Το αποτύπωμα «ακρίβειας» στον τουρισμό - Φρένο σε μέρες διαμονής
Ενδιαφέροντα στοιχεία για το πώς η διεθνής ακρίβεια επηρεάζει την πορεία της μέσης κατά κεφαλήν τουριστικής δαπάνης δίνει η τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) για τη «Συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία το 2023».
Συγκεκριμένα, με βάση το Ινστιτούτο, ενδιαφέροντα συμπεράσματα προκύπτουν από τον υπολογισμό της Μέσης κατά Κεφαλήν Δαπάνης (ΜΚΔ), η οποία συναρτάται άμεσα με τη Μέση Διάρκεια Παραμονής (ΜΔΠ) στον προορισμό. Ειδικότερα, η ΜΚΔ, στα
Παρατηρείται δηλαδή ότι η αύξηση της ημερήσιας δαπάνης των τουριστών συνοδεύεται από αναλογικά μεγαλύτερη μείωση της διάρκειας των ταξιδιών τους, κάτι που αποτελεί ένδειξη είτε ότι η αύξηση του κόστους των διακοπών ανά ημέρα οδηγεί σε περιορισμό της διάρκειας των διακοπών, με αποτέλεσμα να περιοριστεί αντίστοιχα και το συνολικό κόστος, είτε ότι οι διακοπές σύντομης διάρκειας (city break) κερδίζουν μερίδιο αγοράς έναντι των διακοπών παραθερισμού, που έχουν μεγαλύτερη δαπάνη λόγω μεγαλύτερης διάρκειας.
Αντίστοιχα, συμβαίνει και σε σχέση με το 2019, αν και η μείωση της ΜΔΠ -από 7,4 διανυκτερεύσεις το 2019 σε 7 διανυκτερεύσεις το 2023- είναι αναλογικά μικρότερη από την αύξηση της ΜΔΔ (από 76,1 ευρώ το 2019 σε 87 ευρώ το 2023). Το γεγονός αυτό πιθανόν οφείλεται στον πληθωρισμό των ετών 2022 και 2023, αλλά και στην αυξημένη τάση που έχει καταγραφεί για ταξίδια και διακοπές μετά την πανδημία του κορονοϊού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, διεθνώς, οι τιμές των ξενοδοχείων έχουν πάρει την ανιούσα, καταγράφοντας σε σχέση με το 2019 ισχυρά διψήφια ποσοστά αύξησης. Οι δε υπηρεσίες εστίασης, λόγω ενέργειας και πρώτων υλών, έχουν καταγράψει, επίσης, σημαντικά ποσοστά ανόδου.
Φέτος, στην Ελλαδα, με βάση στελέχη του κλάδου, η αύξηση στις τιμές των ξενοδοχείων εκτιμάται κοντα στο 10% .
Με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, για τον Μάρτιο καταγράφεται αύξηση:
2% στην ομάδα «Μεταφορές», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. 3,3% στην ομάδα «Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εξοπλισμό επεξεργασίας πληροφοριών, μικρά είδη αναψυχής, άνθη, κατοικίδια ζώα, δραστηριότητες αθλητικές και ελεύθερου χρόνου, κινηματογράφους-θέατρα, πακέτα διακοπών.Το αποτύπωμα
Στο μεταξύ, στα 28,5 δισ. ευρώ ανήλθε το 2023 η άμεση συνεισφορά του τουρισμού στην ελληνική οικονομία, ποσό που αντιστοιχεί στο 13% του ΑΕΠ της χώρας και είναι το υψηλότερο, ιστορικά, για τον τομέα μέχρι σήμερα. Το 2022, τα αντίστοιχα μεγέθη ήταν 23,9 δισ. ευρώ και 11,6% του ΑΕΠ και το 2019 23,1 δισ. ευρώ και 12,6% του ΑΕΠ.
Τα στοιχεία προέρχονται από την τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) με θέμα «Η συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία το 2023», σύμφωνα με την οποία αν συνυπολογιστεί και η έμμεση συνεισφορά του τομέα μέσω πολλαπλασιαστών, το αντίστοιχο ποσοστό ανεβαίνει περίπου στο 30%. Η τουριστική δραστηριότητα παραμένει κατά κύριο λόγο εξαγωγική, αφού το 82,7% των εισπράξεων προέρχονται από τον εισερχόμενο τουρισμό. Περαιτέρω, ο τομέας συνέβαλε άμεσα στην αιχμή, στο γ’ τρίμηνο του 2023, στο 16,4% της απασχόλησης και συνολικά (άμεσα και έμμεσα) σε ποσοστό περίπου 40%, συντείνοντας στη μείωση της ανεργίας.
