Τι είπε ο Ερντογάν σε Μέρκελ-Μισέλ για τα ελληνοτουρκικά

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, πραγματοποίησαν τριμερή τηλεδιάσκεψη την Τρίτη, στην οποία εκτιμήθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας ενόψει της πιθανής έναρξης διερευνητικών συνομιλιών.

Ο Τούρκος Πρόεδρος εμφανίστηκε θετικός στο διάλογο και επιβεβαίωσε τις πληροφορίες πως έχουν γίνει

ήδη τα πρώτα βήματα για την έναρξη διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σημειώνοντας, ωστόσο, πως οι ενέργειες της Αθήνας θα καθορίσουν την πρόοδο των συζητήσεων.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Επικοινωνιών, ο Ερντογάν τόνισε στην τηλεδιάσκεψη πως οι ενέργειες για τη μείωση της έντασης και της έναρξης του διαλόγου για την Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να «προστατευθούν» με αμοιβαίο τρόπο και επεσήμανε πως η Τουρκία δίνει πάντα έμφαση στις διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να εξέφρασε την εκτίμησή του στη μεσολάβηση της Γερμανίας, ενώ ανέφερε πως μία περιφερειακή διάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των μερών (που έχει προτείνει η ΕΕ), συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων (το απορρίπουν φυσικά Ελλάδα και Κύπρος), θα είναι προς όφελος όλων.

Tέλος, αναφερόμενος στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ερντογάν δήλωσε ότι ελπίζει για μία νέα ώθηση στους δεσμούς Τουρκίας-ΕΕ, προσθέτοντας ότι συγκεκριμένα βήματα όπως η τελωνειακή ένωση, τα ταξίδια χωρίς βίζα και το μεταναστευτικό θα συμβάλουν στην ανάπτυξη θετικών και επωφελών σχέσεων.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης «συζητήθηκαν διάφορες οπτικές που αφορούν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας» αναφέρει από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ. Οι τρεις ηγέτες «συζήτησαν επίσης για την επανέναρξη των άμεσων ελληνο-τουρκικών διερευνητικών συνομιλιών», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «αυτό θα προετοιμαστεί σε επίπεδο συμβούλων».

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, εκτός των τριών ηγετών, οι Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χουλουσί Ακάρ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο Ερντογάν θα έχει επικοινωνία και με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο έχει έρθει σε ανοιχτή σύγκρουση το τελευταίο διάστημα, τόσο για το θέμα της ανατολικής Μεσογείου, όσο και με αυτό της Λιβύης.

Ενόψει, ωστόσο, της Συνόδου Κορυφής έχουν πέσει γέφυρες επικοινωνίας προς κάθε πλευρά, με στόχο την εκτόνωση της έντασης.

ΕΕΕΛΛΑΔΑΤΟΥΡΚΙΑΑνατολική ΜεσόγειοςΜισέλΜέρκελΕρντογάν
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ερντογάν, Μέρκελ-Μισέλ,erntogan, merkel-misel