Θα σώσει ο Μαδούρο τη Δύση από την ενεργειακή κρίση;
Η ιδέα των ΗΠΑ να αντισταθμίσουν από τη Βενεζουέλα τις ελλείψεις στην προμήθεια ενεργειακών πόρων, λόγω του εμπάργκο πετρελαίου σε βάρος της Ρωσίας, ξεσηκώνει τα πνεύματα στο Καράκας. Λίγες ημέρες μετά τις συνομιλίες ανάμεσα σε αμερικανική αντιπροσωπεία με κυβερνητικούς αξιωματούχους της Βενεζουέλας, κυβέρνηση και αντιπολίτευση στη χώρα αντέδρασαν στέλνοντας συναισθηματικά μηνύματα. Η Ντέλσα Σολορσάνο, μια απογοητευμένη πολιτικός από την αντιπολίτευση, είπε
Το Καράκας βγαίνει ενισχυμένο από τον ουκρανικό πόλεμο
Στο μεταξύ ο αμφιλεγόμενος στη Δύση πρόεδρος Μαδούρο φαίνεται να απολαμβάνει στο έπακρο τις εξελίξεις. "Η Βενεζουέλα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των πρωτοβουλιών για τη σταθεροποίηση των αγορών πετρελαίου, φυσικού αερίου και ενέργειας" δήλωσε στις κάμερες της κρατικής τηλεόρασης αρχές τις εβδομάδας. Λίγες ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το Καράκας θεωρείται ένας από τους νικητές της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Γιατί η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο διαθέτει αυτό που οι ΗΠΑ κι άλλοι χρειάζονται τώρα επειγόντως εκτός των ρωσικών πηγών ενέργειας: πετρέλαιο.
"Η Βενεζουέλα λόγω των ανεξάντλητων αποθεμάτων της κατέχει θέση-κλειδί στη Νότια Αμερική. Η χώρα, που εδώ και καιρό περιθωριοποιήθηκε από τις ΗΠΑ, τώρα βγαίνει ενισχυμένη και θα έχει πολιτικό και οικονομικό όφελος. Αυτά είναι τα παράδοξα ορισμένων συγκρούσεων" είπε στην Deutsche Welle o πολιτικός επιστήμων Ζακ ντ΄Αντέσκι από το Πανεπιστήμιο Federal Fluminense στο Ρίο ντε Τζανέιρο.
Ο Μαδούρο υπόσχεται τώρα αύξηση της παραγωγής πετρελαίου έως και δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, που σημαίνει τριπλασιασμό του τρέχοντος όγκου παραγωγής των 700.000 βαρελιών. Ανάλυση της εταιρείας συμβούλων IHS Markit υπολόγισε τον πραγματικό όγκο παραγωγής το 2020 σε μόλις 200.000 βαρέλια. Λόγω της πρόσφατης έκρηξης των τιμών πετρελαίου, σε περίπτωση που θα αύξανε την παραγωγή της θα τόνωνε τα έσοδα της χώρας που πλήττεται από την κρίση. Η κρίση αυτή ώθησε πάνω από 6 εκ. κατοίκους της να εγκαταλείψουν τη Βενεζουέλα για να αποφύγουν την πείνα και την κρατική καταστολή. Ωστόσο η βιομηχανία πετρελαίου της Βενεζουέλας θεωρείται ο μεγάλος ασθενής και αμέτρητοι εμπειρογνώμονες του κλάδου εγκατέλειψαν τη χώρα. Επιπλέον, λόγω των φυσικών ιδιομορφιών του το πετρέλαιο της Βενεζουέλας μπορεί να υποβληθεί σε επεξεργασία μόνο σε σχετικά λίγα διυλιστήρια, μερικά εκ των οποίων βρίσκονται στις ΗΠΑ. "Η Βενεζουέλα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις ρωσικές προμήθειες πετρελαίου, επειδή δεν διαθέτει τις αντίστοιχες παραγωγικές ικανότητες" επισημαίνει ο ειδικός για τη χώρα Γκέοφ Ράμσι από το γραφείο της εφημερίδας El Nacional στη Ουάσιγκτον για τη Λατινική Αμερική.
Τα συμφέροντα και τα ανθρώπινα δικαιώματα
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ έκαναν σαφές ότι δεν θα άρουν τις κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας χωρίς πρόοδο στους τομείς δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Human Rights Watch ή η Διεθνής Αμνηστία, αλλά και η επίτροπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπασελέ, έχουν επανειλημμένα καταγγείλει σοβαρές παραβιάσεις των θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων, εκτελέσεις χωρίς δικαστική απόφαση και κρατική καταστολή από δυνάμεις ασφαλείας. Είναι και ο λόγος που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης έχει ξεκινήσει προκαταρκτικές έρευνες σε βάρος της Βενεζουέλας.