Η άμεση συμβολή
Όσον αφορά στην άμεση συμβολή του τομέα για την προηγούμενη χρονιά, αυτή ανήλθε σε 28,5 δισ. Ευρώ και επιμερίζεται στα μεγέθη από τη δαπάνη του εισερχόμενου τουρισμού (20,7 δισ. ευρώ περιλαμβανομένης και της δαπάνης των επιβατών κρουαζιέρας), τις αερομεταφορές (2,5 δισ. ευρώ), τις θαλάσσιες μεταφορές (144 εκατ. ευρώ), τη δαπάνη των εταιρειών κρουαζιέρας (235 εκατ.), τον εγχώριο τουρισμό (2,5 δισ. ευρώ) και την εγχώρια προστιθέμενη αξία από επενδύσεις (2,5 δισ. ευρώ).Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ της χώρας, σε τρέχουσες τιμές, το 2023 διαμορφώθηκε στα 220,3 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 6,6% σε σύγκριση με το 2022.
Η άμεση επίδραση του τουρισμού σημείωσε αύξηση κατά 23,5% σε σχέση με τα 23,1 δισ. ευρώ του 2019, με σημαντικές αυξήσεις σε όλες τις επιμέρους δαπάνες (εισερχόμενος τουρισμός, κρουαζιέρα, μεταφορές, εγχώριος τουρισμός, επενδύσεις). Σε σύγκριση με το 2022, όπου η άμεση επίδραση ήταν 23,9 δισ. ευρώ, η αύξηση το 2023 ανήλθε σε 19,5%, επίσης, με σημαντικές αυξήσεις σε όλες τις επιμέρους δαπάνες. Αξιοσημείωτη, το 2023, είναι η αύξηση των επενδύσεων στα 5,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περί τα 2,5 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στην εγχώρια προστιθέμενη αξία, έναντι 2,7 δισ. και 1,2 δισ. ευρώ, αντίστοιχα, το 2019 και 3,7 δισ. ευρώ και 1,7 δισ. ευρώ, το 2022. Μία ακόμη θετική επίδοση, με υπερδιπλασιασμό εισπράξεων το 2023, συνδέεται με τον κλάδο της κρουαζιέρας. Με 3,3 εκατ. αφίξεις και 847 εκατ. ευρώ εισπράξεις την περασμένη χρονιά, η κρουαζιέρα είχε άνοδο κατά 64% και 102% αντίστοιχα έναντι του 2022 και 26% και 70% έναντι του 2019.
Η έμμεση συμβολή
Με βάση τον πολλαπλασιαστή για τον τομέα που χρησιμοποιεί το ΙΟΒΕ σε συνδυασμό με τους πολλαπλασιαστές των επιμέρους κλάδων της ελληνικής οικονομίας του ΚΕΠΕ (καταλύματα, εστίαση, θαλάσσιες- οδικές- εναέριες μεταφορές, εμπόριο, ψυχαγωγία, ταξιδιωτικά γραφεία, ενοικίαση αυτοκινήτων, συνέδρια), ο προκύπτων πολλαπλασιαστής του τουρισμού ανέρχεται σε 2,65, που σημαίνει πως για κάθε 1 ευρώ από την τουριστική δραστηριότητα, δημιουργείται έμμεση και προκαλούμενη πρόσθετη οικονομική δραστηριότητα 1,65 ευρώ και άρα, συνολικά, το ΑΕΠ αυξάνει κατά 2,65 ευρώ. Συνεπώς, ο πολλαπλασιαστής της τουριστικής δραστηριότητας κυμαίνεται μεταξύ 2,2 και 2,65.
Συνυπολογίζοντας τα πολλαπλασιαστικά οφέλη, η συνολική συνεισφορά του τουρισμού στην οικονομία της χώρας το 2023 εκτιμάται μεταξύ 62,8 δισ. ευρώ και 75,6 δισ. ευρώ, μεγέθη που αντιστοιχούν μεταξύ 28,5% έως 34,3% του ΑΕΠ. Τα αντίστοιχα μεγέθη για το 2022 ήταν μεταξύ 52,6 δισ.-63,3 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν με το 25,4% έως 30,6% του ΑΕΠ, ενώ για το 2019 ήταν 50,8-61,2 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 27,7% έως 33,4% του ΑΕΠ.
Οπως ανέφερε ο Ηλίας Κικίλιας, Γενικός Διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ, με αφορμή τη δημοσίευση της μελέτης «η ανθεκτικότητα, ο δυναμισμός και η ζωτικής σημασίας συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία είναι αδιαμφισβήτητα. Η συνολική συνεισφορά του άλλωστε αγγίζει πλήθος κλάδων, επηρεάζοντας θετικά το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Στο σημερινό -γεμάτο προκλήσεις- περιβάλλον, όμως, η ανάγκη για στοχευμένες στρατηγικές με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη, είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Η αποτελεσματική διαχείριση και διακυβέρνηση των προορισμών και οι επενδύσεις σε υποδομές αποτελούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις για να διατηρήσει ο τομέας την ανταγωνιστικότητά του, προσφέροντας τη μέγιστη δυνατή ώθηση στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.»
