Το «κουαρτέτο» των κινδύνων για την ελληνική οικονομία
Άνοδος των τιμών, κόστος ενέργειας, εκτίναξη των spread και κίνδυνοι για τουρισμό και εξαγωγές συνιστούν ένα εκρηκτικό “κουαρτέτο” απειλών στην Ελληνική οικονομία.
Πιο συγκεκριμένα, όλο και περισσότερο εντείνεται ο κίνδυνος για πληθωριστικό σοκ στην οικονομία καθώς πέρα από τις τιμές των καυσίμων, που βέβαια επηρεάζουν τα κόστη παραγωγής και εφοδιαστικής αλυσίδας, και οι τιμές βασικών προϊόντων, όπως το σιτάρι, καταγράφουν ράλι το τελευταίο διάστημα.
Την
Μιλώντας, μάλιστα, στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος με θέμα “Ασφάλιση: Η απάντηση στην ανασφάλεια των καιρών” ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι πλέον υπάρχει μία σοβαρή διαταραχή από την πλευρά της προσφοράς, η οποία επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή και αυξάνει ιδιαίτερα τις τιμές της ενέργειας οι οποίες είναι πιθανόν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο στο μέλλον.
Βραχυπρόθεσμα, οι επιπτώσεις των εξελίξεων στην Ουκρανία λειτουργούν προς την κατεύθυνση του στασιμοπληθωρισμού, αλλά μεσοπρόθεσμα οδηγούν σε αποπληθωρισμό, τόνισε ο κ. Στουρνάρας, ενώ πρόσθεσε πως τα βάρη της πανδημίας περιορίζουν σημαντικά τα περιθώρια για δημοσιονομική χαλάρωση.
“Καθώς όμως τα γεγονότα εξακολουθούν να εξελίσσονται, η όποια εκτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων περιβάλλεται από σημαντική αβεβαιότητα. Η οικονομική δραστηριότητα ενδέχεται να εξασθενήσει και ο πληθωρισμός να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα”, δήλωσε ο κ. Στουρνάρας για να συμπληρώσει πως “η συνέχιση των πληθωριστικών πιέσεων στις τιμές εισαγομένων θα μπορούσε να περιορίσει την ιδιωτική κατανάλωση και τη δυναμική της ανάπτυξης.
Για τα νοικοκυριά, ο πληθωρισμός είναι διπλά αρνητικός, διότι μειώνει το πραγματικό τους εισόδημα αλλά και τις πραγματικές αποδόσεις των καταθέσεών τους. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αλλά και στη ζώνη του ευρώ συνολικά ενισχύθηκε σημαντικά ως αποτέλεσμα κυρίως της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας. Η ουκρανική κρίση και η επίλυσή της είναι πιθανόν να καθυστερήσουν την υποχώρηση του πληθωρισμού σε επίπεδα συμβατά με το στόχο της σταθερότητας των τιμών” τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ και συμπλήρωσε ότι: “Επί του παρόντος, δεν γνωρίζουμε πότε και πώς θα επιλυθεί η ουκρανική κρίση, επομένως πρέπει να τηρήσουμε μια προσεκτική στάση καθώς είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπός της. Η ένταση της νέας σοβαρής διαταραχής θα εξαρτηθεί, μεταξύ άλλων, από την απάντηση της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία δεν έχει ακόμη καθοριστεί.”
Ενέργεια
Εν τω μεταξύ η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ, με βάση στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Καυσίμων, σε 23 Νομούς, ενώ η μέση τιμή πανελλαδικά που διαμορφώνεται, πλέον, στα 1,996 ευρώ. Παράλληλα το πετρέλαιο κίνησης βρίσκεται στα 1,80 ευρώ, με τις προβολές να το “βλέπουν” να υπερβαίνει τα δυο ευρώ. Αλλά και το υγραέριο έχει σπάσει το φράγμα του 1 ευρώ ενώ και το συμπιεσμένο φυσικό αέριο για την κίνηση οχημάτων έχει ξεπεράσει το 1,12 ευρώ την ώρα που προ κρίσης ήταν κάτω από τα 0,90 ευρώ. Παράλληλα το πετρέλαιο θέρμανσης κινείται στο 1,60 ευρώ ανά λίτρο κάτι που βάζει φωτιά στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς εν όψει και του νέου κύματος κακοκαιρίας.
