Τop Parks:Πού ποντάρει η Fourlis για το μέλλον του λιανεμπορίου;

Ένα νέο καινοτόμο «προϊόν», ή πιο σωστά νέα υποδομή για το λιανικό εμπόριο τοποθετεί στην αγορά η ΑΕΕΠ της Fourlis, εταιρείας που, όπως τονίζεται, όντας στην «απέναντι όχθη» σε αυτή, δηλαδή, του λιανέμπορου γνωρίζει τις τάσεις, τις αντοχές και τα θέλω της αγοράς, σε μια συγκυρία, που οι καταναλωτές ένεκα και του πληθωρισμού αλλάζουν συνήθειες και αναπτύσσουν νέες τάσεις.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Trade Estates ΑΕΕΑΠ

και του Ομίλου, Βασίλης Φουρλής, στο πλαίσιο των εγκαινίων του retail park επί της Πειραιώς (επένδυση 23,5 εκατ. ευρώ), στόχος είναι υπό το νέο σήμα - brandname - να αναπτυχθεί μια δομή, που θα βασίζεται σε τρεις βασικές αρχές και θα απαντά, έτσι, με τον βέλτιστο τρόπο στις ανάγκες της συγκυρίας και του καταναλωτή. Συγκεκριμένα, ο κ. Φουρλής τόνισε ότι τα νέα εμπορικά πάρκα με την εν λόγω επωνυμία θα είναι εύκολα προσβάσιμα στον πολίτη, πράσινα σε σχέση με οικονομικές καταναλώσεις ενέργειας και δομές ανακύκλωσης, αλλά και με προτάσεις οικονομικών αγορών για τον καταναλωτή μέσα από την γκάμα των φιλοξενούμενων καταστημάτων.

«Προσαρμοζόμενη στη νέα πραγματικότητα της παγκόσμιας οικονομίας, προχωράει με την εφαρμογή πρωτοβουλιών εξοικονόμησης ενέργειας και αναβάθμισης του συνόλου των ακινήτων της, με βάση τις αξίες της βιώσιμης ανάπτυξης και των προτύπων της κυκλικής οικονομίας που επιτάσσουν οι αρχές ESG», σημειώνει σχετική ανακοίνωση.

Ουσιαστικά ο Όμιλος «μπραντάρει» έτσι μια νέα πρόταση και φιλοδοξεί να την καταστήσει καθημερινή συνήθεια για τα εβδομαδιαία ψώνια.

«Στη Νότια και στην Κεντρική Ευρώπη υπάρχει η τάση δημιουργίας, τόσο σε μικρές όσο και σε μεγαλύτερες πόλεις, εμπορικών πάρκων convenience. Πρόκειται για σχετικά μικρού μεγέθους εμπορικά πάρκα όπου στον καταναλωτή παρέχετε δωρεάν παρκινγκ και πραγματοποιεί τα ψώνια του σε ένα περιορισμένο αριθμό καταστημάτων όπου συνήθως υπάρχουν σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, καταστήματα ρούχων, καλλυντικών και άλλα καταστήματα value for money που απευθύνονται σε όλη την οικογένεια», σημείωσε ο Βασίλης Φουρλής.

Μάλιστα στην Πειραιώς έχει προταθεί η δημιουργία στάσης μέσων μαζικής μεταφοράς και πεζογέφυρας στο σημείο, για τη σύνδεση των λεωφόρων Πειραιώς και Αθηνών.

Επίσης ο Βασίλης Φουρλής προσέθεσε ότι αυτού του τύπου τα ανοικ΄τα πάρκα με ανεξάρτητες εισόδους για κάθε κατάστημα έχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στην Ελλάδα.

«Τα εμπορικά πάρκα αναπτύχθηκαν στην Ευρώπη την δεκαετία του ‘10 όταν στην Ελλάδα είχαμε την οικονομική κρίση. Σήμερα είναι το πλέον αναπτυσσόμενο κομμάτι της λιανικής στην Ευρώπη και για αυτό αποφασίσαμε να επενδύσουμε σε αυτή την κατηγορία», ανέφερε ο Βασίλης Φουρλής.

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Παπούλης, CEO Trade Estates ανέφερε: «Η ανάπτυξη της Trade Estates, στο σύντομο διάστημα λειτουργίας της μας χαροποιεί και μας κάνει πολύ αισιόδοξους για το μέλλον. Σήμερα παρουσιάσαμε το νέο Retail Park στην Οδό Πειραιώς αλλά και τη νέα ταυτότητα των εμπορικών μας πάρκων «TOP PARKS» όπου ευελπιστούμε να γίνει ο νέος κορυφαίος προορισμός για τους καταναλωτές που αναζητούν τα μεγαλύτερα brands, αλλά και ποιότητα και άνεση στις βόλτες για τις αγορές τους. Φιλοδοξία και δέσμευσή μας είναι να παρέχουμε πάντα κορυφαία εμπειρία στους πελάτες μας και τις οικογένειές τους!».

Η Trade Estates

Όπως αναφέρεται, η Trade Estates, που αναμένεται εντός του 2023 να μπει στο Χρηματιστήριο, μέλος του Ομίλου Fourlis, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες επενδύσεων ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, με εξειδίκευση στα εμπορικά ακίνητα, ενώ φέρνει μια νέα φιλοσοφία στον κλάδο και το μέλλον του. Δραστηριοποιείται σε 3 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία και διαθέτει σημαντικό χαρτοφυλάκιο εμπορικών πάρκων και Logistics Centers νέας γενιάς, υψηλών αποδόσεων που διευρύνεται και ενισχύεται διαρκώς.

Η Trade Estates διαθέτει σήμερα 9 Εμπορικά Ακίνητα, 7 Εμπορικά Πάρκα και 2 Logistics Centers. Στο επενδυτικό της πλάνο, περιλαμβάνεται η δημιουργία σύγχρονων εμπορικών πάρκων σε όλη την Ελλάδα, με ναυαρχίδα το εμπορικό πάρκο στο ‘The Ellinikon Commercial Hub’ αλλά και αναπτύξεις σε επιπλέον περιοχές της Ελλάδας όπως η Πάτρα, η Κρήτη και τα Σπάτα. Σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας, το 2026 θα διαθέτει συνολικά 18 εμπορικά ακίνητα.

Επίσης είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες επενδύσεων ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα. Δραστηριοποιείται σε 3 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Βουλγαρία, διαθέτοντας ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο εμπορικών ακινήτων και Logistics Centers. Σκοπός της εταιρείας είναι η εξειδίκευση στην ανάπτυξη εμπορικών πάρκων και κέντρων Logistics νέας γενιάς. Το χαρτοφυλάκιό της αποτελείται από ακίνητα υψηλών αποδόσεων με αξιόπιστους και ισχυρούς μισθωτές, ενώ στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξή της μέσω υλοποίησης επενδυτικού σχεδίου ισχυρών αποδόσεων και χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Συγκεκριμένα, η συνολική μισθωτική επιφάνεια της Trade Estates ανέρχεται σε 225.770 τ.μ., ενώ τα έσοδα από τα μισθώματα φτάνουν τα 20 εκατ. ευρώ ετησίως. Το αναπτυξιακό πλάνο έχει εξασφαλίσει διπλασιασμό της επιφάνειας και της μισθωτικής αξίας της εταιρείας. Το σχέδιο της ΑΕΕΑΠ προβλέπει ότι το 2026 θα διαθέτει 470.000 μεικτή εκμισθωμένη επιφάνεια ή 18 ακίνητα αξίας 476 εκατ. ευρώ, από τα οποία θα λαμβάνονται 36 εκατ. μισθωτικά έσοδα. Ο στόχος του 2026 θα επιτευχθεί με επενδύσεις 150 εκατομμυρίων, ενώ επόμενο βήμα είναι το χαρτοφυλάκιο αξίας 700 εκατομμυρίων, που θα διαθέτει η ΑΕΕΑΠ το 2028.

Στόχος της ΑΕΕΑΠ είναι ο δανεισμός να φτάνει έως το 50% της αξίας του χαρτοφυλάκιού (σήμερα το ποσοστό αυτό υπολογίζεται σε 33%). «Η αύξηση των επιτοκίων είναι μεσοπροθεσμη, θα αρχίσει η εκτόνωση στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2024», εκτίμησε ο κ. Φουρλής.

Μάλιστα μέτοχος με 12% είναι η Autohellas του ομίλου Βασιλάκη, ενώ σε σχέση με την είσοδο στο Χρηματιστήριο η ΙΡΟ να πραγματοποιηθεί και εντός της αρχικής διορίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, δηλαδή έως τον Ιούνιο του προσεχούς έτους, κάτι που θα εξαρτηθεί και από τις συνθήκες της αγοράς. « Εντός του 2023 η εταιρεία θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών και θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους επενδυτές να συμμετέχουν σε μια ποιοτική και ασφαλή εταιρεία», ανέφερε και από την πλευρά του ο Βασίλης Φουρλής, κατά την τελετή εγκαινίων, στην οποία έδωσε το παρών ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Το νέο κατάστημα

Το Τop Parks Πειραιώς είναι μισθωμένο στις λιανεμπορικές αλυσίδες ΑΒ Βασιλόπουλο, Adidas, LC Waikiki, Lilly Drogerie, Marks & Spencer, McDonald’s, Μουστάκα, Occhio Papavasiliou, Orchestra, Parex και Pepco. Σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, διαθέτει εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά συστήματα στις στέγες καθώς και τον πρώτο στην Ελλάδα υπερταχυφορτιστή ισχύος 300kW της ΔΕΗ Blue για φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων σε λιγότερο από 20’.

Για την νέα μπράντα των εμπορικών πάρκων στην κορυφή, για τον Όμιλο, θα είναι τo retail park του Ελληνικού, για την ανάπτυξη του οποίου η Trade Estates έχει συμφωνήσει με τη Lamda Development. Το συγκεκριμένο ακίνητο θα περιλαμβάνει τέσσερις μεγάλους όγκους εμπορικών χώρων, έναν εκ των οποίων θα καταλάβει το ΙΚΕΑ Ελληνικού, ενώ το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του εξαρτάται από τις εργασίες στο χώρο ανάπλασης του πρώην αεροδρομίου.

Κατά τα λοιπά, στα σχέδια της Trade Estates είναι η αναβάθμιση υφιστάμενων assets, όπως το Florida 1 στη Θεσσαλονίκη. Το 2023 θα είναι έτος ανάπτυξης των ακινήτων της και τρία πάρκα θα εγκαινιαστούν το 2024 σε Σπάτα, Ηράκλειο και Πάτρα, ενώ η επέκταση των Top Parks σε Κύπρο και Βουλγαρία θα γίνει μέσω εξαγορών έτοιμων προϊόντων.

Γιώργος Αλεξάκης

FourlisλιανεμπόριοΑΕΕΑΠTrade Estates ΑΕΕΑΠ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Τop Parks Πού, Fourlis,top Parks pou, Fourlis