Τι προβλέπεται για επενδύσεις και τηλεθέρμανση στις λιγνιτικές περιοχές
Kίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, ενώ περιγράφει αναλυτικά πως θα γίνει η μετάβαση στο νέο σύστημα τηλεθέρμανσης που απασχολεί πολύ τις τοπικές κοινωνίες των λιγνιτικών περιοχών.
Σε σχέση με τα κίνητρα προβλέπονται τα εξής:
1. Κίνητρα προσέλκυσης νέας παραγωγικής διαδικασίας: επιχορήγηση για νέα επένδυση, φοροαπαλλαγή, φοροελαφρύνσεις,
2. Κίνητρα διατήρησης της υφιστάμενης λειτουργίας: επιχορήγησης για αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό της παραγωγικής λειτουργίας, επιδότηση δανειακών υποχρεώσεων, επιδότηση μισθολογικού κόστους, συμμετοχή στα ίδια κεφάλαια και δάνεια με ευνοϊκούς όρους.
3. Κίνητρα για την υποστήριξη φυσικών προσώπων: απομείωση φόρου εισοδήματος, επιδότηση, στεγαστικού δανείου και ενίσχυση των προβλεπόμενων επιδομάτων και προγραμμάτων κατάρτισης.
Ως προς το ύψος των κινήτρων μέχρι την 1/1/22 ισχύουν τα υφιστάμενα όρια ενίσχυσης που περιλαμβάνονται στον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται πρόταση για αύξηση των ορίων αυτών προκειμένου να την καταθέσει προς έγκριση στα αρμόδια εθνικά και ευρωπαϊκά όργανα.
Η πρόταση αυτή προβλέπει για τις περιφερειακές ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και για την ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης και ως προς τα κίνητρα αφορούν την υλοποίηση νέας επένδυσης το συνολικό ύψος ενίσχυσης να προσαυξηθεί σημαντικά και να υπάρχει ένα “premium”, που ανάλογα με το είδος επένδυσης και το μέγεθος του επενδυτικού κενού να φτάνει το 60% στις μεγάλες επιχειρήσεις, το 70% στις μεσαίες και το 80% στις μικρές.
Για τις λοιπές περιοχές Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου, η πρόταση είναι να προβλεφθεί μέγιστη ενίσχυση της τάξεως του 40% για μεγάλες επιχειρήσεις, 50% για μεσαίες και 60% για μικρές. Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης για κάθε επενδυτικό σχέδιο είναι στα 5 εκατ. ευρώ για κάθε επιχείρηση στα 10 εκατ. ευρώ και για κάθε όμιλο επιχειρήσεων στα 20 εκατ. ευρώ.
Ως προς τη συμβατότητα με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων, τα κίνητρα διακρίνονται σε συμβατά με την ισχύουσα νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων για τα οποία εκτιμάται ότι δεν θα χρειαστεί κάποιος ειδικός χειρισμός, κατ' αρχήν συμβατά, για τα οποία εκτιμάται ότι θα χρειαστεί σχετική γνωστοποίηση και μη συμβατά που χρήζουν έγκρισης μετά από στην δημιουργία και κοινοποίηση στην ΕΕ ενός ειδικού καθεστώτος ενίσχυσης. Το εγχείρημα της μετάβασης από το λιγνίτη σε ένα νέο βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο θα στηριχθεί σε εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους 5 δις. ευρώ μαζί με τη μόχλευση, ενώ το «ζεστό» χρήμα είναι 2 δις. ευρώ.
Επενδύσεις «ορόσημα»
Ένας νέος εξειδικευμένος φορέας με την επωνυμία «Μετάβαση Α.Ε» που δημιουργείται μετά από σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Εγνατίας Οδού ΑΕ και ο οποίος θα είναι διοικητικά αυτοτελής και οικονομικά αυτόνομος και θα τελεί κατά την έννοια του Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου έργων ΕΣΠΑ, θα «τρέξει» το Σχέδιο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) των λιγνιτικών περιοχών Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης.
