Το 47% των νέων επαγγελματιών σκέφτονται να αλλάξουν εργασία
Ο όμιλος ManpowerGroup παρουσίασε το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Ανθρώπινου Δυναμικού, ένα νέο εργαλείο που παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη στάση και τα συναισθήματα των εργαζομένων σε 16 χώρες και τους τρόπους με τους οποίους επηρεάζουν τις επαγγελματικές τους επιλογές, το αξιακό τους σύστημα και τις απόψεις τους για ζητήματα όπως η πρόσληψη, η σταδιοδρομία και η προαγωγή. Η συνολική βαθμολογία του Παγκόσμιου Βαρόμετρου Ανθρώπινου Δυναμικού ανέρχεται στο 67%, και προκύπτει από τρεις επιμέρους βασικούς δείκτες: Ευημερία (well-being) (64%), Ικανοποίηση από την Εργασία (63%) και Εμπιστοσύνη (74%). Η
«Η σχέση εργαζομένου-εργοδότη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι άνθρωποι περιμένουν ότι η εργασία τους, θα τους προσφέρει περισσότερα: Περισσότερη ισορροπία, περισσότερες επιλογές, περισσότερη ανθρωπιά, κάτι περισσότερο από έναν απλό μισθό», δήλωσε η Chief Commercial Officer του ομίλου ManpowerGroup, κα Becky Frankiewicz. «Παρά το γεγονός ότι το 80% των εργαζομένων βρίσκουν νόημα στους εργασιακούς τους ρόλους, τα δεδομένα μας δείχνουν ότι η αίσθηση του σκοπού από μόνη της δεν είναι αρκετή για τη διακράτηση των ταλέντων. Οι εργαζόμενοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους αποχωρώντας από την τρέχουσα εργασία τους ή μετακινούμενοι σε άλλη εταιρεία αναζητώντας εργασιακά περιβάλλοντα που ανταποκρίνονται σε πολλαπλές πτυχές, όπως η ψυχική υγεία, η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, η εργασιακή ανάπτυξη και η εκπαίδευση δεξιοτήτων. Οι οργανισμοί που έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν αυτά τα ολοκληρωμένα, ανθρωποκεντρικά περιβάλλοντα, όχι μόνο θα διακρατήσουν τα κορυφαία ταλέντα, αλλά και θα ενισχύσουν την καινοτομία στη σημερινή δυναμική αγορά εργασίας.»
Βασικά Ευρήματα
Ευημερία (well-being)
Σχεδόν οι μισοί (49%) εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν καθημερινό άγχος, αναδεικνύοντας μια κρίσιμη πρόκληση για τους εργοδότες. Οι άνθρωποι που βιώνουν λιγότερο καθημερινό άγχος έχουν διπλάσιες πιθανότητες να παραμείνουν στους τρέχοντες ρόλους τους, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διαχείρισης άγχους στις στρατηγικές διακράτησης ταλέντων. Η ευθυγράμμιση με την εταιρική κουλτούρα είναι ισχυρή, καθώς το 71% των εργαζομένων αισθάνονται συνδεδεμένοι με το όραμα και τις αξίες του οργανισμού τους, αν και υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, καθώς μόνο το 65% αισθάνονται πλήρως υποστηριζόμενοι σε αυτό το θέμα.Ικανοποίηση από την Εργασία
Αποτυπώνεται ένας σημαντικός κίνδυνος αποχώρησης, καθώς το 35% όλων των εργαζομένων – και το 47% των νέων επαγγελματιών – σκέφτονται να αλλάξουν εργασία μέσα στους επόμενους έξι μήνες, παρά το γεγονός ότι το 63% εκφράζουν ικανοποίηση από την εργασία τους. Το αίσθημα ασφάλειας στην εργασία είναι σχετικά υψηλό (71%), ωστόσο η εμπιστοσύνη στη διοίκηση για την επαγγελματική ανάπτυξη είναι χαμηλότερη (63%), καταδεικνύοντας μια πιθανή απόκλιση μεταξύ των εργαζομένων και της ηγεσίας. Παρά την υψηλότερη ευημερία και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής την οποία αναφέρουν, το 41% των εργαζομένων που εργάζονται από απόσταση σκέφτονται να αλλάξουν εργασία, υποδεικνύοντας ότι η απομακρυσμένη εργασία δεν οδηγεί απαραίτητα σε μεγαλύτερη ικανοποίηση, όπως συχνά πιστεύεται.Εμπιστοσύνη
