Σύσταση Ευρωπαϊκού Ειδικού Ταμείου αντιμετώπισης συνεπειών από φυσικές καταστροφές
Λύσεις στα προβλήματα που έχουν προκύψει από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης ζητούν από τους υπεύθυνους των Βρυξελλών ολοένα και περισσότερα Κράτη-Μέλη των «27». Οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ προσανατολίζονται στη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Ειδικού Ταμείου για την αντιμετώπιση των συνεπειών στον πρωτογενή τομέα από τις φυσικές καταστροφές.
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει πολλές περιοχές της Ευρώπης, έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε μεγάλες εκτάσεις του κοινοτικού γεωργικού τομέα, καταστρέφοντας
Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κώστας Μπαγινέτας: «Η κλιματική αλλαγή έχει αυξήσει την ένταση και τη συχνότητα των δυσμενών φαινομένων στην Ευρώπη. Η Ελλάδα βιώνει τις καταστροφικές της επιπτώσεις και σαφώς υποστηρίζει, όπως και άλλα Κράτη Μέλη, την ανάγκη για μια Ευρωπαϊκή στρατηγική προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, ειδικά στον αγροτικό τομέα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να προβεί σε έναν σχεδιασμό που θα καλύπτει τόσο την πρόληψη και την προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές, όσο και στην άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών σε περιπτώσεις καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα».
Μάλιστα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη διάρκεια των συνεδριάσεων των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν γίνει συζητήσεις αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων με τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Ειδικού Ταμείου για την αντιμετώπιση των συνεπειών στον πρωτογενή τομέα από τις φυσικές καταστροφές. Μεγαλύτερη βαρύτητα προς αυτή την κατεύθυνση δίνουν ιδιαίτερα οι χώρες της Μεσογείου, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία, η Κύπρος κ.α., οι οποίες έχουν πληγεί δυσανάλογα από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Η Ελλάδα, όπως έχει δηλώσει δια στόματος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα κατά την συμμετοχή της χώρας μας στην ομάδα MED9 (Μεσογειακά κράτη-μέλη της Ε.Ε.), είναι θετική στη δημιουργία ενός τέτοιου εργαλείου από την Ε.Ε. Ίδια είναι η θέση που έχει διατυπώσει ο κ. Τσιάρας και κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε με το νέο Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Γεωργία, Κριστόφ Χάνσεν, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα δώσει μεγάλη «ανάσα» στους πληγέντες παραγωγούς και θα τους βοηθήσει να «ξαναπατήσουν στα πόδια τους».
Οι λύσεις που προτείνονται
Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν και οι ενέργειες του κ. Τσιάρα κατά το πρόσφατο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας. Εκεί, σε συνεργασία με τον Κύπρια ομόλογό του, Μαρία Παναγιώτου αλλά και με άλλους Ευρωπαίους υπουργούς, κυρίως της Μεσογείου, ζήτησαν να υπάρξει ειδικό Ταμείο για την αντιμετώπιση των συνεπειών στον πρωτογενή τομέα από τις φυσικές καταστροφές.
Κάτι τέτοιο είχε τονιστεί και κατά την επίσκεψη της κ. Παναγιώτου στην Ελλάδα τον Νοέμβριο, με τις δυο πλευρές να «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, και τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί στις δύο χώρες αλλά, τονίζοντας ότι θα αναζητηθούν λύσεις για την αντιμετώπισή τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο γ.γ. του ΥΠΑΑΤ, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «το Ευρωπαϊκό αυτό πλαίσιο θα πρέπει να περιλαμβάνει ευέλικτους κανόνες στη διαχείριση των Παρεμβάσεων της ΚΑΠ, αλλά και εργαλεία μετριασμού των κινδύνων, όπως στήριξη της καινοτομίας και των στοχευμένων επενδύσεων» ενώ «όσον αφορά στα χρηματοδοτικά μέσα και λαμβάνοντας υπόψη τις περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες αρκετών Κρατών Μελών, η ευελιξία στη μεταφορά ενωσιακών πόρων, η βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των Ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών ταμείων και η ενίσχυση του γεωργικού αποθεματικού κρίσης ή η δημιουργία ενός νέου ειδικού Ταμείου με ξεχωριστή χρηματοδότηση, μπορούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης».
Προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και των στόχων που τέθηκαν, τόσο οι δύο υπουργοί όσοι και ομόλογοί τους προτείνουν μεταξύ άλλων: Δημιουργία μηχανισμού πιστώσεων για την άμεση ανακούφιση πληγέντων από φυσικές καταστροφές, απόρροια της κλιματικής αλλαγής. Άνοιγμα γραμμής πιστώσεων για την αναβάθμιση ή/και τη δημιουργία υποδομών σε εθνικό επίπεδο, σε περιφερειακό επίπεδο και σε επίπεδο εκμεταλλεύσεων. Διερεύνηση πιθανών ανταποδοτικών ωφελειών προς αγρότες που εφαρμόζουν πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση των ανωτέρω προβλημάτων. Μέτρα που δεν θα σχετίζονται με τα οικολογικά προγράμματα αλλά θα είναι προς την κατεύθυνση επίτευξης των πολιτικών της ένωσης. Έμφαση πρέπει να δίδεται στο διαφυγόν εισόδημα των αγροτών, λόγω της ανάληψης αυτών των πρωτοβουλιών. Πρόταση της Ιταλίας για δυνατότητα αντασφάλισης σε ενωσιακό επίπεδο, προκειμένου τα ασφαλιστικά προϊόντα να καταστούν πιο ελκυστικά.Πάντως, όπως τόνισαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι όποιες αλλαγές αλλά και μια ενδεχόμενη σύσταση του Ειδικού Ταμείου πάει για μετά το 2027, όταν θα εφαρμοστεί η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική τονίζοντας: «Το νέο Ταμείο, εάν αυτό γίνει, θα τεθεί σε λειτουργία μετά το 2027 και αφού πρώτα ανακοινωθεί ο προϋπολογισμός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής».
Πάντως, στις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη Κοινή Αγροτική μετά το 2027, έχει προταθεί η διερεύνηση των εξής προτάσεων:
– Ενίσχυση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ και αύξηση του ύψους του γεωργικού αποθεματικού.
– Ευελιξία με μεταφορά πόρων από άλλα ταμεία της Ε.Ε. στην περίπτωση μη απορρόφησης των κονδυλίων, όπως στην περίπτωση της Περιφερειακής Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ανασυγκρότηση (RESTORE) και του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ)
– Δημιουργία νέου Ταμείου, διαχείρισης των διαρκών κρίσεων για αποκλειστική κάλυψη των ζημιών στην αγροτική παραγωγή, με βάση το ταμείο διαχείρισης της πανδημίας COVID ή κατά το πρότυπο του Ταμείου Αλληλεγγύης
– Στήριξη της πρότασης της Κροατίας και της Σλοβενίας που είχε υποβληθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας (Οκτώβριος 2023) για Ad hoc αντιμετώπιση κρίσεων με χρήση του 2% (έως και 5%) του προϋπολογισμού της ΚΑΠ
– Δημιουργία 3ου Πυλώνα κλιματικής αλλαγής στο πλαίσιο της ΚΑΠ
– Ταμείo που αναφέρεται στον Στρατηγικό Διάλογο για τη Γεωργία (Temporary Just Transition Fund), προσωρινό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης εκτός της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, με κινητοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών κεφαλαίων και τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
#ΕΕ #ΤΑΜΕΙΟ_ΚΟΙΝΟ #Κώστας_Τσιάρας- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Προ των πυλών η σύσταση Ευρωπαϊκού Ειδικού Ταμείου αντιμετώπισης συνεπειών από φυσικές καταστροφές
- Εξαιρετική σεζόν στα χιονοδρομικά, ρεκόρ επισκεπτών
- Ταινίες Πρώτης Προβολής: «Νοσφεράτου» και «Better Man» απέναντι στη διαχρονική αγάπη για τον Καζαντζίδη
- Προ των πυλών η σύσταση Ευρωπαϊκού Ειδικού Ταμείου αντιμετώπισης συνεπειών από φυσικές καταστροφές στον πρωτογενή τομέα
- Έρχονται "λαϊκά ομόλογα" 6 δισ. ευρώ το 2025 για μικροαποταμιευτές
- Λάρισα: Χτενίζουν τον Πηνειό για τον εξαφανισμένο γιο της εισαγγελέως των Τεμπών
- Η ελίν «βάζει το αύριο σε κίνηση»
- Κουτσόπουλος (CEO της Deloitte Ελλάδος): Οδηγώντας την Ελλάδα σε Βιώσιμη Ανάπτυξη
- Πώς οι boomers έγιναν το νέο άβολο «πρόβλημα» της εποχής
- Δεν είναι όλα τα δέντρα κατάλληλα για την καταπολέμηση της αστικής υπερθέρμανσης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Σύσταση Ευρωπαϊκού Ειδικού Ταμείου αντιμετώπισης συνεπειών από φυσικές καταστροφές
- Ενσωματώθηκαν αυτόματα τα πρόστιμα στα τέλη κυκλοφορίας-Τι πρέπει να κάνετε
- Δήμος Αλίμου: Μπλόκο σε 40 οικοδομικές άδειες του ΝΟΚ
- US Steel-Nippon: Αντιδρά η Ιαπωνία για το μπλόκο Μπάιντεν
- Εισαγγελία ΑΠ για εξαφάνιση 39χρονου: Δεν προσφέρεται για εκμετάλλευση
- Μαρινάκης:Να περάσει στους πολίτες η αντικειμενική άνοδος της ελληνικής οικονομίας
- Ρεκόρ επισκεπτών φέτος στα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας
- ΥΠΑ: Προκήρυξη 43 θέσεων ΠΕ Ηλεκτρονικών για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ
- Χρέη σε δήμους: Παράθυρο για «κούρεμα» προσαυξήσεων και ρυθμίσεις δόσεων
![Σύσταση Ευρωπαϊκού Ειδικού Ταμείου,systasi evropaikou eidikou tameiou](https://images32.inewsgr.com/5497/54976904/systasi-evropaikou-eidikou-tameiou-antimetopisis-synepeion-apo-fysikes-katastrofes-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Reporter
- Σύσταση Ευρωπαϊκού Ειδικού Ταμείου αντιμετώπισης συνεπειών από φυσικές καταστροφές
- US Steel-Nippon: Αντιδρά η Ιαπωνία για το μπλόκο Μπάιντεν
- Δήμος Αλίμου: Μπλόκο σε 40 οικοδομικές άδειες του ΝΟΚ
- Εισαγγελία ΑΠ για εξαφάνιση 39χρονου: Δεν προσφέρεται για εκμετάλλευση
- Ενσωματώθηκαν αυτόματα τα πρόστιμα στα τέλη κυκλοφορίας-Τι πρέπει να κάνετε
- Μαρινάκης:Να περάσει στους πολίτες η αντικειμενική άνοδος της ελληνικής οικονομίας
- Χρέη σε δήμους: Παράθυρο για «κούρεμα» προσαυξήσεων και ρυθμίσεις δόσεων
- Ρεκόρ επισκεπτών φέτος στα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας
- ΥΠΑ: Προκήρυξη 43 θέσεων ΠΕ Ηλεκτρονικών για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ
- Νέος ΚΟΚ: Ποια θα είναι τα βασικά του σημεία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Πώς θα υπολογίζονται τα πρόστιμα – Τι αλλάζει στα όρια ταχύτητας
- Τουρκία: Στο φως οι υπόγειες δομές της Αγίας Σοφίας
- Υποχώρηση χρυσού, άνοδος πετρελαίου την Παρασκευή
- Στην Κωνσταντινούπολη ο Ν. Ανδρουλάκης για τον εορτασμό των Θεοφανείων
- ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ: Ποιοι πάνε ταμείο την επόμενη εβδομάδα
- Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή
- ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ: Ποιοι «πάνε ταμείο» την επόμενη εβδομάδα
- Η ελίν «βάζει το αύριο σε κίνηση»
- Οι πρώτες πληρωμές του 2025 από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ
- Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ στις 7 έως 10 Ιανουαρίου