Το επικαιροποιημένο σχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή περιλαμβάνει επίσης τέσσερα ακόμη επενδυτικά σχέδια πέραν των εμβληματικών 16 που είχαν αποτυπωθεί στο αρχικό. Ειδικότερα στο κομμάτι των ιδιωτικών επενδύσεων, πέραν των εμβληματικών, αναφέρονται:
-Επένδυση άνω των 5 εκατ. ευρώ από εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας για την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής τμημάτων ή ανταλλακτικών αυτοκινήτων.
-Επενδύσεις για την κατασκευή μονάδας παραγωγής, επεξεργασίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων (εκτιμώμενη επένδυση 44 εκατ. ευρώ με τη δημιουργία έως 100 άμεσων θέσεων κατά τη λειτουργία).
-Μονάδα συσκευασίας και μεταποίησης φρούτων και λαχανικών (εκτιμώμενη επένδυση 13 εκατ. ευρώ με τη δημιουργία έως 75 άμεσες θέσεις κατά τη λειτουργία)
-Κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Η τηλεθέρμανση
Σύμφωνα, επίσης, με το επικαιροποιημενο ΣΔΑΜ που παρουσιάστηκε χθες στη Βουλή υλοποιούνται βιώσιμες λύσεις για τη θέρμανση των κατοίκων των πόλεων Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου, Φλώρινας και Μεγαλόπολης.
Μάλιστα ήδη έχει υπογραφεί ένα σχετικό Μνημόνιο Κατανόησης και Στρατηγικής Συνεργασίας από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, τους Δημάρχους Κοζάνης, Εορδαίας, Αμυνταίου, ανώτατα στελέχη της ΔΕΗ Α.Ε. και του ΔΕΣΦΑ Α.Ε. και τον Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής.
Θερμικός κόμβος
Το σχέδιο προβλέπει την ένταξη των υφιστάμενων δικτύων τηλεθέρμανσης και των εγκαταστάσεων κάτω από μία νέα οντότητα (Διαδημοτική Επιχείρηση Τηλεθερμάνσεων Δυτικής Μακεδονίας), την ανάπτυξη δικτύου διασυνδέσεων των τριών πόλεων και τη διαμόρφωση ενός θερμικού κόμβου ο οποίος θα απαρτίζεται από την μονάδα Πτολεμαΐδα V (ισχύος 140MWth με εκτιμώμενη παραγωγή 300-400k MWh/χρόνο), μια νέα μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) (ισχύος 60MWth, με εκτιμώμενη παραγωγή 270-350k MWh/χρόνο), ηλεκτρικούς λέβητες (ισχύος 80MWth, με εκτιμώμενη παραγωγή 0-125k MWh/χρόνο) καθώς και λέβητα φυσικού αερίου (ισχύος 100MWth, με απόδοση 10-125k MWh/χρόνο).
Συγκεκριμένα, Στον ΑΗΣ Καρδιάς θα εγκατασταθούν ηλεκτρικοί λέβητες, ισχύος 80 MWth, το αργότερο έως τον Οκτώβριο 2021, οι οποίοι, στη συνέχεια, θα αποτελέσουν εφεδρεία για το σύστημα, ενώ θα κατασκευασθούν νέες εγκαταστάσεις παραγωγής θερμικής ενέργειας με χρήση καυσίμου φυσικού αερίου, συνολικής ισχύος 160 MWth, με συνδυασμό Μονάδων ΣΗΘΥΑ και λεβήτων φυσικού αερίου.
