ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση δεν έχει πληρώσει ακόμη τα ξενοδοχεία καραντίνας

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Τουρισμού, κατέθεσαν 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο Νεκτάριος Σαντορινιός, σχετικά με τις καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί στην πληρωμή των αποζημιώσεων των ξενοδοχείων Covid.

Τον Ιούνιο του 2020 το Υπουργείο Τουρισμού, με σχετική πρόσκλησή του, ζήτησε την προσφορά τουριστικών καταλυμάτων προς μίσθωση, για την κάλυψη έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας, που συνδέονται με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Η σχετική πρόσκληση

είχε χρονικό ορίζοντα μέχρι και τον Οκτώβριο του 2020. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ σημειώνουν στην ερώτησή τους ότι οι Έλληνες ξενοδόχοι κύριων και μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, ειδικά των νησιών, αναλογιζόμενοι την ευθύνη τους και βάζοντας ακόμα μία φορά πλάτη για να στηρίξουν την χώρα, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και διέθεσαν τα καταλύματά τους, την ώρα που ήδη βρίσκονταν σε δεινή οικονομική κατάσταση. Εξακολούθησαν δε, να τα διαθέτουν και κατά τον Νοέμβριο του 2020, παρά το γεγονός ότι παρέμεναν ανεξόφλητοι και ενώ είχαν ήδη πληρώσει τις ανελαστικές τους υποχρεώσεις προς προμηθευτές και προσωπικό.

Τι και αν στις 10-11-2020 ο Υπουργός Τουρισμού διαβεβαιώνει τη Βουλή ότι τα ξενοδοχεία δεν έχουν κανένα λόγο να διαμαρτύρονται, διότι η διαδικασία έχει μπει σε μία σειρά. Τι και αν, υπό το βάρος των πιέσεων της Ομοσπονδίας και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να φέρει τροπολογία (άρθρο 36 του ν.4753/2020) που χαρακτηρίζει τα εν λόγω ποσά αποζημίωσης αφορολόγητα, ανεκχώρητα και ακατάσχετα. Ο Γολγοθάς των ιδιοκτητών ξενοδοχείων συνεχίζεται. Τα συναρμόδια Υπουργεία ακόμη δεν έχουν κατορθώσει να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την εξόφληση των οφειλομένων ποσών προς τους ξενοδόχους, αν και ήδη διανύουμε τον τρίτο μήνα του 2021.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ τονίζουν ότι ένα χρόνο δηλαδή σχεδόν μετά την αρχική πρόσκληση, δεν έχουν λάβει καμία αποζημίωση και παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις, το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται, αφού φαίνεται ότι δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες προσαρμογές στο Ο.Π.Σ.Δ.Π. και στο TAXIS NET προκειμένου να μπορούν οι αρμόδιες ΔΟΥ να «βλέπουν» πως οι συγκεκριμένες πληρωμές αφορούν τα ξενοδοχεία καραντίνας, ώστε να μην προβαίνουν σε συμψηφισμό με οφειλές. Παράλληλα, ζητούν την άμεση επίλυση αυτής της κατάστασης, που τείνει να αποδειχθεί μια μεγάλη κοροϊδία για τους ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων.

Τέλος, ο Νεκτάριος Σαντορινιός υπογραμμίζει ότι η έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού, από τη πλευρά της Κυβέρνησης και η προχειρότητα στην λήψη αποφάσεων, έχουν ως αποτέλεσμα την οικονομική αφαίμαξη των ιδιοκτητών των εν λόγω καταλυμάτων, επιτείνοντας ακόμα περισσότερο την αγωνία για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους. Πρέπει να γίνει κατανοητό, από τα αρμόδια Υπουργεία ότι λόγω των τιμολογίων που εκδόθηκαν και της πληρωμής των λειτουργικών εξόδων των καταλυμάτων, οι δικαιούχοι στερήθηκαν και την ελάχιστη χρηματική ρευστότητα που διέθεταν, δεν εντάχθηκαν σε αντίστοιχο πάγωμα οφειλών, ενώ ενδεχομένως κινδυνεύουν να μείνουν και εκτός επιστρεπτέας προκαταβολής. Και η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς, ενώ υπάρχει τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή, δεν έχει υπάρξει αντίστοιχο πάγωμα οφειλών. Τα νησιά μας και οι επιχειρήσεις τους, καταλήγει, δεν έχουν άλλο χρόνο να περιμένουν το «επιτελικό» κράτος του κ. Μητσοτάκη να πάρει αποφάσεις για την στήριξή τους.

ΣαντορινιόςΣΥΡΙΖΑξενοδοχείακαραντίνα
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα