Το «στοίχημα» των 130 τρισ. δολαρίων για τις ΑΠΕ

Εντείνονται σε παγκόσμιο επίπεδο οι εκκλήσεις για μια «πράσινη ανάκαμψη», με τις κυβερνήσεις να υιοθετούν μαζικά πακέτα τόνωσης της οικονομίας για να αμβλύνουν το σοκ που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα, μια ομάδα 180 Ευρωπαίων πολιτικών, εταιρειών, νομοθετών και φορέων προέτρεψε την ΕΕ να ευθυγραμμίσει τα μέτρα οικονομικής διάσωσης με τους κλιματικούς στόχους.

Στην ετήσια πρόβλεψή του ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) που εδρεύει στο Αμπού Ντάμπι δήλωσε ότι από τις επιλογές

που θα κάνουν οι κυβερνήσεις θα κριθεί το εάν η πανδημία θα συντελέσει στην καθυστέρηση ή στην επιτάχυνση της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα.

«Οι κυβερνήσεις δεν διαθέτουν όλα τα κεφάλαια που απαιτούνται. Πρέπει λοιπόν να τεθούν προτεραιότητες», δήλωσε στο Reuters ο γενικός διευθυντής του IRENA, Francesco La Camera. «Το ερώτημα είναι πού πρόκειται να δώσουν προτεραιότητα. Αποδείξαμε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ο καλύτερος τρόπος παραγωγής καλών θέσεων εργασίας, ο καλύτερος τρόπος για να επηρεάσουμε το ΑΕΠ», προσθέτει.

Ο IRENA υποστηρίζει ότι οι πολιτικές θα πρέπει να ξεκλειδώσουν συνολικά 110 τρισ. δολάρια επενδύσεις κατά την ίδια περίοδο για να μειώσουν τις εκπομπές CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια στο 70% κάτω από τα σημερινά επίπεδα έως τα μέσα του αιώνα.

Αυτό το επίπεδο επενδύσεων θα ενίσχυε την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 2,4% έως το 2050 σε σύγκριση με τα τρέχοντα σχέδια και θα τετραπλασιάσει τις θέσεις εργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε 42 εκατ. δολάρια, κάτι το οποίο θα αντιστάθμιζε τις απώλειες στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με την έκθεση.

Σε μια πιο συνολική προσέγγιση, θα μπορούσε να αναφερθεί ότι για να επιτύχει ο κόσμος ένα ενεργειακό σύστημα μηδενικού άνθρακα έως τα μέσα του αιώνα, θα απαιτούνταν συνολικές επενδύσεις 130 τρισ. δολαρίων.

IRENAπαγκόσμιο ΑΕΠΑνανεώσιμες Πηγές ΕνέργειαςΕπενδύσειςπράσινη ανάκαμψηκορονοιός
Keywords
Τυχαία Θέματα