Τελεσίγραφο Γεωργιάδη: Ναι στα τραπεζικά κριτήρια- Όχι στην τραπεζική τυραννία

Κατηγορηματικός σχετικά με την στάση τραπεζικών στελεχών απέναντι στο εγγυοδοτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης εμφανίστηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ρ/σ Θέμα 104, 6.

"Αυτό, το οποίο θέλω εγώ να περάσω ως μήνυμα προς τις τράπεζες, είναι ότι εμείς ως κυβέρνηση έχουμε στηρίξει τις τράπεζες με σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων, με νομοθετικές πρωτοβουλίες, ώστε τα τραπεζικά στελέχη να κινούνται γρήγορα και να μην έχουν το ρίσκο ότι θα είναι πάντα στα δικαστήρια, με επιτυχίες του Πρωθυπουργού με συμφωνίες με την ΕΚΤ για πρόσβαση στη ρευστότητα και στο φθηνό δανεισμό (QE)" εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης, τονίζοντας προς πάσα κατεύθυνση πως "από την ώρα που εμείς έχουμε κάνει όλα αυτά, τώρα την ώρα της κρίσης πρέπει οι τράπεζες να κάνουν και τη δική τους δουλειά. Σε αυτό θα είμαστε αμείλικτοι".

Γνωστοποιώντας στο Θέμα 104,6 ότι ο ίδιος έχει γίνει αποδέκτης σωρείας καταγγελιών, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε πως "στο συμβόλαιο που έχουμε υπογράψει με τις τράπεζες έχουμε προβλέψει ότι σε 30 μέρες το υπουργείο ανάπτυξης μπορεί να ανακατανείμει τα ποσά βάσει του ρυθμού που η κάθε τράπεζα ενέκρινε δάνεια στο εγγυοδοτικό σε επιχειρήσεις και ως προς το μέγεθος των επιχειρήσεων. Γιατί ένα κεφάλαιο είναι τι δάνεια δίνουν και ένα άλλο κεφάλαιο ποιες επιχειρήσεις παίρνουν τα λεφτά", ώστε οι επιχειρήσεις που τα δικαιούνται, να τα πάρουν, επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης.

"Αν αυτό δεν τηρηθεί από κάποια τράπεζα, στις 30 ημέρες θα αφαιρέσω λεφτά από αυτήν την τράπεζα και θα προσθέσω λεφτά στην τράπεζα που πήγε γρηγορότερα" ώστε να λειτουργεί ο τραπεζικός ανταγωνισμός προειδοποίησε ο κ. Γεωργιάδης. Απευθυνόμενος, μάλιστα, δημόσια προς τα τραπεζικά στελέχη διεμήνυσε πως "όποιο τραπεζικό στέλεχος νομίζει ότι ξέρει τι θα γίνει και μπορεί να παρακάμψει είτε την πολιτική ηγεσία της κυβερνήσεως, είτε την ηγεσία της τραπέζης του κάνει μεγάλο λάθος και βλάπτει την τράπεζά του" δήλωσε ο υπουργός, "δείχνοντας" τις προβλεπόμενες από το συμβόλαιο της κυβέρνησης συνέπειες.

Υπάρχουν τραπεζικά στελέχη που αυτονομούνται

"Το εγγυοδοτικό μας πρόγραμμα είναι να εκταμιευθεί τον Ιούλιο και όχι το Δεκέμβριο. Το εγγυοδοτικό μας πρόγραμμα είναι για να πηγαίνουν τα χρήματα σε επιχειρήσεις υγιείς και μικρές και όχι για τις μεγάλες μόνο" εξήγησε ο υπουργός, ενώ αποκάλυψε ότι "υπάρχουν τραπεζικά στελέχη που αυτονομούνται". Για το λόγο αυτό, "τραπεζικά κριτήρια ναι, τραπεζική τυραννία όχι" ξεκαθάρισε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι "όποιος δεν το κατάλαβε θα πάει μετά στους μετόχους του να τους πει, γιατί έχασε λεφτά".

Στον αντίποδα, "δεν έχουμε δώσει τα χρήματα, για να τα δώσουν οι τράπεζες μόνο στους καλούς τους πελάτες" περιέγραψε ο υπουργός και ανέφερε ότι "απαγορεύεται ρητώς να πουν σε κάποιο πελάτη θα σου δώσω δάνειο, αν πληρώσεις το προηγούμενό σου δάνειο", αφού "προβλέπονται από τη συμφωνία μας τα πρόστιμα".

Ανοίγει ο τουρισμός από το Ισραήλ από 1η Αυγούστου

Παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε "πάρα πολύ εποικοδομητικό" το ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Ισραήλ και προανήγγειλε το επόμενο διάστημα διμερείς συνεργασίες στα ναυπηγεία, στην ΕΛΒΟ και στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. "Η σχέση με το Ισραήλ είναι στρατηγική σχέση" υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και ανακοίνωσε ότι "η συμφωνία που υπογράψαμε ανοίγει τον τουρισμό από το Ισραήλ από 1η Αυγούστου".

Τον Ιούλιο τα εγκαίνια στο Ελληνικό

Εξελίξεις θα υπάρξουν, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και στο Ελληνικό, καθώς έχουν ξεκινήσει εγκατασταθεί το εργοτάξιο, έχουν εκκινήσει ήδη οι προπαρασκευαστικές εργασίες και επίκεινται στις αρχές Ιουλίου τα εγκαίνια, παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Με αυτά τα δεδομένα, "έχει απαντηθεί η ερώτηση: μπήκαν οι μπουλντόζες" σχολίασε ο κ. Γεωργιάδης, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι ιδιωτικοί πόροι για την ολοκλήρωση της επένδυσης είναι πλήρως διασφαλισμένοι.

Άδωνις Γεωργιάδηςυπουργός ΑνάπτυξηςΤΡΑΠΕΖΕΣδανειαεγγυοδοτικό πρόγραμμαΙσραήλΕλληνικό
Keywords
Τυχαία Θέματα