Με την εικόνα αυτή να είναι πλέον και η πιο πιθανή για τους επόμενους μήνες, μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στην αγορά για τα κόστη που συσσωρεύονται στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις μεταφορές. Οδικές και θαλάσσιες μεταφορές, ακτοπλοΐα αλλά και αερομεταφορές βλέπουν τα κοστολόγιά τους να εκτινάσσονται περαιτέρω οδηγώντας σε νέα βάρη τις τιμές. Ειδικότερα, τα ναυτιλιακά καύσιμα ξεπέρασαν για πρώτη φορά στην ιστορία το όριο των 1.000 δολαρίων ανά τόνο. Την περασμένη Δευτέρα, η τιμή του VLSFO, το οποίο καίνε συμβατικά πλοία που δεν είναι εξοπλισμένα με scrubbers, ήταν 820 δολάρια ανά μετρικό τόνο. Σε διάστημα, δηλαδή, μίας εβδομάδας το κόστος εκτινάχθηκε κατά 44%. Επίσης, η τιμή του IFO 380, το οποίο καίνε συμβατικά πλοία με scrubbers, έφτασε χθες στον Πειραιά τα 670 δολάρια ανά μετρικό τόνο, έναντι 555 δολαρίων ανά μετρικό τόνο την περασμένη Δευτέρα (αύξηση 20,72%).
Δανεισμός
Παράλληλα μέσα σε 4,5 μήνες, από τον περασμένο Οκτώβριο, το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί κατά 200% σε σύγκριση με τα επίπεδα του περασμένου καλοκαιριού. Το δεκαετές ομόλογο διαπραγματεύεται με απόδοση 2,4% έναντι 0,8% τον περασμένο Ιούλιο, και το 5ετές στο 1,2% από - 0,134% στα μέσα του προηγούμενου καλοκαιριού.Ήδη το 10ετές ομόλογο είδε το επιτόκιό του να πηγαίνει στο 2,70% τον Φεβρουάριο για να υποχωρήσει σήμερα στο 2,30%. Βέβαια ακτίδα αισιοδοξίας δημιουργεί η πρόθεση για μια νέα κοινή ευρωπαίκή έκδοση ομολόγων για ενέργεια και άμυνα, όπως και η συζήτηση για εξαίρεση από το έλλειμμα των δαπανών για στήριξη των ενεργειακών λογαριασμών, αλλά και των αμυντικών δαπανών. Αυτό βέβαια δημιουργεί περιθώρια ωστόσο η συνολική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας κάνει τι όποιες κινήσεις στήριξης δύσκολες.
Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, σε συνέντευξή του χτες, τόνισε ότι όσο μεγαλώνει η διάρκεια του πολέμου τόσο μικραίνουν οι δυνατότητες δημοσιονομικής παρέμβασης με κριτήριο την «αντισταθμιστική ισχύ» στις απώλειες των εισοδημάτων των νοικοκυριών και στην επιβάρυνση του κόστους των επιχειρήσεων. Βέβαια ο κ. Σκυλακάκης απέφυγε να προσδιορίσει τον χρόνο και το εύρος των μέτρων λέγοντας ότι στο τραπέζι υπάρχουν πολλά και διαφορετικά σενάρια για τις επιπτώσεις της κρίσης, αλλά όλα εμπεριέχουν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας και ρίσκων. Το μόνο που έχει κλειδώσει είναι η χορήγηση του έκτακτου επιδόματος το Πάσχα, που αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες.Σύμφωνα, δε, με τις τελευταίες πληροφορίες, το ποσό που εξετάζεται για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και θα χορηγηθεί με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα κυμαίνεται στα 200 ευρώ.
Τουρισμός και εξαγωγές
Στο φόντο αυτό καταλύτης των εξελίξεων για την πορεία του ΑΕΠ και της οικονομίας είναι το πόσο θα επηρεαστούν ο τουρισμός και οι εξαγωγές, δυο βασικοί πυλώνες ανάπτυξης για την Ελλάδα. Ενδεικτική η αναφορά που έκανε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη σχολιάζοντας την πορεία των ελληνικών εξαγωγών το 2021. Όπω ς ανέφερε “κόντρα στις αντιξοότητες που δημιούργησαν στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας πέτυχαν νέο ρεκόρ εξωστρέφειας”.
Ωστόσο τόνισε ότι “για μια ακόμη φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα πρόκληση: τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πρόκειται για μια δυσμενή εξέλιξη, η οποία ανατρέπει άρδην -για ακόμη μια φορά- τα δεδομένα και εντείνει την αβεβαιότητα. Αν και είναι νωρίς για να αποτιμηθεί ο αντίκτυπος, ωστόσο οι παρενέργειες που έχουν ήδη εμφανιστεί, με επίκεντρο την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών προμηνύουν επιδείνωση του παγκόσμιου εμπορίου. Υπό αυτές τις συνθήκες παραμένει ζωτικής σημασίας να μην διασαλευθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων. Δεν πρέπει επ' ουδενί να υπονομευθεί η δυναμική που έχουν αναπτύξει τα ελληνικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές. Είναι κρίσιμο να στηριχθούν οι εγχώριες βιομηχανίες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση και παράλληλα να δοθούν κίνητρα, ώστε να τονωθεί η εγχώρια παραγωγή. Είναι ανάγκη να αναστραφεί ή έστω να μετριαστεί το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο. Μόνο έτσι θα οικοδομήσουμε μια πραγματικά ισχυρή οικονομία, η οποία θα αντέχει στους κραδασμούς της παγκόσμιας οικονομίας. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία για να κάνουμε το μεγάλο άλμα προς τα μπροστά”.
