Τι σημαίνει για την ΕΕ η είσοδος στη μετά-Μέρκελ εποχή

Η Γερμανία γυρίζει έπειτα από χρόνια σελίδα, με την Άνγκελα Μέρκελ να αποχωρεί έπειτα από 16 χρόνια από την Καγκελαρία και το SPD να αναδεικνύεται ο νικητής των εκλογών και να καλείται πλέον να σχηματίσει κυβέρνηση.

Η συντηρητική συμμαχία των CDU/CSU που για δεκαετίες κυριαρχούσε στη γερμανική πολιτική σκηνή γνώρισε τη μεγαλύτερη εκλογική ήττα της μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και πλέον η Ευρώπη αναμένει με ενδιαφέρον την επόμενη μέρα και τον αντίκτυπο της αλλαγής και στην

εγχώρια και διεθνή πολιτική της χώρας.

Ο Όλαφ Σολτς έχει το προβάδισμα για να αποτελέσει τον νέο Καγκελάριο, μια κίνηση που σε πρώτη φάση επικροτεί και η Ντανιέλα Σβάρτσερ, εκτελεστική διευθύντρια της Open Society Foundations. «Αν ο Όλα Σολτς γίνει Καγκελάριος, θα είναι στη σωστή θέση, καθώς τουλάχιστον έχει εμπειρία ως υπουργός Οικονομικών», σημείωσε στο CNBC, επισημαίνοντας, πάντως, ότι στερείται της εμπειρίας της Μέρκελ που επί δεκαετίες έπαιζε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής της ΕΕ.

«Μπορεί για μερικούς μήνες - με τις εκλογές στη Γαλλία να ακολουθούν την ερχόμενη άνοιξη – να υπάρξει μια αναταραχή», πρόσθεσε.

Αρκετοί αναλυτές αμφισβητούν ότι ο Σολτς θα μπορέσει να ασκήσει τόσο καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής της ΕΕ όσο η Μέρκελ. Όπως επισημαίνουν, άλλωστε, μια τριμερής συμμαχία θα είναι πιο δύσκολα διαχειρίσιμη, λόγω και των διαφορετικών απόψεων του κάθε κόμματος.

Ένα βασικό στοίχημα της ΕΕ είναι η Τραπεζική Ένωση, η οποία ανέτειλε δειλά μετά την κρίση χρέους, με τους Γερμανούς πολίτες να μην είναι τόσο «ζεστοί», φοβούμενοι ότι θα επωμιστούν το οικονομικό βάρος λιγότερο συντηρητικών κρατών-μελών.

Παράλληλα, αναμένονται αλλαγές και στον δημοσιονομικό κανονισμό της Ένωσης το 2022, ιδιαίτερα αναφορικά με το χρέος, και η στάση της Γερμανίας που είναι θιασώτης μιας πιο συντηρητικής οικονομικής πολιτικής αποτελεί ερωτηματικό.

Επίσης, οι αναλυτές περιμένουν με ενδιαφέρον και τη στάση του νέου Καγκελάριου όσον αφορά την πολιτική στήριξης της ΕΕ στις χώρες που επλήγησαν σημαντικά από την πανδημία, με τον Σολτς να έχει δηλώσει ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ένωσης είναι ήδη αρκετά ευέλικτοι, ενώ έχει αποφύγει ερωτήσεις που αφορούν την αύξηση του χρέους ξανά στο μέλλον.

Ζήτημα αποτελεί και η φιλόδοξη προσπάθεια της Ευρώπης για μετάβαση σε ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα μέχρι το 2050. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, οι Ευρωπαίοι νομοθέτες συζητούν ένα συγκεκριμένο πλάνο για τον περιορισμό της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 55% μέχρι το 2030. Με τη Γερμανία να έχει βαριά αυτοκινητοβιομηχανία, καθίσταται σαφές ότι ο ρόλος της στο συγκεκριμένο θέμα θα είναι κομβικός και μένει να φανεί πώς θα το χειριστεί ο νέος Καγκελάριος.

Ο Σολτς χαρακτηρίζεται πραγματιστής στο συγκεκριμένο ζήτημα και εκτιμάται ότι θα είναι ανοιχτός στο να εφαρμόσει πολιτική προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, σχολίασε τα αποτελέσματα των εκλογών, σημειώνοντας, αφού συνεχάρη τον Σολτς για τη νίκη: «Έπειτα από αυτή την ιστορική κρίση, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο: η Ευρώπη χρειάζεται έναν ισχυρό και αξιόπιστο εταίρο στο Βερολίνο για να συνεχίσουμε την κοινή μας δουλειά για μια κοινωνική και “πράσινη” ανάκαμψη».

εποχήΕΕΜέρκελΓερμανίαεκλογές
Keywords
Τυχαία Θέματα