Τέλη κυκλοφορίας: Δεν αλλάζουν τα ποσά, αλλά «πονάνε» τα πρόστιμα

Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxis τα τέλη κυκλοφορίας για το 2025, τα οποία δεν θα έχουν αλλαγή όσον αφορά τα ποσά, αλλά τα πρόστιμα που προβλέπονται θα είναι «τσουχτερά».

Συγκεκριμένα, με το νέο σύστημα, τα πρόστιμα θα κλιμακώνονται ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης της εξόφλησης. Όσο νωρίτερα μετά τη λήξη της προθεσμίας γίνει η εξόφληση τόσο μικρότερο θα είναι

το αυτοτελές πρόστιμο που θα επιβαρύνει τους παραβάτες.

Να σημειωθεί ότι δεν προβλέπεται η παραδοσιακή παράταση εξόφλησής τους.

Αναλυτικότερα, τα πρόστιμα θα διαμορφώνονται ως εξής:

Πληρωμή εντός Ιανουαρίου: +25% των τελών,

Πληρωμή εντός Φεβρουαρίου: +50% των τελών,

Πληρωμή από 1η Μαρτίου και μετά: +100% των τελών.

«Περιμένουμε μέχρι τις 15 Νοεμβρίου την ανάρτηση των ειδοποιητηρίων. Δε θα έχουμε αλλαγές φέτος στην αξία των τελών, ωστόσο θα έχουμε αλλαγές σε ό,τι αφορά στα πρόστιμα.

Μέχρι σήμερα, εφόσον καθυστερούσαμε έστω και μία ημέρα να πληρώσουμε τα τέλη κυκλοφορίας, τότε το ποσό διπλασιαζόταν. Δεδομένου του νέου τρόπου υπολογισμού των προστίμων, ο οποίος είναι κλιμακωτός, παράταση δεν προβλέπεται να δοθεί. Θα έχουμε το περιθώριο να πληρώσουμε τα τέλη κυκλοφορίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου. Από εκεί και πέρα εφόσον εξοφλήσουμε τα τέλη μέσα στον Ιανουάριο θα πληρώσουμε συν 25%, στον Φεβρουάριο συν 50%, ενώ από 1η Μαρτίου και μετά συν 100%», εξήγησε στο Mega η φοροτεχνικός Αθανασία Στολάκη.

Τα τέλη κυκλοφορίας καταβάλλονται εμπρόθεσμα από τις 15 Νοεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους.

«Βροχή» τα πρόστιμα και για τα ΚΤΕΟ

Επίσης, «βροχή» αναμένεται να πέσουν τα πρόστιμα και για τα οχήματα που δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ.

«Υπολογίζεται ότι τα αυτοκίνητα που δεν έχουν περάσει από τον τεχνικό έλεγχο διετίας είναι πάνω από 2.500.000. Το επόμενο διάστημα θα “τρέξουν” ηλεκτρονικές διασταυρώσεις από το μητρώο οχημάτων προκειμένου να διαπιστωθούν ποια οχήματα είναι αυτά που δεν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο και πλέον το πρόστιμο θα βεβαιώνεται από την Εφορία. Το πρόστιμο φτάνει τα 400 ευρώ», επεσήμανε η κα. Στολάκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Ιανουάριο του 2025 τίθεται σε ισχύ και το μέτρο της υποχρεωτικής ασφάλισης των οχημάτων για φυσικές καταστροφές.

Το μέτρο θα ισχύει τόσο για τα ιδιωτικά επιβατικά αυτοκίνητα όσο και για τα επαγγελματικά οχήματα, φορτηγά, ταξί και λεωφορεία.

Οι τιμές θα κυμαίνονται ανάλογα με την αξία του οχήματος, τη γεωγραφική περιφέρεια και τον βαθμό επικινδυνότητας της περιοχής.

#Τέλη_κυκλοφορίας #πρόστιμα #αυτοκίνητα #ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Keywords
Αναζητήσεις
teli-kykloforias-den-allazoun-ta-posa-alla-ponane-ta-prostima.htm
Τυχαία Θέματα
Τέλη,teli