Τα απογοητευτικά κινεζικά μάκρο δίχασαν τις ασιατικές αγορές

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Τρίτης (16/5), καθώς τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία από την Κίνα απογοήτευσαν, χάνοντας τις προσδοκίες.

Τα οικονομικά στοιχεία της Κίνας για τον Απρίλιο έχασαν ευρέως τις προσδοκίες, καθώς η οικονομία συνέχισε να παρουσιάζει άνιση πορεία ανάκαμψης καθώς αναδύεται από τον αντίκτυπο των αυστηρών περιορισμών της για τον Covid.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 18,4%, υποχωρώντας κάτω από τις προβλέψεις των οικονομολόγων για άνοδο 21%.

Η βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο

αυξήθηκε κατά 5,6% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με το 10,9% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Το ποσοστό αυξήθηκε κατά 3,9% τον Μάρτιο.

Οι επενδύσεις σε πάγια στοιχεία αυξήθηκαν κατά 4,7%, έναντι προσδοκιών 5,5%. Εν τω μεταξύ, το ποσοστό ανεργίας των νέων έφτασε στο ιστορικό υψηλό του 20,4%.

Τα παγκόσμια νομίσματα αποδυναμώθηκαν σε γενικές γραμμές έναντι του αμερικανικού δολαρίου μετά τα απογοητευτικά οικονομικά δεδομένα από την Κίνα.

Τα πρακτικά από της συνεδρίαση της Reserve Bank της Αυστραλίας έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να πιστεύει ότι αυξήσεις επιτοκίων «μπορεί να απαιτούνται ακόμη», ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η οικονομία και ο πληθωρισμός στην Αυστραλία.

Η RBA απροσδόκητα αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στην τελευταία της συνεδρίαση στις 2 Μαΐου στο 3,85%, αψηφώντας τις προσδοκίες της αγοράς.

Τα πρακτικά αποκαλύπτουν ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της RBA διχάστηκαν μεταξύ της αύξησης των 25 μονάδων βάσης και της διατήρησης των επιτοκίων σταθερά, αλλά τελικά αποφάσισαν την αύξηση.

Αυτό συνέβη επειδή τα στοιχεία του Απριλίου έδειξαν ότι «η αγορά εργασίας παρέμεινε σφιχτή και ότι οι πληθωριστικές πιέσεις ήταν σημαντικές», ανέφερε το διοικητικό συμβούλιο.

«Εάν αυτοί οι κίνδυνοι υλοποιούνταν, θα καθυστερούσαν περαιτέρω την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο, με την προοπτική μιας επιζήμιας μετατόπισης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό», αναφέρεται στα πρακτικά.

Αν και αναγνωρίζει «σημαντικές αβεβαιότητες» γύρω από τις οικονομικές προοπτικές και ιδιαίτερα για την κατανάλωση των νοικοκυριών, το διοικητικό συμβούλιο της RBA επανέλαβε τη δέσμευσή του στη σταθερότητα των τιμών και τη σημασία της διασφάλισης ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν σταθερές.

Το καταναλωτικό κλίμα του Westpac-Melbourne Institute της Αυστραλίας μειώθηκε κατά 7,9% από 85,8 τον Απρίλιο σε 79 τον Μάιο.

Η πτώση αντανακλά «βαθιά απαισιοδοξία» για την αιφνιδιαστική αύξηση των επιτοκίων της Reserve Bank of Australia κατά 25 μονάδες βάσης μετά την παύση της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς και έναν «ήπια απογοητευτικό προϋπολογισμό», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

«Από τη μία πλευρά, το καταναλωτικό συναίσθημα επιστρέφει κοντά στα ιστορικά χαμηλά που βλέπαμε στη βαθιά ύφεση των αρχών της δεκαετίας του 1990», έγραψε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ομίλου Westpac, Μπιλ Έβανς.

Πρόσθεσε ότι η έρευνα ωστόσο εξακολουθεί να αντικατοπτρίζει την «ανθεκτικότητα» γύρω από τις συνθήκες της αγοράς εργασίας καθώς και την εμπιστοσύνη στην αγορά ακινήτων.

Η κεντρική άποψη της έρευνας είναι ότι η αδυναμία στην οικονομία, σε συνδυασμό με τη σαφή πρόοδο προς τον στόχο για τον πληθωρισμό της Reserve Bank of Australia, θα δουν το τρέχον επιτόκιο 3,85% να είναι η κορυφή, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν, είπε ο Evans.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε 0,73%, κλείνοντας στις 29.842,99 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 0,17% στις 19.943 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε πτώση 0,60% στις 3.290,99 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 0,71% στις 11.099,26 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted ενισχύθηκε 1,28% και έκλεισε στις 15.673,90 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε κέρδη 0,04% στις 2.480,24 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.234,70 μονάδες, χάνοντας 0,45%.

ασιατικές αγορέςΑΣΙΑΩκεανίαΑυστραλίαΚίναNikkeiKospiιαπωνία
Keywords
Τυχαία Θέματα