πιο γρήγορα, αυτό είναι το ζητούμενο εδώ. Δεν είναι μια πυρκαγιά όπως ήταν στο Μάτι που μπορούσαμε πάρα πολύ γρήγορα να καταλάβουμε ότι ο λόγος που πέθαναν 103 άνθρωποι ήταν επειδή δεν υπήρξε εκκένωση. Εδώ υπήρξαν εκκενώσεις. Τις απαντήσεις για την διαχείριση θα τις δούμε σε βάθος χρόνου» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης
Ενώ, συμπληρώνει: Σε άλλες περιοχές, όπως στην Καλιφόρνια, που έχει τις ίδιες συνθήκες με την Ελλάδα, ξηροκλιματικές συνθήκες, περίπου την ίδια βλάστηση, οι πυρκαγιές καίνε για πάρα πολλές εβδομάδες. Μία πυρκαγιά που καίει τώρα, η Ντίξι, έχει ήδη κάψει 2.000.000 στρέμματα. Εμείς δεν είμαστε συνηθισμένοι στην Ελλάδα γιατί δεν είχαμε καύσωνες. «Πολύ φοβάμαι ότι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτές τις Μέγα-Πυρκαγιές και να μάθουμε να τις διαχειριζόμαστε. Δεν νομίζω ότι περίμενε κανείς στην Πυροσβεστική ότι η πυρκαγιές θα διαρκούσαν για τόσες μέρες. Αιφνιδίασε ο αριθμός των πυρκαγιών και ο χρόνος που διήρκησαν λόγω του φοβερού καύσωνα. Το 2020 κάηκε περίπου το 4% της έκτασης της Καλιφόρνια, που είναι περίπου όσο ολόκληρη η Ελλάδα. «Εκεί έχουν πάρα πολύ καλά συστήματα πυρόσβεσης, είναι πολύ οργανωμένοι και σε τοπικό και πολιτειακό επίπεδο. Αυτό μας δείχνει ότι έχουμε μπει σε μια πορεία, που θα πρέπει να συγκρατήσουμε την κλιματική αλλαγή, γιατί θα έχουμε αυτά τα αποτελέσματα, τις Μέγα-Πυρκαγιές».
Όταν έχουμε δει μια πυρκαγιά να καίει για 10 μέρες, μια Μέγα-Πυρκαγιά, πρέπει να προετοιμαστούμε για πυρκαγιές διαρκείας στο μέλλον και παίζει μεγάλο ρόλο το τι κάνουμε με τα περιαστικά δάση, γιατί ναι μεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο, αλλά το γεγονός ότι έχουμε σπίτια μέσα ή δίπλα σε δάση, καλώδια της ΔΕΗ, αυτό δεν βοηθά ούτε την διαχείριση ούτε την κατάσταση, σημείωσε ο κ. Συνολάκης.
«Χρειάζεται να ξανασκεφτούμε τον πολεοδομικό μας σχεδιασμό και να καταλάβουμε ότι όταν μπαίνουν όρια, υπάρχουν για έναν λόγο, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, όταν επί δεκαετίες αυτό σαν κοινωνία το αγνοούμε και πάμε να νομιμοποιήσουμε τα αυθαίρετα, τέτοιου είδους πρακτικές πρέπει να σταματήσουν. Δεν είναι σωστό για να νομιμοποιηθούν τα αυθαίρετα να καίγονται τα δάση. Ένα άλλο κομμάτι είναι η διαχείριση των δασών, ο καθαρισμός τους, γιατί θα πάμε σε ένα ανάγλυφο περίπου όπως είναι τα νησιά των Κυκλάδων, σε όλη την Ελλάδα».
«Μέχρι στιγμής εδώ δεν έχουμε θρηνήσει θύματα. Το βασικό στοιχείο της μελέτης στο Μάτι είναι ότι άλλαξε το δόγμα της ελληνικής πολιτικής προστασίας, βρήκαμε την έγκαιρη προειδοποίηση, μπήκε το 112. Η μελέτη μου για το Μάτι, ανέδειξε ότι αν υπήρχε το 112, θα είχαμε πολύ λιγότερα θύματα και αν είχε δοθεί πολύ έγκαιρα δεν θα είχαμε κανένα θύμα». Εξηγώντας πόσο καθοριστικός είναι ο ρόλος του 112, καθώς πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην ακούν ραδιόφωνο, να μην βλέπουν τηλεόραση, να μην ακούν την αστυνομία, ακόμα και σε επίπεδο προετοιμασίας, τα μηνύματα που στέλνονται και δίνουν οδηγίες να κλειστούν παράθυρα, καμινάδες, προετοιμαστείτε για εκκένωση, εκκενώστε, «αυτό σε συνδυασμό με την αστυνομία που έδρασε πάρα πολύ καλά, έκανε φοβερή δουλειά. Αν λάβεις το μήνυμα από το 112 και δεν ακολουθήσεις τις οδηγίες παίρνεις την ζωή σου στα χέρια σου».
Χρειάζεται τουλάχιστον μερική ασφάλιση των σπιτιών υποχρεωτική και βάσει αυτών να γίνονται αποζημιώσεις, γιατί εξετάζεται η επικινδυνότητα από τις ασφαλιστικές εταιρείες προκειμένου να τα ασφαλίσουν και αυτή η αξιολόγηση είναι σημαντική για τον ιδιοκτήτη για να καταλάβει ο ίδιος τις αδυναμίες που έχει η κατοικία του. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά, υποστηρίζει ο ίδιος.