Γιώργος Αλεξάκης
#Τουρισμός #ακρίβεια #συμβολή_στην_οικονομία #ΜΕΡΕΣ_ΔΙΑΜΟΝΗΣ #δαπάνες- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Alpha Finance για Τιτάν: Αυξάνει την τιμή στόχο στα €35,83 διατηρώντας τη σύσταση ‘’Αγοράς’’
- Σδούκου: Μπορούμε να εκδίδουμε άδειες εξόρυξης σε 2 χρόνια
- Δόμνα Μιχαηλίδου: Όσοι χρωστούν έως 100 ευρώ θα έχουν ασφαλιστική ικανότητα
- Τριμερής συνάντηση Ελλάδας - Ιταλίας - Ισπανίας για επιτάχυνση αλλαγών στην ΚΑΠ και αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης
- Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη – Ντ. Τουσκ στη Βαρσοβία σήμερα
- Capital (Βαγγέλης Μαρινάκης): Πούλησε πλοίο κοντέινερ με κέρδος $8,5 εκατ. – mononewsTV
- Τι θα συζητήσουν Μητσοτάκης – Τουσκ στη Βαρσοβία
- Εφορία: Πού χτυπάνε οι έλεγχοι το 2024
- Ο κόμπος στο χτένι της Λαγκάρντ
- Societe Generale: Deal 745 εκατ. ευρώ για την πώληση μέρους των επιχειρήσεων της στο Μαρόκο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- ING: Ελλάδα και ευρωπαϊκός νότος θα ηγηθούν της ανάκαμψης-Οι προβλέψεις
- Σδούκου: Κρυμμένος πλούτος στην ελληνική γη-Άδειες εξόρυξης σε 2 χρόνια
- Τουρκική αντιπολίτευση: Να κηρύξουμε εμείς θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο
- Αθανασίου (LAMDA) για Ελληνικό: Δημιουργούμε έναν παραδειγματικό τρόπο ζωής
- Το αποτύπωμα «ακρίβειας» στον τουρισμό - Φρένο σε μέρες διαμονής
- WSJ: Ιρανική επίθεση αναμένει το Ισραήλ μέσα στα επόμενα 24ωρα
- Δυνατό άνοιγμα στις ευρωαγορές, με ώθηση από το Ηνωμένο Βασίλειο
- Στουρνάρας: Κίνδυνος για την ανάπτυξη η μακροπρόθεσμη διατήρηση υψηλών επιτοκίων
- Οικονόμου (Παγκρήτια): Η πράσινη ατζέντα οδηγεί τη χρηματοδότηση της Ναυτιλίας
- Αγγελόπουλος: Αγροδιατροφή και Τουρισμός οι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης της Πελοποννήσου
- Τελευταία Νέα Reporter
- Το αποτύπωμα «ακρίβειας» στον τουρισμό - Φρένο σε μέρες διαμονής
- WSJ: Ιρανική επίθεση αναμένει το Ισραήλ μέσα στα επόμενα 24ωρα
- Σδούκου: Κρυμμένος πλούτος στην ελληνική γη-Άδειες εξόρυξης σε 2 χρόνια
- Οικονόμου (Παγκρήτια): Η πράσινη ατζέντα οδηγεί τη χρηματοδότηση της Ναυτιλίας
- Δυνατό άνοιγμα στις ευρωαγορές, με ώθηση από το Ηνωμένο Βασίλειο
- ΤΙΤΑΝ: H Alpha Finance αυξάνει την τιμή-στόχο στα €35,83
- Καιρίδης: Δεν θέλουμε ανοιχτά σύνορα, είμαστε υπέρ μιας μετανάστευσης οργανωμένης
- Αγγελόπουλος: Αγροδιατροφή και Τουρισμός οι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης της Πελοποννήσου
- Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Δείτε live την τρίτη ημέρα
- Στουρνάρας: Κίνδυνος για την ανάπτυξη η μακροπρόθεσμη διατήρηση υψηλών επιτοκίων
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Κλειδώνει το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. – Νέος κύκλος περιοδειών Μητσοτάκη
- Επιδοτήσεις αποκλειστικά για αγρότες ανακοινώνει η Πολωνική κυβέρνηση εν μέσω χαμηλών τιμών σίτου
- Η Gigi Hadid μεταμορφώθηκε σε έργο τέχνης στην τελευταία καμπάνια Miu Miu
- Αλ. Σδούκου: Απαιτείται μείωση του χρόνου αδειοδότησης εξορύξεων στα 2 χρόνια
- Καγκελάριος: Το big plan της ΔΕΗ, τα σχέδια του Μυτιληναίου και η προβλέψιμη κα Λαγκάρντ
- Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Τα νέα φορτηγά που θα πωλούνται από το 2040 να έχουν μηδενικές εκπομπές ρύπων
- Νίγηρας: Έφθασαν στη Νιαμέ εκπαιδευτές και στρατιωτικό υλικό από τη Ρωσία
- Καμπάνιες από Αμερική δυσφημούν το ελληνικό γιαούρτι λέει ο ΣΕΒΓΑΠ
- Morgan Stanley: Ανεβάζει τον πήχη στα 46 ευρώ για τη Mytilineos μετά τη συμφωνία με τη ΔΕΗ
- Γκ. Χαρδούβελης: Οι οκτώ προτεραιότητες για να καλύψει η ΕΕ το οικονομικό χάσμα με τις ΗΠΑ