Οι άνθρωποι αισθάνονται κατά κύριο λόγο ικανοί στους ρόλους τους, με το 87% να εκφράζει εμπιστοσύνη στις δεξιότητές του. Ωστόσο, το ένα τρίτο (34%) βλέπουν ένα «ταβάνι» στον τρέχοντα χώρο εργασίας τους, επικαλούμενοι περιορισμένες ευκαιρίες για την επίτευξη επαγγελματικών στόχων. Παρά το γεγονός ότι το 73% πιστεύουν ότι ο οργανισμός τους παρέχει ευκαιρίες για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων, το 59% των εργαζομένων δηλώνουν ότι δεν έχουν λάβει εκπαίδευση για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους τους τελευταίους έξι μήνες και μόνο το 57% βλέπουν ξεκάθαρες προοπτικές για προαγωγή ή εσωτερική κινητικότητα, υποδηλώνοντας μια ασυμφωνία μεταξύ ανάπτυξης δεξιοτήτων και επαγγελματικής προόδου. Δύο στις πέντε (42%) γυναίκες της γενιάς Χ (44 έως 59 ετών) αισθάνονται ότι δεν έχουν ευκαιρίες να επιτύχουν τους επαγγελματικούς τους στόχους στον τρέχοντα οργανισμό τους.Σχολιάζοντας από ελληνικής πλευράς τα ευρήματα, ο διευθύνων σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας κ. Χαράλαμπος Καζαντζίδης, δήλωσε: «Το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Ανθρώπινου Δυναμικού του 2024 αναδεικνύει κρίσιμες τάσεις που διαμορφώνουν την αγορά εργασίας, προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις για την Ελλάδα. Στη ManpowerGroup Ελλάδας, αναγνωρίζουμε ότι οι επιχειρήσεις χρειάζονται ένα ευέλικτο και στρατηγικό πλαίσιο που θα ενισχύει την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την εργασιακή ευημερία και την εμπιστοσύνη των εργαζομένων. Στόχος μας είναι να συνεργαζόμαστε στενά με τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ώστε να δημιουργήσουμε συνθήκες που όχι μόνο προσελκύουν και διακρατούν κορυφαία ταλέντα, αλλά παράλληλα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο οικονομικό περιβάλλον.»
Πώς αισθάνονται οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο
Το Μεξικό ξεχωρίζει, με το 89% των εργαζομένων να βρίσκουν υψηλά επίπεδα νοήματος και σκοπού στην εργασία τους, ενώ η Ολλανδία προηγείται στην ευημερία του ανθρώπινου δυναμικού με 73%. Το ανθρώπινο δυναμικό της Σιγκαπούρης παρουσιάζει μια μοναδική αντίφαση: Ενώ οι εργαζόμενοι αποτυπώνουν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πιθανής αλλαγής εργασίας τους επόμενους έξι μήνες (41% χαμηλή ικανοποίηση από την εργασία), ταυτόχρονα εκφράζουν την ισχυρότερη εμπιστοσύνη στις τρέχουσες δεξιότητές τους για την εξασφάλιση νέων ρόλων (72%). Οι σκανδιναβικές χώρες Νορβηγία και Σουηδία παρουσιάζουν ισχυρή ασφάλεια στην εργασία, με το 80% και το 71% των εργαζομένων, αντίστοιχα, να αισθάνονται ασφαλείς στις θέσεις τους για τους επόμενους έξι μήνες. Ωστόσο, οι χώρες αυτές αντιμετωπίζουν επίσης προκλήσεις, με λιγότερες ορατές ευκαιρίες για ανάπτυξη και προαγωγή (48% στη Νορβηγία και 53% στη Σουηδία), καθώς και χαμηλότερη εμπιστοσύνη στους διευθυντές (57% στη Νορβηγία και 57% στη Σουηδία). Η Γαλλία καταγράφει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες Ευημερίας (61%), γεγονός που υποδηλώνει σημαντικές προκλήσεις στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και στην ικανοποίηση από την εργασία. Οι ΗΠΑ παρουσιάζουν έντονο θετικό κλίμα, με τον Δείκτη Εμπιστοσύνης να ανέρχεται στο 79% και με το 73% των εργαζομένων να αισθάνονται ασφαλείς στις εργασίες τους για τους επόμενους έξι μήνες.