Τεχνητή νοημοσύνη: Εγκυμονεί κινδύνους για τη Δημοκρατία και τ'ανθρώπινα δικαιώματα

Υστερα από 18 μήνες ερευνών, η Ειδική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για την Τεχνητή Νοημοσύνη σε μια Ψηφιακή Εποχή (AIDA) ενέκρινε τις τελικές συστάσεις της, στις οποίες διαπιστώνεται ότι, ορισμένες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης επιτρέπουν την αυτοματοποίηση της επεξεργασίας πληροφοριών σε πρωτοφανή κλίμακα.

Οι ευρωβουλευτές λένε ότι ορισμένες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης επιτρέπουν την αυτοματοποίηση της επεξεργασίας πληροφοριών σε πρωτοφανή κλίμακα.

Αυτό, όπως τονίζουν, ανοίγει το δρόμο για μαζική παρακολούθηση και άλλες παράνομες παρεμβάσεις και θέτει σε

κίνδυνο τα θεμελιώδη δικαιώματα, ιδίως τα δικαιώματα στην ιδιωτική ζωή και την προστασία των δεδομένων.

Σημειώνουν δε ότι, τα αυταρχικά καθεστώτα εφαρμόζουν ήδη συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για τον έλεγχο, την άσκηση μαζικής επιτήρησης και την κατάταξη των πολιτών τους ή τον περιορισμό της ελευθερίας μετακίνησης.

Οι κυρίαρχες τεχνολογικές πλατφόρμες τις χρησιμοποιούν για να αποκτήσουν περισσότερες πληροφορίες για ένα άτομο.

Αυτό ανοίγει το δρόμο για μαζική παρακολούθηση και άλλες παράνομες παρεμβάσεις και θέτει σε κίνδυνο τα θεμελιώδη δικαιώματα, ιδίως τα δικαιώματα στην ιδιωτική ζωή και την προστασία των δεδομένων.

Η ειδική επιτροπή για την τεχνητή νοημοσύνη προτείνει οδικό χάρτη της ΕΕ έως το 2030, υπογραμμίζοντας ότι η ανισορροπία υπέρ των κυρίαρχων τεχνολογικών πλατφορμών εγκυμονεί συστημικούς κινδύνους για τη δημοκρατία και παρά τα τεράστια οφέλη από τη χρήση της τ κατά της κλιματικής αλλαγής, των πανδημιών και στην αγορά εργασίας, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να θέσει απειλές για τα θεμελιώδη δικαιώματα, ιδιαίτερα την ιδιωτική ζωή.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

τεχνητή νοημοσύνηδημοκρατίαΑνθρώπινα δικαιώματα
Keywords
Τυχαία Θέματα