Θεοδωρίδου: Δεν υπάρχει ανάγκη για τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό

Στην εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος και στα νεότερα που αφορούν τις μελέτες για τα εμβόλια αναφέρθηκαν στην καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Μάλιστα, η κ. Θεοδωρίδου έκανε ειδική μνεία στην ανάγκη χορήγησης τρίτης δόσης του εμβολίου κατά της Covid-19.

Η κ. Θεοδωρίδου ξεκίνησε την ενημέρωση με τα κοινά χαρακτηριστικά

της πανδημίας και των πυρκαγιών, τονίζοντας ότι εμφανίζονται ξαφνικά και απειλούν τις ζωές των ανθρώπων.

Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι η σύσταση για τον εμβολιασμό των 12-15 ετών στοχεύει στην προστασία των παιδιών, στην επαναφορά των παιδιών στη διά ζώσης εκπαιδευτική δραστηριότητα και στην προστασία των ευάλωτων ατόμων του περιβάλλοντός τους.

Επανέλαβε την ασφάλεια των εμβολίων και εξήγησε ότι ο καλύτερος σύμβουλος των γονιών είναι ο παιδίατρος, που θα τους συμβουλεύσει και έχει χορηγήσει όλα τα εμβόλια στα παιδιά τους, τα οποία, όπως είπε, δεν πρέπει να τα ξεχνούν.

Εμβολιασμοί και σχολεία

Ιδιαίτερα σημαντικός, όπως τόνισε, είναι ο εμβολιασμός των παιδιών με αυξημένο κίνδυνο. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι οι συνήθεις των εμβολίων. Για όσους έχουν αμφιβολίες, καλύτερος σύμβουλος είναι ο παιδίατρος.

Μετά τις διακοπές, με τις συνήθεις ετοιμασίες για το σχολείο, πρέπει και ο εμβολιασμός να μπει στον προγραμματισμό.

Μίλησε επίσης για το ενδεχόμενο αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά της covid-19, για το οποίο γίνεται αρκετή συζήτηση το τελευταίο διάστημα. Αναφέρθηκε σε μελέτες που περιλαμβάνουν ειδικές κατηγορίες πολιτών, όπου φαίνεται ότι μετά τους 6 μήνες μειώνεται το επίπεδο αντισωμάτων. Ιδιαίτερα προβληματίζουν οι ανοσοκατεσταλμένοι, άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και άτομα με αυξημένη έκθεση στον κορονοϊό, όπως οι υγειονομικοί.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών υπενθύμισε ότι ο ΠΟΥ ζήτησε μορατόριουμ 3ης δόσης ώστε να εμβολιαστεί ο αναπτυσσόμενος κόσμος.

Δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποδεικνύουν την ανάγκη χορήγησης τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό

Εξήγησε τις κατηγορίες πολιτών που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες που θα πρέπει να κάνουν την τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου. Η γνωμοδότηση για την τρίτη δόση, είπε, θα στηριχθεί στα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν δεδομένα για τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με το CDC, στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται οι μεταμοσχευμένοι, άτομα με μέτρια ή σοβαρού βαθμού συγγενή ανεπάρκεια, με HIV και όσοι λαμβάνουν φάρμακα όπως η κορτιζόνη και άλλα ειδικά ανοσοκατασταλτικά.

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα στηρίζει τη γνωμοδότηση της στα επιστημονικά και επιδημιολογικά δεδομένα. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποδεικνύουν την ανάγκη χορήγησης τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό», κατέληξε η κ. Θεοδωρίδου.

Συνολικά 25 χιλιάδες εμβολιασμοί έχουν γίνει σήμερα μέχρι στιγμής και η ημέρα θα κλείσει περίπου με 30 χιλιάδες εμβολιασμούς όπως σημείωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Μάριος Θεμιστοκλέους. Τα ραντεβού αυτήν την εβδομάδα ανέρχονται σε 23 χιλιάδες καθημερινά. Με μια δόση έχει εμβολιαστεί το 55,6% και με δύο δόσεις το 52,5% του γενικού πληθυσμού.

Μαρία ΘεοδωρίδουΜάριος ΘεμιστοκλέουςΕμβολιασμοίκορονοιόςαντισώματα
Keywords
Τυχαία Θέματα