Το 2023 ήταν το θερμότερο έτος παγκοσμίως

16:17 9/1/2024 - Πηγή: Reporter

Το έτος 2023 έχει επιβεβαιωθεί ως το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο και ενισχύεται από το φυσικό καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο.

Σύμφωνα με το BBC News, το περασμένο έτος ήταν περίπου 1,48C θερμότερο από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο πριν ο άνθρωπος αρχίσει να καίει μεγάλες ποσότητες ορυκτών καυσίμων, αναφέρει η υπηρεσία της ΕΕ για το κλίμα.

Σχεδόν κάθε μέρα από τον Ιούλιο σημειώθηκε νέο παγκόσμιο υψηλό της θερμοκρασίας του αέρα για την εποχή του

έτους, σύμφωνα με την ανάλυση του BBC, ενώ ακόμη και θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας έχουν επίσης καταρρίψει τα προηγούμενα υψηλά επίπεδα.

Το Met Office ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι το 2023 το Ηνωμένο Βασίλειο γνώρισε το δεύτερο θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ.

Αυτά τα παγκόσμια ρεκόρ φέρνουν τον κόσμο πιο κοντά στην παραβίαση των βασικών διεθνών κλιματικών στόχων.

«Αυτό που μου έκανε εντύπωση δεν ήταν μόνο το γεγονός ότι το 2023 ήταν ρεκόρ, αλλά το ποσό κατά το οποίο έσπασε τα προηγούμενα ρεκόρ», σημειώνει ο Andrew Dessler, καθηγητής ατμοσφαιρικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Texas A&M.

Είναι «πραγματικά εκπληκτικό», λέει ο καθηγητής Dessler, αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για μέσους όρους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Είναι γνωστό ότι ο κόσμος είναι σήμερα πολύ πιο ζεστός από ό,τι πριν από 100 χρόνια, καθώς ο άνθρωπος συνεχίζει να απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα ποσότητες ρεκόρ αερίων του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα.

Αλλά πριν από 12 μήνες, κανένας μεγάλος επιστημονικός φορέας δεν προέβλεψε ότι το 2023 θα είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, λόγω του περίπλοκου τρόπου με τον οποίο συμπεριφέρεται το κλίμα της Γης.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του έτους, μόνο ένας μικρός αριθμός ημερών έσπασε τα ρεκόρ θερμοκρασίας του αέρα.

Στη συνέχεια, όμως, ο κόσμος συνέχισε ένα αξιοσημείωτο, σχεδόν αδιάκοπο σερί ημερήσιων ρεκόρ κατά το δεύτερο μισό του 2023.

Σε περισσότερες από 200 ημέρες σημειώθηκε νέο ημερήσιο παγκόσμιο ρεκόρ θερμοκρασίας για την εποχή του έτους, σύμφωνα με την ανάλυση του BBC των δεδομένων της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus.

Αυτή η πρόσφατη αύξηση της θερμοκρασίας συνδέεται κυρίως με την ταχεία μετάβαση σε συνθήκες Ελ Νίνιο, η οποία συνέβη πάνω στη μακροχρόνια θέρμανση που προκαλείται από τον άνθρωπο.

Τι είναι το Ελ Νίνιο;

Το Ελ Νίνιο είναι ένα φυσικό γεγονός όπου τα θερμότερα επιφανειακά ύδατα στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό απελευθερώνουν πρόσθετη θερμότητα στην ατμόσφαιρα.

Ωστόσο, οι θερμοκρασίες του αέρα έχουν αυξηθεί ασυνήθιστα νωρίς σε αυτή τη φάση του Ελ Νίνιο - οι πλήρεις επιπτώσεις δεν αναμένονταν μέχρι τις αρχές του 2024, αφού το Ελ Νίνιο είχε φτάσει στο μέγιστο της ισχύος του.

Αυτό έχει αφήσει πολλούς επιστήμονες αβέβαιους για το τι ακριβώς συμβαίνει με το κλίμα.

Μια προειδοποίηση για το 2024 και μετά

Το 2024 θα μπορούσε να είναι θερμότερο από το 2023 - καθώς μέρος της θερμότητας στην επιφάνεια του ωκεανού διαφεύγει στην ατμόσφαιρα - αν και η «περίεργη» συμπεριφορά του σημερινού Ελ Νίνιο σημαίνει ότι είναι δύσκολο να είμαστε σίγουροι, λέει ο Δρ Hausfather.

Αυτό εγείρει την πιθανότητα το 2024 να ξεπεράσει για πρώτη φορά ακόμη και το βασικό όριο θέρμανσης του 1,5C σε ολόκληρο το ημερολογιακό έτος, σύμφωνα με το βρετανικό Μετεωρολογικό Γραφείο.

Σχεδόν 200 χώρες συμφώνησαν στο Παρίσι το 2015 να προσπαθήσουν να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας σε αυτό το επίπεδο, ώστε να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Πρόκειται για μακροχρόνιους μέσους όρους 20 ή 30 ετών, οπότε μια ετήσια παραβίαση το 2024 δεν θα σήμαινε ότι παραβιάστηκε η συμφωνία του Παρισιού.

Τονίζεται όμως η ανησυχητική κατεύθυνση της πορείας, με κάθε θερμό έτος να φέρνει τον κόσμο πιο κοντά στο να ξεπεράσει τον 1,5C μακροπρόθεσμα.

Ταυτόχρονα, αξίζει να τονιστεί πως οι ανθρώπινες δραστηριότητες βρίσκονται πίσω από αυτή τη μακροπρόθεσμη τάση υπερθέρμανσης του πλανήτη, παρόλο που φυσικοί παράγοντες όπως το Ελ Νίνιο μπορούν να αυξήσουν ή να μειώσουν τις θερμοκρασίες για μεμονωμένα έτη, καθώς οι θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν το 2023 ξεπερνούν κατά πολύ τα απλά φυσικά αίτια.

#2023 #ΘΕΡΜΟΤΕΡΟ_ΕΤΟΣ #παγκοσμίως #κλιματική_αλλαγή #ΔΙΕΘΝΕΙΣ_ΣΤΟΧΟΙ
Keywords
Αναζητήσεις
to-2023-itan-to-thermotero-etos-pagkosmios.htm
Τυχαία Θέματα