Αυτές οι κατηγορίες αποτελούν επίσης τη βάση για τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ σε βάρος της Βενεζουέλας. Γι αυτό οι ΗΠΑ δύσκολα θα μπορούσαν να εξηγήσουν πολιτικά τη μεταστροφή, αν λόγω των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία εγκατέλειπαν τις προμήθειες ρωσικού πετρελαίου, αλλά τις αντικαθιστούσαν από άλλη χώρα, η οποία επίσης έχει κακή φήμη για τις ίδιες παραβιάσεις. Γι αυτό η αντιπολίτευση στην Βενεζουέλα γύρω από τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό επιμένει ότι θα πρέπει να γίνουν πρώτα συγκεκριμένες πρόοδοι στις διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με την κυβέρνηση του Μαδούρο προς την κατεύθυνση της δημοκρατικής μετάβασης.Το 1960 η Βενεζουέλα ήταν ανάμεσα στα πέντε ιδρυτικά μέλη του ΟΠΕΚ, του καρτέλ με επιρροή των χωρών που παράγουν πετρέλαιο. Τα αποθέματα πετρελαίου της Βενεζουέλας υπολογίζονται σε πάνω από 300 δις βαρέλια, περίπου το ¼ των αποθεμάτων παγκοσμίως. Η κρατική εταιρεία πετρελαίου PDVSA ανήκε στη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της χώρας, οι ετήσιες πωλήσεις τότε ήταν 96,2 δις δολάρια και τα λειτουργικά κέρδη 25,9 δις δολάρια. Τότε.
ΜΑΔΟΥΡΟκρισηΕνέργεια- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Κ. Γκεοργκίεβα: Μια ρωσική χρεωκοπία δεν είναι πλέον ''απίθανη'', αλλά δεν υπάρχει κίνδυνος παγκόσμιας οικονομικής κρίσης
- «Θάνατος στον Πούτιν»; Η Meta γενικά συμφωνεί με αυτό στην πλατφόρμα της
- Τι αναφέρουν οι Τούρκοι για τη συνάντηση Ερντογάν - Μητσοτάκη
- Ο... γρίφος της θέρμανσης: Φυσικό αέριο, πετρέλαιο ή ηλεκτρικές συσκευές;
- Κορονοϊός: 11.986 νέα κρούσματα, 48 θάνατοι, 356 διασωληνωμένοι
- Όλα τα όπλα της ΕΚΤ στο τραπέζι για την κρίση
- Ποιος ήταν ο 50χρονος δημοσιογράφος Μπρεντ Ρένοντ που σκοτώθηκε στο Ιρπίν
- Η ΕΕ με τις πλάτες στον τοίχο «χρειάζεται 2 τρισ. ευρώ…»
- Πέθανε ο Δημήτρης Κροντηράς, πρώην επικεφαλής της Citibank Ελλάδας
- LIVE: Οχυρώνεται η Οδησσός - Πάνω από 2.100 κάτοικοι της Μαριούπολης νεκροί
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Ο... γρίφος της θέρμανσης: Φυσικό αέριο, πετρέλαιο ή ηλεκτρικές συσκευές;
- Πέθανε ο Δημήτρης Κροντηράς, πρώην επικεφαλής της Citibank Ελλάδας
- Θα σώσει ο Μαδούρο τη Δύση από την ενεργειακή κρίση;
- Ηλιόπουλος: Τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως...αντίδοτα στην ακρίβεια
- Ενεργό ενδιαφέρον της σαουδαραβικής πλευράς για επενδύσεις στην Ελλάδα
- Τελευταία Νέα Reporter
- Θα σώσει ο Μαδούρο τη Δύση από την ενεργειακή κρίση;
- Ο... γρίφος της θέρμανσης: Φυσικό αέριο, πετρέλαιο ή ηλεκτρικές συσκευές;
- Ενεργό ενδιαφέρον της σαουδαραβικής πλευράς για επενδύσεις στην Ελλάδα
- Πέθανε ο Δημήτρης Κροντηράς, πρώην επικεφαλής της Citibank Ελλάδας
- Ηλιόπουλος: Τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως...αντίδοτα στην ακρίβεια
- ΚΙΝΑΛ: Υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για μείωση ΦΠΑ σε βασικά αγαθά
- Μητσοτάκης: Βάλαμε θεμέλια για βελτίωση σχέσεων-Ερντογάν: Θετική ατζέντα, αλλά και...μειονότητες!
- Αγρότες: κίνητρα για καλλιέργεια σιταριού και καλαμποκιού
- Κορονοϊός-Ελλάδα: 48 θάνατοι και 11.986 νέα κρούσματα- 356 διασωληνωμένοι
- Ολοκληρώθηκε το γεύμα Μητσοτάκη- Ερντογάν στο Μέγαρο Βαχντετίν (video)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ουκρανία: Οι συνομιλίες με τη Ρωσία συνεχίζονται έως αυτή τη στιγμή
- Ουκρανία: Σε εξέλιξη συνομιλίες με τη Ρωσία για την κατάσταση στη Μαριούπολη
- Ρωσία: Πάνω από 800 συλλήψεις σε αντιπολεμικές διαμαρτυρίες
- Ανδρουλάκης- Ρόδος: Η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο
- Μία ώρα αργότερα θα ανοίξουν αύριο τα σχολεία σε Φλώρινα και Κοζάνη
- Μενδώνη: Στα τέλη του 2022 θα είναι επισκέψιμος ο τύμβος Καστά από ειδικές ομάδες κοινού
- Αύριο στις 12:30 η ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο
- «Θάνατος στον Πούτιν»; Η Meta γενικά συμφωνεί με αυτό στην πλατφόρμα της
- Κραυγή αγωνίας της προέδρου των Ελλήνων της Ουκρανίας από το καταφύγιό της στη Μαριούπολη
- Η μεγάλη έξοδος των πολυεθνικών από τη Ρωσία και το νέο... Σιδηρούν Παραπέτασμα