Πτολεμαΐδα
Στην Πτολεμαΐδα, θα υλοποιηθούν οι αναγκαίες μετασκευές παραγωγής θερμικής ενέργειας 140 MWth και η διασύνδεση με το δίκτυο αγωγών των τηλεθερμάνσεων. Στο Αμύνταιο θα λειτουργεί η μονάδα βιομάζας η οποία αποτελείται από δύο λέβητες, ισχύος 15 MWth ο καθένας, με προοπτική και για έναν τρίτο, ίδιας θερμικής ισχύος (οι λέβητες πραγματοποιούν μικτή καύση βιομάζας με μικρή ποσότητα λιγνίτη, αν αυτό απαιτηθεί) καθώς και τη δημιουργία υποδομής για τοποθέτηση σχαρών τροφοδοσίας καυσίμου προς τους λέβητες. Η συνολική διαθέσιμη θερμική ισχύς θα ανέλθει σε πρώτη φάση τα 400-420 MWth, ενώ η εφεδρεία του συστήματος θα ανέρχεται στα 120-140 MWth περίπου. Σε εφαρμογή του ανωτέρω Μνημονίου Κατανόησης και Στρατηγικής Συνεργασίας, συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας για τη διαμόρφωση των βέλτιστων επιλογών από εκπροσώπους των Δημοτικών Επιχειρήσεων Τηλεθέρμανσης, της Περιφέρειας και της ΔΕΗ Α.Ε. (η οποία ήδη υπέβαλε τις προτάσεις της) και αναμένεται η ολοκλήρωση ενεργειών για τη σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης καθώς και της νέας Διαδημοτικής Επιχείρησης Τηλεθερμάνσεων Δυτικής Μακεδονίας
Φλώρινα
Για την πόλη της Φλώρινας, η οποία δεν διαθέτει σε λειτουργία πλήρες ή μερικό δίκτυο τηλεθέρμανσης, οι θερμικές ανάγκες θα καλυφθούν με την ανάπτυξη δικτύου διανομής φυσικού αερίου, με χρονοδιάγραμμα κατασκευής μέχρι το τέλος του 2023. Μετά από την τακτοποίηση τεχνικών και διαχειριστικών εκκρεμοτήτων αναφορικά με τα υφιστάμενα ημιτελή δίκτυα, εκδόθηκε πρόσφατα πρόσκληση προς τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου Α.Ε. για την υποβολή πρότασης ένταξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του έργου ανάπτυξης δικτύου φυσικού αερίου με χρονοδιάγραμμα κατασκευής μέχρι το τέλος του 2023, ενώ παράλληλα θα υλοποιούνται και οι συνδέσεις των καταναλωτών. Σημειώνεται ότι το έργο Τηλεθέρμανσης της Φλώρινας ήταν ενταγμένο αρχικά στο ΕΠ «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του ΕΣΠΑ 2007-2013, και εν συνεχεία στο ΕΠ «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του ΕΣΠΑ 2014-2020, ως έργο Phasing.
Μεγαλόπολη
Για την Μεγαλόπολη, έχοντας υπόψη και το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, καταρτίστηκε και υπογράφηκε Μνημόνιο Κατανόησης και Στρατηγικής Συνεργασίας για την ανάπτυξη δικτύου φυσικού αερίου μέσης και χαμηλής πίεσης σε όλη την πόλη έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2022, τόσο για την κάλυψη των αναγκών των κτιρίων που συνδέονται με το υφιστάμενο δίκτυο τηλεθέρμανσης, όσο και των κτιρίων των νέων καταναλωτών που θα αιτηθούν να συνδεθούν στο δίκτυο του φυσικού αερίου. Μετά την πρόσφατη Απόφαση της ΡΑΕ με την οποία χορηγήθηκε σε ιδιωτική εταιρεία άδεια διανομής φυσικού αερίου και δικαίωμα κατασκευής δικτύου διανομής για περίοδο είκοσι πέντε ετών, το έργο αναμένεται να ενταχθεί σε Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020. Για τη μεταβατική περίοδο και με πρωτοβουλία της ΔΕΗ βρίσκεται σε εξέλιξη η εγκατάσταση λέβητα με καύσιμο LPG.
Γιώργος Αλεξάκης
Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής ΜετάβασηςΒουλήλιγνιτικές περιοχέςτηλεθέρμανσηΕπενδύσεις- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Μητρόπολη Κέρκυρας: Πένθιμα θα χτυπούν οι καμπάνες
- Βενετία: Πλημμύρισε η Πλατεία του Αγίου Μάρκου
- ΕΦΚΑ: Πότε θα γίνει η πληρωμή για το δώρο Χριστουγέννων 2020
- Τα καταστήματα Public ανοίγουν για να υποδεχθούν τους επαγγελματίες
- ΜΟΒΙΑΚ: Η τεχνογνωσία πυρασφάλειας που ταξιδεύει από την Κρήτη σε 72 χώρες
- Η Παγκρήτια Τράπεζα στο νέο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ»
- Το νέο σύστημα για τις επικουρικές συντάξεις-Δημιουργία «ατομικού κουμπαρά»
- Η Rakuten Viber γιορτάζει μια δεκαετία δωρεάν, διαδραστικής και ασφαλούς ανταλλαγής μηνυμάτων
- 5 ιδέες για να χαρίσετε μια πιο προσωπική πινελιά στο υπνοδωμάτιο
- ΕΚΤ: Αυξάνει το έκτακτο QE κατά €500 δισ. - αμετάβλητα τα επιτόκια - επέκταση του PEPP έως τον Μάρτιο του 2022
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Το νέο σύστημα για τις επικουρικές συντάξεις-Δημιουργία «ατομικού κουμπαρά»
- North P&I Club: 20 χρόνια στον Πειραιά-Ρεκόρ ελληνικού τονάζ
- Coral: Κέρδη 11,2 εκατ. στο τρίτο τρίμηνο-Γραμμές χρηματοδότησης 300 εκατ.
- Χρηματιστήριο: O «πειρασμός» των ρευστοποιήσεων ενέσκηψε μετά από 14 συνεδριάσεις
- Νέο ΕΣΠΑ: Έργα 4 δισ. ευρώ σε υποδομές μεταφορών
- Εθνική: Στο 2,1% η πτώση του ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο
- E-stamp: O νέος τρόπος αποστολής της αλληλογραφίας
- TUI: Ζημιές 3 δισ. ευρώ
- Τι προβλέπεται για επενδύσεις και τηλεθέρμανση στις λιγνιτικές περιοχές
- Συνεργασία της Specisoft με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
- Τελευταία Νέα Reporter
- Τι προβλέπεται για επενδύσεις και τηλεθέρμανση στις λιγνιτικές περιοχές
- North P&I Club: 20 χρόνια στον Πειραιά-Ρεκόρ ελληνικού τονάζ
- E-stamp: O νέος τρόπος αποστολής της αλληλογραφίας
- ΥΠΑΝ: Υπεγράφη η χρηματοδότηση €7,8 εκατ. σε ερευνητικούς-τεχνολογικούς φορείς
- TUI: Ζημιές 3 δισ. ευρώ
- ΟΛΠ:Πιστοποιήθηκε με τρία πρότυπα διαχείρισης ISO από το Lloyd's Register
- Χρηματιστήριο: O «πειρασμός» των ρευστοποιήσεων ενέσκηψε μετά από 14 συνεδριάσεις
- Εθνική: Στο 2,1% η πτώση του ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο
- Συνεργασία της Specisoft με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
- Το νέο σύστημα για τις επικουρικές συντάξεις-Δημιουργία «ατομικού κουμπαρά»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Πρόκληση Ακάρ - Εξαγγέλλει νέες έρευνες και γεωτρήσεις
- Τρία πρότυπα διαχείρισης ISO στην ΟΛΠ από το Lloyd’s Register
- Οι Γάλλοι ελπίζουν σε χαλάρωση μέτρων
- Σενάριο για γιορτές με ανοιχτά μόνο κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία και... click away
- Μητσοτάκης για κυρώσεις στην Τουρκία: Κρίνεται η αξιοπιστία της ΕΕ
- 5 ιδέες για να χαρίσετε μια πιο προσωπική πινελιά στο υπνοδωμάτιο
- ΟΕΕ: Εισαγωγή του μαθήματος “Αρχές Οικονομίας” και στις δύο κατευθύνσεις της Β΄Λυκείου
- Φάμελλος για «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: Το ΥΠΕΝ να μεταθέσει χρονικά την έναρξη με βάση την πανδημία
- ΚΚΕ: Το προσχέδιο της Ε.Ε. «χαϊδεύει» την τουρκική επιθετικότητα
- Τα καταστήματα Public ανοίγουν για τους επαγγελματίες