Τέσσερα σενάρια για τον αντίκτυπο των γεωπολιτικών εντάσεων στις χρηματαγορές

Κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα η ένταση στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, με την ελπίδα, ότι θα επέλθει σύντομα η σταθεροποίηση και η χαλάρωση αυτών των εντάσεων μέσω της διπλωματίας, να αποδυναμώνεται.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις πιθανότατα θα διαρκέσουν αρκετούς μήνες, όπως προβλέπουν οι περισσότεροι αναλυτές. Οι εντάσεις αυτές μπορεί να έχουν τη μορφή μεμονωμένων ενεργειών από τους φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία, τη μορφή κυβερνοεπιθέσεων, ενώ ο πόλεμος είναι το χειρότερο σενάριο, το οποίο δυστυχώς μοιάζει πλέον πιο πιθανό.

Σε νέα

της έκθεση, η UBS εστιάζει στις επιπτώσεις της κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων στις χρηματαγορές. Ο ελβετικός επενδυτικός οίκος βασίζεται σε τέσσερα σενάρια, λαμβάνοντας υπόψη προηγούμενα γεωπολιτικά γεγονότα.

Τα υπό εξέταση σενάρια είναι τα ακόλουθα:

1. Το βασικό σενάριο όπου οι διπλωματικές και πολιτικές προσπάθειες οδηγούν τελικά σε μείωση των εντάσεων. Για την υλοποίησή του, ίσως χρειαστούν αρκετοί μήνες κατά τη διάρκεια των οποίων η πιθανότητα εξάρσεων παραμένει αυξημένη. Το αίσθημα κινδύνου είναι πιθανότατα αρνητικό.

2. Το σενάριο ανοδικού κινδύνου όπου η διπλωματική λύση βρίσκεται γρήγορα. Τα παγκόσμια assets (περιουσιακά στοιχεία) παρουσιάζουν μικρή αντίδραση κι έτσι το ρίσκο για αυτά είναι επί του παρόντος σχετικά χαμηλό. Σε αυτό το σενάριο, τα ρωσικά assets ανακάμπτουν γρήγορα.

3. Το σενάριο βασικού κινδύνου όπου είναι πιθανή μια στρατιωτική κλιμάκωση και η επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, χωρίς ωστόσο να διαταράσσει τις ροές ενέργειας. Στο σενάριο αυτό, προβλέπεται μια γρήγορη διακοπή των εχθροπραξιών. Η εμπειρία δείχνει ότι οι απώλειες στις αγορές, που οφείλονται σε γεωπολιτικές εντάσεις, είναι συνήθως βραχύβιες. Τα ρωσικά assets θα καταγράψουν ισχυρές απώλειες και αργότερα θα ανακάμψουν μόνο εν μέρει.

4. Το σενάριο σοβαρού κινδύνου όπου οι εντάσεις θα είναι παρατεταμένες, όπως επίσης και η διακοπή των ρωσικών εξαγωγών ενέργειας. Τα χρηματιστήρια θα υποφέρουν, όπως και τα περισσότερα κυκλικά assets, ενώ θα ακολουθήσει αργή και αβέβαια σε θέμα χρόνου ανάκαμψη.

UBSΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑassetsπόλεμοςΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα