ΣΥΡΙΖΑ: Ασυνέπεια λόγων και έργων κυβέρνησης στον χώρο της υγείας

21:53 7/5/2020 - Πηγή: Reporter

«Για να υπάρξει “παρακαταθήκη” στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας μετά την πανδημία, απαιτείται ένα σχέδιο στήριξης και αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ», αναφέρει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός και κατηγορεί την κυβέρνηση για «ασυνέπεια λόγων και έργων» που αποδεικνύεται και από τα στοιχεία του ΠΟΥ και της ΕΕ.

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επαναλαμβάνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη καταθέσει σχέδιο

στο πλαίσιο του προγράμματος «Μένουμε όρθιοι», με επιπλέον χρηματοδότηση 1 δισ. ευρώ (0,5% του ΑΕΠ) για φέτος, στην προοπτική της σύγκλισης με τους μέσους όρους της Ευρώπης (στις δαπάνες, στο ανθρώπινο δυναμικό, στις κλίνες ΜΕΘ, στην ΠΦΥ κλπ)».

Ο κ. Ξανθός υπογραμμίζει ότι τα στοιχεία του ΠΟΥ και της ΕΕ επιβεβαιώνουν «αυτό που ισχυριζόμασταν από την αρχή ότι δηλαδή η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν κάνει ούτε όσα μπορεί, ούτε όσα πρέπει. Παρά το πλειοψηφικό κοινωνικό αίτημα της ενίσχυσης του ΕΣΥ, πολιτικός σχεδιασμός ενδυνάμωσης της δημόσιας περίθαλψης σε σταθερό και μόνιμο τρόπο και με την αναγκαία δημοσιονομική υποστήριξη, δεν υπάρχει. Και σίγουρα είναι προκλητικό και προσβλητικό για τη νοημοσύνη μας να επαίρεται ο πρωθυπουργός ότι έχει καταφέρει σε λίγες εβδομάδες στο ΕΣΥ όσα δεν κατάφεραν άλλοι σε δεκαετίες».

Ο πρώην υπουργός παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία «Η αλήθεια των αριθμών είναι αμείλικτη: με βάση τα πρόσφατα στοιχεία από τον Μηχανισμό Παρακολούθησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πώς ανταποκρίνονται τα συστήματα υγείας στην πανδημία (HSRM, Health System Response Monitor), η Ελλάδα κατατάσσεται προτελευταία ανάμεσα σε 24 ευρωπαϊκές χώρες για τις πρόσθετες δαπάνες ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η Ελλάδα έχει δαπανήσει μέχρι στιγμής 15 δολάρια ανά άτομο, τη στιγμή που η Λιθουανία (με πολύ χαμηλότερο ΑΕΠ) που έρχεται πρώτη, έχει ξοδέψει 386 δολάρια ανά άτομο. Σε σύγκριση με τις επίσημες κρατικές δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη του 2017, οι επιπλέον δαπάνες στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του SARS-CoV-2 αντιστοιχούν στο 1,1% των ποσών αυτών, όταν τα αντίστοιχα ποσοστά άλλων χωρών είναι πολύ μεγαλύτερα και στην Κύπρο είναι 12,4%».

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε και στην παρουσίαση σήμερα των δωρεών που έγιναν στο ΕΣΥ από ιδιώτες, φορείς και κράτη, για την αντιμετώπιση αναγκών της πανδημίας, σχολιάζοντας ότι «είναι ευπρόσδεκτες αυτές οι κινήσεις έμπρακτης αλληλεγγύης προς το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και τους ανθρώπους του, ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν τα ποσά δεν είναι ευκαταφρόνητα (89 εκατ. ευρώ) και, κυρίως, όταν η χώρα είχε να αντιμετωπίσει μια πραγματική δυσκολία εξεύρεσης στη διεθνή αγορά ορισμένων υγειονομικών υλικών και ειδικού εξοπλισμού. Είναι θετικό επίσης ότι ο υπουργός ανακοίνωσε ότι έχει συστήσει μια Επιτροπή κύρους για τη διαφανή διαχείριση αυτών των δωρεών... Αν ο κ. Κικίλιας δεν έχει να κρύψει τίποτα, τον καλούμε, έστω και τώρα, να θέσει υπό τον έλεγχο της Βουλής κάθε κίνηση που έγινε με συνοπτικές διαδικασίες».

ΣΥΡΙΖΑΑνδρέας ΞανθόςΕΣΥυπουργείο υγείας
Keywords
Τυχαία Θέματα