Γιώργος Αλεξάκης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΑΔΑκίνδυνοιπόλεμος- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ο πρίγκιπας του real estate που θέλει να αγοράσει την Chelsea από τον Αμπράμοβιτς είναι μισός Έλληνας
- Χιόνια και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες έφερε ο «Φίλιππος» στην Κ. Μακεδονία
- Μόσχα: Το Κίεβο σχεδίαζε επίθεση στο Ντονμπάς
- Πάτρα: Τι απαντά η μητέρα για τις εκδορές στη μύτη της 3χρονης Μαλένας
- Προβληματισμός σιδηροδρομικών από την παρακράτηση του 25% της κρατικής επιχορήγησης του ΟΣΕ υπέρ της ΕΡΓΟΣΕ
- «Ποινικό αδίκημα» οι πτήσεις ρωσικών αεροσκαφών στον βρετανικό εναέριο χώρο
- Ο ενεργειακός πόλεμος βυθίζει το ελληνικό ΑΕΠ στο 1,8% για το 2022
- Η ζήτηση για χάπια ιωδίου και η σιωπή των αρμοδίων αρχών
- Αναστασία Σακελλαρίου (Alpha Bank): Η εμπειρία πάνω από τη «γυάλινη οροφή»
- Η Ουκρανία απαγορεύει τις εξαγωγές ειδών δημητριακών, ζάχαρης, αλατιού και κρέατος
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- «Ποινικό αδίκημα» οι πτήσεις ρωσικών αεροσκαφών στον βρετανικό εναέριο χώρο
- Πλοιοκτήτες ΕΕ: «Καμπανάκι» για τους ναυτικούς στην κρίση της Ουκρανίας
- CERN: Σταματά τη συνεργασία με τη Ρωσία-Διχάζεται η επιστημονική κοινότητα
- Στην ΕΕ... ποντάρει η Ελλάδα για ανάσχεση της ενεργειακής ακρίβειας
- Επιστολή Μητσοτάκη για πλαφόν στις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου
- ΟΠΕΚ: Δεν υπάρχει δυνατότητα να καλύψουμε το ρωσικό πετρέλαιο
- Το «κουαρτέτο» των κινδύνων για την ελληνική οικονομία
- Οικονόμου: Ο ελληνικός τουρισμός κερδίζει και φέτος ψήφο εμπιστοσύνης

- Τελευταία Νέα Reporter
- Το «κουαρτέτο» των κινδύνων για την ελληνική οικονομία
- «Ποινικό αδίκημα» οι πτήσεις ρωσικών αεροσκαφών στον βρετανικό εναέριο χώρο
- ΟΠΕΚ: Δεν υπάρχει δυνατότητα να καλύψουμε το ρωσικό πετρέλαιο
- CERN: Σταματά τη συνεργασία με τη Ρωσία-Διχάζεται η επιστημονική κοινότητα
- Οικονόμου: Ο ελληνικός τουρισμός κερδίζει και φέτος ψήφο εμπιστοσύνης
- Στην ΕΕ... ποντάρει η Ελλάδα για ανάσχεση της ενεργειακής ακρίβειας
- Επιστολή Μητσοτάκη για πλαφόν στις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου
- Πλοιοκτήτες ΕΕ: «Καμπανάκι» για τους ναυτικούς στην κρίση της Ουκρανίας
- Βενζίνη: Στα 2,5 ευρώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας!
- Το ενεργειακό πλάνο της ΕΕ και ο...δισταγμός για κοινό ομόλογο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Το καθήκον των ουκρανικών δυνάμεων είναι να συγκρατήσουν τις ρωσικές δυνάμεις «για 7-10 ημέρες»
- Α. Σκέρτσος: Είναι ώρα πολιτικής παρέμβασης για τις αυξήσεις των τιμών ενέργειας
- Άκης Σκέρτσος για την επιστολή Μητσοτάκη στην Κομισιόν: Είναι η ώρα για παρεμβάσεις
- Τα λουλούδια που αγαπούν την άνοιξη και σηματοδοτούν το τέλος του χειμώνα
- ΑΔΜΗΕ: Διεύρυνση του Προγράμματος Ανανέωσης Παγίων 2021-2026
- Ν. Κεραμέως: Άρχισαν οι εγγραφές Ουκρανών μαθητών στα ελληνικά σχολεία
- ΑΔΜΗΕ: Επιτάχυνση των επενδύσεων για ανανέωση των κρίσιμων ηλεκτρικών υποδομών
- Πλαφόν στις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου προτείνει η Ελλάδα
- Νέος Κύκλος παραστάσεων για τη Βασίλισσα της Ομορφιάς στο Σύγχρονο Θέατρο
- Ουκρανία: Τουλάχιστον 10 νεκροί από ρωσικά πυρά στη Σεβεροντονιέτσκ, λέει αξιωματούχος