Σύστημα εισροών-εκροών: Τα «σήματα» για στρεβλώσεις της αγοράς καυσίμων

10:09 5/7/2024 - Πηγή: Reporter

Μπορεί να τίθεται σε πλήρη λειτουργία στο τέλος του έτους το "σύγχρονο Γεφύρι της Άρτας", το σύστημα εισροών - εκροών, που συνδυαστικά με το νέο, σημαντικά βελτιωμένο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας καυσίμων, αναμένεται να δώσει “ορίζοντα” στην αντιμετώπιση των φαινομένων έντονης παραβατικότητας. Ωστόσο οι στρεβλώσεις που οδηγούν σε κυριαρχία των παραβατικών στην αγορά καυσίμων παραμένουν, απειλώντας τόσο τον καταναλωτή, όσο και το κρατικό ταμείο.

Όπως τόνισε ο Γιάννης Αληγιζάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελινόιλ, από το βήμα της τακτικής γενικής συνέλευσης των

μετόχων “μέχρι τέλος χρόνου με 20 χρόνια καθυστέρηση θα μπορούμε να μιλάμε για έλεγχο παραβατικότητας με το εισροών εκροών που είναι το πιο βασικό εργαλείο”. Ο κ. Αληγιζάκης που είναι και πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος υπογράμμισε ότι “αν δεν υπάρχει λειτουργικό σύστημα εισροών – εκροών η παραβατικότητα δεν μπορεί να ελεγχθεί”.

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι θα πρέπει ο νόμος να εφαρμοστεί μια και χωρίς αυτό θα μείνει κενό γράμμα. Με αφορμή, δε, την αναστολή απόφασης σφραγίσματος από την ΑΑΔΕ παραβατικού πρατηρίου τόνισε με νόημα: “Πρέπει να εφαρμοστεί σωστά από όλους ο νόμος” υπογράμμισε θέτοντάς το ως προϋπόθεση για εξυγίανσης της αγοράς. “Εάν ο νόμος εφαρμοστεί και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα γίνει, τότε ναι υπάρχουν ελπίδες. Θα βελτιωθεί η κατάσταση και οι εταιρείες που βασίζονται στην ποιότητα τα επόμενα χρόνια θα έχουν μια καλύτερη πορεία” τόνισε.

Πυρά για φόρους - Επικοινωνιακό το πλαφόν

Εστιάζοντας περαιτέρω στις στρεβλώσεις της αγοράς ο κ. Αληγιζάκης σημείωσε ότι: “Η Ελλάδα έχει υψηλές τιμές στα καύσιμα λόγω των πολύ υψηλών φόρων που καλύπτουν ελλείμματα. Η κυβέρνηση αποφάσισε μονομερώς να συνεχίσει το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους το οποίο αναρωτιέμαι ποιον ευνοεί; Το πλαφόν που μπήκε το 2022 δεν αναγνωρίζει ούτε την αύξηση στα επιτόκια, ούτε την αύξηση στον κατώτατο μισθό, μπήκε με δεδομένα που δεν υπάρχουν σήμερα. Σήμερα οι εταιρείες πετρελαιοειδών (ο μόνος κλάδος που καταβάλει φόρο εκ των προτέρων) έχουν καθαρό περιθώριο κέρδους σχεδόν 0,5% βάσει έρευνας του ΙΟΒΕ” τόνισε και συμπλήρωσε ότι “για να επιβιώσει μία εταιρεία σήμερα στην Ελλάδα πρέπει είτε να επεκταθεί εκτός Ελλάδας είτε να βάζουν οι μέτοχοι συνεχώς νέα κεφάλαια, αλλιώς θα έχει ζήτημα βιωσιμότητας, το κράτος όλα αυτά τα κάνει για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, το πλαφόν είναι μία στρέβλωση της αγοράς που ευνοεί τους παραβατικούς πρατηριούχους. Ο έντιμος πρατηριούχος είτε θα φύγει από την αγορά, είτε θα πουλήσει το πρατήριο στον παραβατικό, το κράτος αναγνωρίζει το δίκαιο αίτημά μας για κατάργηση του πλαφόν αλλά αυτό ως διά μαγείας μένει”, σημείωσε.

“Το αυτονόητο που δεν υπάρχει στη Ελλάδα”

Παράλληλα συνέχισε την κριτική του σε κινήσεις της πολιτείας όλα αυτά τα χρόνια, που επηρεάζουν καταλυτικά το επιχειρηματικό περιβάλλον.

“Αναρωτιέμαι πόσο θα ήταν καλύτερα, να μπορούσαμε προς όφελος μετόχων και εργαζομένων να λειτουργήσουμε σε ένα πλαίσιο, χωρίς αθέμιτες κρατικές παρεμβάσεις. Εάν μπορούσε η Πολιτεία να διασφαλίσει το αυτονόητο για μια επιχείρηση, για οποιοδήποτε κλάδο στην Ελλάδα” τόνισε.

“Έχουμε όπως και άλλοι κλάδοι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από στρεβλώσεις που εμποδίζουν τη δραστηριότητά μας. Κι αν υπήρχε η διεθνής διάσταση με κρίσεις, όπως το 2014 με την οικονομία και το 2020 με κοβιντ, που μηδένισε η αγορά, πιθανότητα η εταιρεία θα αντιμετωπίζει πρόβλημα βιωσιμότητας. Αναρωτιέμαι, αν ο πολίτης έχει προβληματιστεί, εφόσον σα χώρα θέλουμε επενδύσεις, γιατί μετά από την αποχώρηση BP Shell Mobil, δεν ήρθαν να επενδύσουν εδώ, αν κι έχουν παρουσία, σε μικρότερες αγορές όπως πχ Κύπρο Βαλκάνια, μεγάλες διεθνείς εταιρείες” ανέφερε ο κ. Αληγιζάκης.

“Η υπερρύθμιση, η παραβατικότητα είναι τα ζητήματα. Οι ξένοι δεν έχουν σχέση με τι γίνεται εδώ. Κι όλα αυτά την ώρα που έχουμε μια κυβέρνηση που λέει ότι πιστεύει στις επενδύσεις. Και ο πιο ριψοκίνδυνος θα σκεφτεί να επενδύσεις εδώ” κατέληξε.

"Οξυγόνο" από τη διεθνή δραστηριότητα

“Η Ελινόιλ αν δεν είχε την διεθνή δραστηριότητα θα αντιμετώπιζε πιθανότατα πρόβλημα βιωσιμότητας λόγω των στρεβλώσεων στην εσωτερική αγορά” έσπευσε να συμπληρώσει ο κ. Αληγιζάκης για να δείξει το πώς κινείται η εταιρεία σε αυτό το περιβάλλον και συμπλήρωσε: “Θα πρέπει να αναρωτηθεί η κυβέρνηση γιατί υπάρχουν αυτές οι στρεβλώσεις, υπάρχει εκτεταμένη παραβατικότητα, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, με πολλούς πρατηριούχους να αναγκάζονται να κλείσουν. Πρέπει κάποιος επενδυτής να είναι πολύ ριψοκίνδυνος για να επενδύσει στην αγορά καυσίμων. Το κράτος πήρε επιτέλους πολύ αυστηρά μέτρα, ψήφισε έναν θαρραλέο νόμο που προβλέπει κλείσιμο πρατηρίων”, επεσήμανε.

Γιώργος Αλεξάκης

#Γιάννης_Αληγιζάκης #ΣΕΕΠΕ #καύσιμα #γεφύρι_της_Άρτας #ΕΛΙΝΟΙΛ
Keywords
Αναζητήσεις
systima-eisroon-ekroon-ta-simata-gia-strevloseis-tis-agoras-kafsimon.htm
Τυχαία Θέματα