«Ταύρος» για την ελληνική οικονομία η Jefferies

Ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία δίνει η Jefferies, που στην ανάλυσή της επισημαίνει ότι «η Ελλάδα επιβράβευσε την πίστη μας στην οικονομική της ανάκαμψη καθώς οι αφίξεις τουριστών από την αρχή του έτους έφτασαν σε νέα υψηλά, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του θετικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και των κερδών».

Όπως επισημαίνει, μια ισχυρή ονομαστική άνθιση το 2022 θα επισκιαστεί από μια «ρηχή» επιβράδυνση (ύφεση) το

2023. Ωστόσο, σημειώνει, οι ανισορροπίες αυξάνονται, σημειώνοντας τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό (12%) και τη βαθιά διαφορά στο TARGET 2.

Το ελληνικό ονομαστικό ΑΕΠ κατέγραψε άλμα, καθώς η οικονομία «άνοιξε ξανά» αν και καθυστερημένα, στον τομέα του τουρισμού. Το οικονομικό μομέντουμ έχει επιφέρει εντυπωσιακή άνοδο στις αναθεωρήσεις κερδών και πωλήσεων για το 2023, ενώ η παραγωγή έχει επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα.

«Για να είμαστε δίκαιοι, οι δείκτες εμφανίζονται θετικοί, με την επιχειρηματική εμπιστοσύνη να ενισχύεται (105,1 τον Σεπτέμβριο), τη βιομηχανική παραγωγή σταθερή (3,9% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο) και τα ποσοστά αξιοποίησης της παραγωγικής ικανότητας πάνω από την τάση (75,9% τον Αύγουστο).

Ωστόσο, ο PMI μεταποίησης (49,7 τον Αύγουστο) καταδεικνύει την επικείμενη επιβράδυνση, με τις νέες παραγγελίες να υποχωρούν, καθώς οι υψηλότερες τιμές πώλησης μείωσαν τη ζήτηση. Η απασχόληση υποχώρησε περαιτέρω εν μέσω μιας απότομης μείωσης των ανεκτέλεστων υπολοίπων», επισημαίνει.

Εύσημα για τις μεταρρυθμίσεις

Και συνεχίζει στην ανάλυσή της: «Για να είμαστε δίκαιοι, η Ελλάδα είναι μια από τις λίγες οικονομίες που καλύπτουμε και έχει προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις! Η τελευταία αναθεώρηση του ΔΝΤ (Ιούνιος) επεσήμανε ότι “οι μεταρρυθμίσεις σημείωσαν πρόοδο σε διάφορους τομείς, όπως η ψηφιοποίηση, η ιδιωτικοποίηση, η βελτίωση του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής και η επιδιόρθωσης του τραπεζικού ισολογισμού.

Η Ελλάδα ολοκλήρωσε πρόωρα την καταβολή όλων των εκκρεμών πιστώσεων του ΔΝΤ τον Απρίλιο, κάτι που τερματίζει την αξιολόγηση μετά τη χρηματοδότηση”.

Πράγματι, το ΔΝΤ επαίνεσε τις αρχές για την ταχεία μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις μεγάλες τράπεζες και για τη δέσμευσή τους να αντιμετωπίσουν τις εναπομένουσες προκλήσεις για την ενίσχυση της οικονομικής ανθεκτικότητας».

«Ο αποπληθωρισμός, ο όλεθρος της ελληνικής οικονομίας την τελευταία δεκαετία, έχει μετατραπεί σε πρόβλημα πληθωρισμού και με τη σειρά του το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει επιδεινωθεί. Αν και οι οικονομικές προβλέψεις για το 2022 έχουν υποτροπιάσει (3,2%) σε σχέση με τις προηγούμενες πιο αισιόδοξες, η Ελλάδα άνοιξε επίσημα τις πόρτες της στους διεθνείς τουρίστες από την 1η Μαρτίου. Η πορεία των τραπεζικών καταθέσεων λιανικής είναι εκπληκτική και αποτελεί μια τεράστια ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία.», επισημαίνεται ακόμα.

Το ενεργειακό σοκ η μεγαλύτερη πρόκληση

Προσβλέποντας στο μέλλον, συνεχίζει, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι το ενεργειακό σοκ που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η χώρα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ενεργειακή της μετάβαση με το ελληνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας να λειτουργεί πλήρως με «καθαρές» ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για πρώτη φορά στις αρχές αυτού του μήνα.

Η Ελλάδα υποστηρίζει το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου εντός της ΕΕ. Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πολιτικές που περιλαμβάνουν τη διάθεση κεφαλαίων για τη μείωση των ενεργειακών φόρων και τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων και των επιχειρήσεων, που υπολογίζεται να ανέλθει σε περίπου 5,7% του ΑΕΠ (10,5 δισ. ευρώ, πηγή: Bruegel).

«Ενώ το χρηματιστήριο βρίσκεται εν μέσω θετική αναθεώρησης κερδών, η αγορά έχει αρχίσει να μοιάζει λίγο ακριβή έναντι των ομολόγων. Επίσης, ορισμένοι από τους μακροοικονομικούς παράγοντες εξακολουθούν να είναι αρκετά μη ισορροπημένοι. Διατηρούμε μια ανοδική αξιολόγηση για την Ελλάδα», καταλήγει η Jefferies.

Jefferiesελληνική οικονομία
Keywords
Τυχαία Θέματα