Τον Απρίλιο οι αποφάσεις για ελαφρύνσεις-Στο «ζύγι» κοινωνικές ανισότητες

09:40 8/4/2021 - Πηγή: Reporter

Εντός Απριλίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο μέτωπο των φοροελαφρύνσεων καθώς μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να κατατεθεί στις Βρυξέλλες το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025.

Πάντως χθες ο Πρωθυπουργός έδωσε ένα στίγμα για τις προθέσεις κάνοντας λόγο για πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης

και το 2022. Εν τω μεταξύ από την πορεία συνολικά της οικονομίας θα εξεταστεί εάν το μέτρο επεκταθεί και σε συνταξιούχους ή υπαλλήλους δημοσίου.

Με δεδομένες τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση στο μέτωπο διαχείρισης της πανδημίας είναι προφανές ότι βάζει στην ατζέντα το ζήτημα των φοροελαφρύνσεων. Βέβαια με δεδομένη την εικόνα της ύφεσης των πρώτων μηνών αλλά και της δυσκολίας του κρατικού ταμείου με πολλούς τομείς να ζητούν στήριξη και αυτή η «άσκηση» ενέχει πολλές δυσκολίες.

Πάντως όπως έχουν τονίσει υψηλά ιστάμενο στελέχη του υπουργείου Οικονομικών το όλο πρόγραμμα ελάφρυνσης σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές θα υλοποιείται ανάλογα με τις εξελίξεις στην οικονομία. Συνδέεται, δε, με την επαναφορά της οικονομίας σε κανονικότητα και αναπτυξιακή τροχιά αλλά και την πορεία των εκταμιεύσεων των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα στη Βουλή ότι πέρα των άλλων το Ταμείο Ανάκαμψης θα ενισχύσει τα έσοδα του δημοσίου κατά περίπου 2,8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ δίνοντας τη δυνατότητα μειώσεων στη φορολογία.

Βέβαια και η επίκληση του Ταμείου Ανάκαμψης έχει ρίσκα καθώς ήδη συμπληρώνεται ένα έτος από την εξαγγελία του, εκκρεμούν γνωμοδοτήσεις από το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας, αλλά και κυρώσεις κοινοβουλίων, θέματα που ενδεχομένως να πάνε πίσω την έναρξη των συνδεόμενων με το Ταμείο καταβολών.

Πάντως η κυβέρνηση επισημαίνει ότι ο αρχικός προεκλογικός σχεδιασμός της παραμένει ενεργός με σειρά μέτρων μείωσης φόρων και εισφορών. Βέβαια σε διεθνές επίπεδο αυτό που προτάσσεται μετά την πανδημία είναι η άμβλυνση ανισοτήτων μέσα σε φόρους στον πλούτο κάτι που επισημαίνει τόσο το ΔΝΤ αλλά και η διοίκηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ.

Με βάση πάντως τον προγραμματισμό της κυβέρνησης προβλέπεται για φέτος προβλέπεται, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός. αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα, εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ενοίκια, τόκους, μερίσματα.

Από εκεί και πέρα στο τραπέζι είναι η διατήρηση της μείωσης των εισφορών κατά τρεις μονάδες και μείωση μισής ποσοστιαίας μονάδας για τις εισφορές της επικουρικής ασφάλιση, ενώ όπως φαίνεται για του χρόνου πάει η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% με την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών.

Για τα επόμενα χρόνια, αναμένεται να φανεί εάν θα αποτυπωθεί στο Μεσοπρόθεσμο η πλήρης κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης τόσο για ιδιωτικό όσο δημόσιο τομέα και συνταξιούχους, η περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,60 ποσοστιαίες μονάδες, μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος ή και η τελική κατάργησή του, η μείωση συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις στο 20% από 24% που έχει διαμορφωθεί σήμεραα, η καθιέρωση δύο βασικών συντελεστών ΦΠΑ 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο 6%.

Γιώργος Αλεξάκης

φοροελαφρύνσειςκοινωνικές ανισότητεςφοροιελληνική οικονομία
Keywords
Τυχαία Θέματα