Το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Ανθρώπινου Δυναμικού εισάγει νέους δείκτες, συμπεριλαμβανομένων του Δείκτη Ευημερίας, του Δείκτη Ικανοποίησης από την Εργασία και του Δείκτη Εμπιστοσύνης, παρέχοντας μια ολιστική άποψη του συναισθήματος του ανθρώπινου δυναμικού παγκοσμίως. Αυτοί οι καινοτόμοι δείκτες προσφέρουν στους εργοδότες μοναδικά εργαλεία για τη μέτρηση και κατανόηση του συναισθήματος των εργαζομένων, επιτρέποντας πιο αποτελεσματικές στρατηγικές διαχείρισης ταλέντων και βελτίωσης του χώρου εργασίας.
Σχετικά με το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Ανθρώπινου Δυναμικού
Το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Ανθρώπινου Δυναμικού του ομίλου ManpowerGroup μετρά την ευημερία, την ικανοποίηση από την εργασία και την εμπιστοσύνη των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο. Το Βαρόμετρο Ανθρώπινου Δυναμικού αξιοποιεί τις καλύτερες πρακτικές ανεξάρτητης έρευνας και στατιστικά σημαντικά δείγματα για να δημιουργήσει ένα ισχυρό εργαλείο κατανόησης των αναγκών των εργαζομένων παγκοσμίως. Η έρευνα στοχεύει στη βελτίωση του μέλλοντος της εργασίας μέσω της βαθύτερης κατανόησης των βασικών παραγόντων που επηρεάζουν το συναίσθημα του ανθρώπινου δυναμικού σήμερα.
Μεθοδολογία
Οι απαντήσεις στην έρευνα συγκεντρώθηκαν από 12.062 εργαζομένους σε 16 χώρες από τις 15 Απριλίου έως τις 10 Μαΐου 2024. Όλα τα δεδομένα είναι σταθμισμένα προκειμένου να αντιστοιχούν στον πληθυσμό των εργαζομένων σε κάθε χώρα, ανά φύλο, ηλικία και περιοχή, και όλες οι χώρες σταθμίζονται εξίσου.
Χώρες που συμμετείχαν
Αυστραλία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Μεξικό, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Πολωνία, Σιγκαπούρη, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Γιάννης Μπουτάρης: Σε κλίμα οδύνης η πολιτική κηδεία του – Πλήθος κόσμου στο τελευταίο αντίο (φωτογραφίες)
- Alter Ego Media: Επέκταση συνεργασίας MEGA με Alpha Κύπρου
- Δορυφορική παρακολούθηση θαλάσσιας χελώνας με πομπό στο καβούκι της για πρώτη φορά στην Ελλάδα
- Όταν η 17 Νοέμβρη προσπάθησε να δολοφονήσει τον Βαρδή Βαρδινογιάννη: Ο Σαραβάκος και οι διάλογοι με τον Κουφοντίνα
- Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κέρκυρα
- Κ. Καραμανλής για τον θάνατο του Β. Βαρδινογιάννη: Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου
- Μπλέτσας: Οι περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις στην Ελλάδα δεν αναφέρονται
- Γερμανία: Ερχονται εκλογές στις 23 Φεβρουαρίου
- ΑΑΔΕ: Αλλάζει “πρόσωπο” το πληροφοριακό σύστημα ΤΑΧΙS -Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι
- Επιστολή ΚΕΕΕ προς ΕΟΑΝ για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Γερμανία: Διαφαίνεται συμφωνία για διεξαγωγή εκλογών στις 23 Φεβρουαρίου
- Μητσοτάκης: Σημαντικό σημείο υγειονομικής αναφοράς ο Προσωπικός γιατρός
- Περίπλοκο το τοπίο στον τομέα των βιντεοπαιχνιδιών στην ΕΕ!
