Το Ταμείο Ανάκαμψης θα συνδέεται με μεταρρυθμίσεις- Πόσο... στενά όμως;

Η Άνγκελα Μέρκελ έχει αναλάβει δράση, ώστε να βρεθεί η "χρυσή τομή" για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και την Πέμπτη συνάντησε τον Ολλανδό Πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, που ανήκει στους διαφωνούντες. Βρέθηκαν σημεία... επαφής, αλλά προέκυψαν και ερωτηματικά.

Γερμανία και Ολλανδία συμφώνησαν ότι οι επιχορηγήσεις θα πρέπει να συνδεθούν με μεταρρυθμίσεις. Ανοιχτό, ωστόσο, παραμένει το θέμα, πόσο στενά θα παρακολουθούνται οι μεταρρυθμίσεις και

από ποιον; Και σε αυτό το κομμάτι, Ιταλία, Ισπανία, αλλά φυσικά και Ελλάδα δεν έχουν πολλά περιθώρια... ανοχής. Οτιδήποτε μοιάζει με τρόικα και μνημόνια δεν έχει "πέραση" στο Νότο.

Ο Ρούτε φάνηκε να βάζει νερό στο κρασί του και δεν επιμένει να υπάρχουν μόνο δάνεια. Αποδέχεται και τις επιχορηγήσεις (έστω σε κάποιο ποσοστό), αλλά είναι ξεκάθαρο πως θεωρεί απαραίτητο τα κονδύλια αυτά να συνδέονται με μεταρρυθμίσεις. Τον όρο αυτό φαίνεται να τον αποδέχεται και η Άνγκελα Μέρκελ.

"Οικονομική βοήθεια που δεν συνδέεται με μεταρρυθμίσεις και δεν στοχεύει στο μέλλον δεν βοηθά", τόνισε η κ. Μέρκελ.

Εκφράζοντας τη στήριξή του για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης ο ολλανδός πρωθυπουργός επiσήμανε ότι στόχος των μεταρρυθμίσεων είναι η ενίσχυση των κρατών-μελών της ΕΕ, έτσι ώστε όταν προκύψει μια νέα κρίση «να μην είναι αναγκαία η δημιουργία ενός τέτοιου ταμείου.» Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η πλειοψηφία των κρατών-μελών της ΕΕ είναι αυτής της άποψης.

Θα επιτηρούνται οι μεταρρυθμίσεις;

Βέβαια, μετά τη συνάντηση Μέρκελ και Ρούτε προκύπτει ένα νέο ερώτημα. Το πόσο στενά θα παρακολουθείται η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και από ποιόν; Κράτη-μέλη του Νότου αλλά και η Γαλλία απορρίπτουν έναν έλεγχο όπως τον είχε υποστεί η Ελλάδα με την τρόικα.

Όπως μας ενημερώνει η DW, η γερμανική προεδρία προτείνει την εξής διαδικασία προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαφορές: Χώρες που ζητούν επιχορήγηση θα καταθέτουν στην Κομισιόν τα μεταρρυθμιστικά τους σχέδια. Από τη στιγμή που αρχίζουν να τα εφαρμόζουν η Κομισιόν αιτείται την εκταμίευση των χρημάτων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα πρέπει να συμφωνήσει με ειδική πλειοψηφία. Μέχρι στιγμής η Ολλανδία φαίνεται να επιμένει σε ομόφωνες αποφάσεις.

Οι διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης συνεχίζονται και εντείνονται ολοένα και περισσότερο, όσο πλησιάζουμε στη Σύνοδο Κορυφής της 17ης και 18ης Ιουλίου.

Ο Σαρλ Μισέλ κατέθεσε την Παρασκευή συμβιβαστική πρόταση και οι επαφές των ηγετών θα είναι το επόμενο διάστημα πολλές.

Η Άνγκελα Μέρκελ θα συναντήσει την ερχόμενη Δευτέρα τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και την Τρίτη τον Ισπανό πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Οι δύο πρωθυπουργοί Ιταλίας και Ισπανίας έχουν επίσης κανονίσει συναντήσεις και με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε. Διπλωματικός πυρετός...

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

ΜέρκελΤαμείο ΑνάκαμψηςΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣΕΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα