Το «ανατολικό» άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού

Η συνεργασία Ελλάδος και Σαουδικής Αραβίας σε βασικούς τομείς της πολιτικής και της οικονομίας, συμφωνήθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση, στο 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που συνεδρίασε στο κυβερνείο της Αλ Ούλα υπό την κοινή προεδρεία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρίγκηπα Διάδοχου και Πρωθυπουργού της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud.

Οι σχέσεις και η διμερής συνεργασία Ελλάδος και Σαουδικής Αραβίας έχουν αναβαθμιστεί σε στρατηγικές, μετά από την υπογραφή, το καλοκαίρι

του 2022, της συμφωνίας σύστασης του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας.

Στις εργασίες του Ανώτατου Συμβουλίου συμμετέχει και η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, δεδομένου ότι η Επιτροπή Τουρισμού είναι μια από τις επτά Επιτροπές του Συμβουλίου. Στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής Τουρισμού συμφωνήθηκε, μεταξύ των δύο πλευρών, μια δέσμη πρωτοβουλιών στον τομέα του τουρισμού, προς υλοποίηση του Κοινού Προγράμματος Δράσης 2024-2026.

Στόχος είναι η διευκόλυνση και η ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ των εκπροσώπων του ιδιωτικού τομέα των δύο χωρών σε κοινές πρωτοβουλίες, όπως η διοργάνωση workshop το 2025 με τη συμμετοχή ταξιδιωτικών πρακτόρων των δύο χωρών, η διερεύνηση της δυνατότητας διοργάνωσης μίας κοινής διαφημιστικής καμπάνιας αεροπορικών εταιρειών για την αύξηση της τουριστικής ζήτησης και ενός προγράμματος μετακλήσεως εργαζομένων σε ξενοδοχεία.

Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, αναμένεται ότι θα λειτουργήσουν ως εφαλτήριο στις τουριστικές σχέσεις των δύο χωρών, δίδοντας σημαντική περαιτέρω ώθηση στη διμερή συνεργασία τους. Ας σημειωθεί ότι η τουριστική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών έχει εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια.

Τον περασμένο Ιούνιο, η Υπουργός Τουρισμού κα Κεφαλογιάννη και ο Υπουργός Τουρισμού της Σαουδικής Αραβίας, Ahmed Al Khateeb, υπέγραψαν στη Βαρκελώνη, στο περιθώριο των εργασιών του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, διμερές Κοινό Πρόγραμμα Δράσης για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού για την περίοδο 2024-2026, με έμφαση στους τομείς του βιώσιμου και πράσινου τουρισμού, της τουριστικής εκπαίδευσης, της ψηφιοποίησης, των ειδικών μορφών τουρισμού, της προώθησης των επενδύσεων, της αεροπορικής συνδεσιμότητας και της συνεργασίας των δύο χωρών σε πολυμερές επίπεδο.

Ο τουρισμός από τη Σαουδική Αραβία προς την Ευρώπη είναι ιδιαίτερα σημαντικός λόγω της υψηλής δαπάνης των Σαουδαράβων που σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις είναι υπερδιπλάσια της αντίστοιχης των Ευρωπαίων τουριστών. Ακόμη, σύμφωνα με ενδείξεις, οι νεότερες ηλικίες έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για παραθεριστικό τουρισμό. Ως εκ τούτου, η συγκεκριμένη αγορά κρίνεται ότι αποτελεί μια εν δυνάμει σημαντική αγορά για την Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι συνολικά ο τουρισμός μας βλέπει… ανατολικά σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία αλλά και η τα κράτη του Κόλπου. Ειδικά η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην Ινδία όπου και το ΔΑΑ Ελ. Βενιζέλος προσβλέπει για ανάπτυξη συνδεσιμότητας. Όπως ειπώθηκε από την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη σε πρόσφατη συνάντηση με τους δημοσιογράφους, το υπουργείο προετοιμάζει μία αποστολή στην Ινδία, με αφορμή τη διοργάνωση τουριστικής έκθεσης στο Νέο Δελχί, τον Φεβρουάριο.

Οι θεωρήσεις εισόδου από τις ελληνικές αρχές είναι προτεραιότητα, ενώ ο πρωθυπουργός έχει δώσει οδηγία στο υπουργείο Εξωτερικών να ανοίξουν προξενικές αρχές στη Βομβάη και στο Μπάνγκαλορ, ενώ υπάρχει η Πρεσβεία στο Δελχί. Με πληθυσμό 1,4 εκατομμυρίων κατοίκων και μια αυξανόμενη μεσαία τάξη που προβλέπεται να αντιπροσωπεύει το 60% της δημογραφικής πυραμίδας έως το 2047, η αυξανόμενη καταναλωτική βάση της Ινδίας πρόκειται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της συμβολής των ταξιδιών και του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας. Επί του παρόντος, με ποσοστό 6,5%, ο τομέας αυτός αναμένεται να αναπτυχθεί ταχύτερα από τη συνολική οικονομία.

Γιώργος Αλεξάκης

#Σαουδική_Αραβία #Τουρισμός #Επενδύσεις #ελληνική_οικονομία #Όλγα_Κεφαλογιάννη #Κυριάκος_Μητσοτάκης #Ινδία
Keywords
Τυχαία Θέματα