- Alpha Bank: Νέα αυξημένη τιμή-στόχος στα €2,06 από την BofA
- Το 47% των νέων επαγγελματιών σκέφτονται να αλλάξουν εργασία
- ΟΟΣΑ: Μαζί με Μεξικό και Κολομβία οι μισθοί στην Ελλάδα
- Συμβούλιο Ευρώπης: Ακρογωνιαίος λίθος της Δημοκρατίας η τριτοβάθμια εκπαίδευση!
- Συνεργασία Metlen-Ceo Generation για κατασκευή φωτοβολταϊκών 160 MW στην Ισπανία
- Αγρίνιο: Συνελήφθη ο 30χρονος για τη δολοφονία της 43χρονης
- Κεραμέως: Ρύθμιση για τις συντάξεις στη Βουλή-Λαϊκίζει το ΠΑΣΟΚ
- Τελευταία Νέα Reporter
- Το 47% των νέων επαγγελματιών σκέφτονται να αλλάξουν εργασία
- Κεραμέως: Ρύθμιση για τις συντάξεις στη Βουλή-Λαϊκίζει το ΠΑΣΟΚ
- Ο ΣΕΒ για την απώλεια του Βαρδή Βαρδινογιάννη
- Μητσοτάκης: Σημαντικό σημείο υγειονομικής αναφοράς ο Προσωπικός γιατρός
- Συμβούλιο Ευρώπης: Ακρογωνιαίος λίθος της Δημοκρατίας η τριτοβάθμια εκπαίδευση!
- Γερμανία: Διαφαίνεται συμφωνία για διεξαγωγή εκλογών στις 23 Φεβρουαρίου
- Alpha Bank: Νέα αυξημένη τιμή-στόχος στα €2,06 από την BofA
- Αγρίνιο: Συνελήφθη ο 30χρονος για τη δολοφονία της 43χρονης
- Περίπλοκο το τοπίο στον τομέα των βιντεοπαιχνιδιών στην ΕΕ!
- ΟΟΣΑ: Μαζί με Μεξικό και Κολομβία οι μισθοί στην Ελλάδα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Χαρακόπουλος: Γιατί δεν πληρώνετε τις ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους με ειδικά δικαιώματα;
- Νέοι μπελάδες για τον Έλον Μασκ: Γιατί κορυφαία γαλλικά ΜΜΕ προσφεύγουν στη δικαιοσύνη κατά του X
- Πώς φτάσαμε στις πρόωρες εκλογές στη Γερμανία; – Η «τέλεια καταιγίδα» για τον Όλαφ Σολτς
- Όταν η 17 Νοέμβρη προσπάθησε να δολοφονήσει τον Βαρδή Βαρδινογιάννη: Ο Σαραβάκος και οι διάλογοι με τον Κουφοντίνα
- Alter Ego Media: Επέκταση συνεργασίας MEGA με Alpha Κύπρου
- Κορυφαίο επιβατικό λιμάνι για το 2024 αναδείχθηκε ο Πειραιάς
- JP Morgan: Αναβαθμίζει τη σύσταση για την Ελλάδα- Θετική εικόνα για τις τράπεζες
- ICILS: Αδυναμίες των Ελλήνων μαθητών να προχωρούν σε σύνθετη χρήση των υπολογιστών
- Γιάννης Μπουτάρης: Σε κλίμα οδύνης η πολιτική κηδεία του – Πλήθος κόσμου στο τελευταίο αντίο (φωτογραφίες)
- Εθνική Τράπεζα: Προσφορές πάνω από 3,5 δισ. για το πράσινο ομόλογό της - Στο 3,5% το επιτόκιο