Το προσχέδιο προϋπολογισμού της Ελλάδας στην Κομισιόν-Δύο παράμετροι επιτυχίας

Από 4,5% έως 7,5% υπολογίζει την ανάπτυξη για το 2021 το υπουργείο Οικονομικών, στο προσχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο κατέθεσε στην Κομισιόν. Αξίζει να σημειωθεί πως στο κείμενο επισημαίνεται πως η πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί κυρίως από δύο παραμέτρους. Από το πόσο έντονο και μεγάλο σε διάρκεια θα είναι το δεύτερο κύμα του κορονοϊού, αλλά και από το αν θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην εκταμίευση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης προς τα κράτη-μέλη.

Οι βασικοί στόχοι παραμένουν ίδιοι με το προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ωστόσο περιέχει αναλυτικά στοιχεία για τα μέτρα στήριξης και για τις παραβάσεις στο πλαίσιο που προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο των συστάσεων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Μια περαιτέρω επιδείνωση των επιδημιολογικών εξελίξεων σε σύγκριση με αυτά που περιλαμβάνονται στο βασικό μακροοικονομικό σενάριο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικά χειρότερο μακροοικονομικό και δημοσιονομικό αποτέλεσμα, σημειώνει η ελληνική κυβέρνηση.

Με βάση την πρόσφατη εμπειρία από την περίοδο μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου 2020, τυχόν επέκταση του επιδημιολογικού φαινομένου σε μέτρια ένταση (όπως παρατηρήθηκε τους τρέχοντες μήνες) στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, θα μπορούσε να έχει περισσότερο αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οδηγώντας σε μια πιο υποτονική αύξηση του ΑΕΠ κατά τρεις εκατοστιαίες μονάδες χαμηλότερη (από 7,5% σε 4,5%).

Με τη σειρά του, αυτό θα επιδεινώσει το κύριο δημοσιονομικό ισοζύγιο, λαμβάνοντας υπόψη τις αντίστοιχες δημοσιονομικές παρεμβάσεις εφαρμόστηκε κατά την πρόσφατη περίοδο, κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Κατά συνέπεια, όπως τονίζεται, μια σοβαρή επιδείνωση του επιδημιολογικές εξελίξεις κατά τους υπόλοιπους μήνες του 2020 θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν επιδείνωση του τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά αποτελέσματα για το 2020 και (σε μικρότερο βαθμό) για το 2021.

Η αξιολόγηση του ελληνικού draft από την Κομσιόν θα εκδοθεί το Νοέμβριο.

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣΕΛΛΑΔΑΚΟΜΙΣΙΟΝΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑΕΠανάπτυξη
Keywords
Τυχαία Θέματα