«Όλη μου την επιστημονική καριέρα έχω δει από πρώτο μάτι τι διαφορά κάνει η εντολή εκκένωσης από την μη εκκένωση, σε ακραία φυσικά φαινόμενα, τσουνάμι, πλημμύρες, πυρκαγιές, το έχω δει σε μέρη όπως η Ινδονησία, Ιαπωνία, Χιλή. Ήξερα από την αρχή στο Μάτι ότι το βασικό διαχειριστικό σφάλμα ήταν ότι δεν εδόθη εντολή εκκένωσης και αυτό θα έσωζε ζωές.
«Η στάση ορισμένων κάθε φορά που βγαίνω και λέω την επιστημονική μου άποψη, είναι να βγαίνουν αμέσως, να την χλευάζουν και να την ειρωνεύονται. Όλα αυτά είναι απόπειρες φίμωσής μου. Αυτά είναι τελείως μεσαιωνικά, μόνο στον Μεσαίωνα, αν υπήρχε ένας επιστήμονας που και έλεγε κάτι διαφορετικό από αυτό που πρέσβευαν ορισμένοι, έβγαιναν και προσπαθούσαν να τον κάψουν. Οτιδήποτε λέω βγαίνει προς τα έξω, ως μια τελείως διαφορετική εικόνα. Το μήνυμα είναι ότι κάθε φορά που θα βγαίνεις, θα δέχεσαι επίθεση, γι’ αυτό να μην λες την επιστημονική σου άποψη, κάτσε στ’ αυγά σου».
ΣυνολάκηςΠυρκαγιές112- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- e-ΕΦΚΑ: Πότε θα πληρωθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις Σεπτεμβρίου
- Στο κέντρο Υγείας της Μήλου μεταφέρθηκαν οι 18 επιβαίνοντες της θαλαμηγού που βυθίστηκε
- Σεισμός τώρα στη Χίο
- Μητσοτάκης για κορωνοϊό: Δεν θα πάμε σε νέο lockdown – Δεν θα πληρώσουν οι εμβολιασμένοι για τους λίγους ανεμβολίαστους
- Ατελώς και κατά προτεραιότητα η έκδοση διαβατηρίων και ταυτοτήτων των πολιτών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές
- “Έρχονται” ανακοινώσεις για την είσοδο σε κλειστούς χώρους – Ποια σενάρια εξετάζονται
- e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι κύριες και επικουρικές συντάξεις
- Eurostat: Σε ποια ηλικία εγκαταλείπουν το πατρικό τους οι Έλληνες
- Τρείς θέσεις ανέβηκε η Ελλάδα στην κατάταξη της FIFA
- Κ. Μητσοτάκης: Η μετάλλαξη Δέλτα δεν παίζει- Δεν είναι στις προθέσεις μας να επεκτείνουμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Κάτοικοι Εύβοιας στο BBC: Μάθαμε να σβήνουμε φωτιές αναγκαστικά
- Συνολάκης: Θα είχαμε θρηνήσει θύματα αν δεν είχαμε το 112
- Αμετάβλητα στο 19% κράτησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας
- Υπ. Εσωτερικών: 22,9 εκατ. ευρώ το 2021 για δράσεις πυροπροστασίας
- Μητσοτάκης: Δεν θα υπάρξει νέο lockdown-Μόνο εμβολιασμένοι σε κλειστούς χώρους
- Defence Innovation Challenge:Δήλωσε συμμετοχή στον διαγωνισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
- Σημαντική αύξηση στην ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα το Μάιο
- Prodea Investments:Οι πρώτες επενδύσεις που έκανε με το πράσινο ομόλογο
- Τελευταία Νέα Reporter
- Συνολάκης: Θα είχαμε θρηνήσει θύματα αν δεν είχαμε το 112
- Κάτοικοι Εύβοιας στο BBC: Μάθαμε να σβήνουμε φωτιές αναγκαστικά
- Αμετάβλητα στο 19% κράτησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας
- Υπ. Εσωτερικών: 22,9 εκατ. ευρώ το 2021 για δράσεις πυροπροστασίας
- Μητσοτάκης: Δεν θα υπάρξει νέο lockdown-Μόνο εμβολιασμένοι σε κλειστούς χώρους
- Σημαντική αύξηση στην ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα το Μάιο
- Defence Innovation Challenge:Δήλωσε συμμετοχή στον διαγωνισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
- Prodea Investments:Οι πρώτες επενδύσεις που έκανε με το πράσινο ομόλογο
- Μητσοτάκης για πυρκαγιές: Προστατεύσαμε χιλιάδες ανθρώπους-Τι είπε για Χρυσοχοϊδη, Χαρδαλιά
- Ηλιόπουλος: Η ευθύνη για τις πυρκαγιές έχει ονοματεπώνυμο, Κυριάκος Μητσοτάκης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Μεγάλη αναζωπύρωση στο Νεοχώρι Αρκαδίας- Στα πρώτα σπίτια η φωτιά
- Eurostat: Σε ποια ηλικία εγκαταλείπουν το πατρικό τους οι Έλληνες
- Χάρτης ECDC: Στο «βαθύ κόκκινο» Κρήτη, Επτάνησα, Δωδεκάνησα και Κυκλάδες
- Γεννηματά για Μητσοτάκη: Δεν βλέπει αυτό που οι πολίτες βλέπουν, ότι απέτυχε
- Κίνα: «Έμφραγμα» στο τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι εφοδιασμού στον κόσμο
- Φωτιά: Δορυφόρος κατέγραψε την κόλαση στην Εύβοια – Στάχτη πάνω από 510.000 στρέμματα (pics)
- ΚΚΕ: Μάταια ο πρωθυπουργός αναζητεί συγχωροχάρτι
- Αρκαδία: Αναζωπυρώσεις σε Γορτυνία και Μεγαλόπολη
- Εύβοια: Νέα σημαντικά ευρήματα στο ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος