Τα κόμματα της Αριστεράς πιέζουν το ΠΑΣΟΚ για πρόταση δυσπιστίας

ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερία συμφώνησαν στην κατάθεση πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, την οποία θα υποστηρίξει και το ΚΚΕ. Οι ψήφοι τους, όμως, δεν φτάνουν. Το ΠΑΣΟΚ, σε επικοινωνία που είχε ο Νίκος Ανδρουλάκης με τον Σωκράτη Φάμελλο επέμεινε στη θέση του για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας μετά τη δημοσιοποίηση των πορισμάτων για το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας.

Ο

Σωκράτης Φάμελλος ξεκίνησε την Παρασκευή (31/1) ένα μπαράζ τηλεφωνημάτων στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης (πλην Ελληνικής Λύσης, Νίκης και Σπαρτιατών), προκειμένου να μαζευτούν οι ψήφοι που χρειάζονται ώστε να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης.

Αρχικά, εισέπραξε αρνητική απάντηση από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος αμέσως μετά τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε ξεκαθαρίσει πως θέση του κόμματός του είναι να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, μόλις προκύψουν νέα στοιχεία. Αναφερόταν συγκεκριμένα στα πορίσματα που αναμένονται για τα αίτια της φωτιάς που ξέσπασε στα τρένα μετά τη σύγκρουση και τα οποία αναμένονται μετά τα μέσα Φεβρουαρίου.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θεωρεί πως τότε θα γίνει πιο ουσιαστική συζήτηση και θα μπορούσε πράγματι να προκύψουν αναταράξεις στην κυβερνητική πλειοψηφία. Αν η πρόταση δυσπιστίας κατατεθεί νωρίτερα, τότε όταν έρθουν τα πορίσματα αυτό το "όπλο" δεν θα υπάρχει στη διάθεση της αντιπολίτευσης.

Τα κόμματα αριστερά του ΠΑΣΟΚ φαίνεται, ωστόσο, πως δεν συμφωνούν με αυτή την "ανάγνωση" και προτιμούν να προχωρήσουν άμεσα σε κατάθεση πρότασης δυσπιστίας. Ωστόσο, δεν έχουν τις απαιτούμενες ψήφους.

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος επικοινώνησε, πάντως, την Παρασκευή (31/1) με τον επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος είχε ήδη ταχθεί ανοιχτά υπέρ της πρότασης μομφής. Συμφώνησε, λοιπόν με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ίδιο έκανε και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.

Από το ρεπορτάζ προκύπτει πως ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε στον Σωκράτη Φάμελλο πως το ΚΚΕ δεν θα συνυπογράψει την πρόταση δυσπιστίας, αλλά θα τη στηρίξει στην ψηφοφορία στη Βουλή. Αν το ΚΚΕ υπέγραφε οι ψήφοι θα επαρκούσαν.

Χωρίς το ΚΚΕ, ωστόσο, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας δεν συμπληρώνουν τις 50 ψήφους που χρειάζονται για να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας, καθώς μαζί αθροίζουν 43 βουλευτές. Χρειάζονται συνεπώς οπωσδήποτε το ΠΑΣΟΚ, εκτός κι αν στηρίξουν την πρόταση ανεξάρτητοι βουλευτές που ανήκουν στο Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη.

Σχετικά με τη στάση του ΠΑΣΟΚ, που σε αυτή τη φάση είναι ρυθμιστής, από την Κουμουνδούρου σχολιάζουν πως «πρέπει οι πρωτοβουλίες να παρθούν άμεσα, χωρίς να δοθεί η ευκαιρία στη ΝΔ να κρυφτεί ή να αλλάξει την ατζέντα».

To πότε ακριβώς θα κατατεθεί η προταση μομφής δεν είναι ακόμα σαφές, αλλά από τον ΣΥΡΙΖΑ ζητούν «να δρομολογηθεί άμεσα και ειδικότερα την επόμενη εβδομάδα η προ ημερησίας συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή και ο κ. Μητσοτάκης να απολογηθεί ενώπιον του ελληνικού λαού». Σε εκείνη τη συζήτηση θα μπορούσε να κατατεθεί και το αίτημα της πρότασης δυσπιστίας, να διακοπεί η συνεδρίαση και να ξεκινήσει η διαδικασία επί της πρότασης δυσπιστίας, αν έχουν βρεθεί οι ψήφοι.

Διαφορετικά θα γίνει αυτό που επιθυμεί το ΠΑΣΟΚ και θα πρέπει να το περιμένουν ώστε να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των ψήφων για να κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας. Αυτό είναι και το πιθανότερο σενάριο, εκτός αν προκύψει έκπληξη, μέσω Κασσελάκη.

#πρόταση_δυσπιστίας #Πασοκ #ΣΥΡΙΖΑ #ΝΕΑ_ΑΡΙΣΤΕΡΑ #ΚΚΕ #ΠΛΕΥΣΗ_ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ #Βουλή #ΝΔ
Keywords
Αναζητήσεις
ta-kommata-tis-aristeras-piezoun-to-pasok-gia-protasi-dyspistias.htm
Τυχαία Θέματα