Τουρισμός: Αγωνία για τον κλάδο «σωσίβιο» των χρόνων των μνημονίων

Η απόφαση αναστολής στη λειτουργία και των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας έως τα τέλη Απριλίου μετά την αναστολή των μονάδων εποχικής λειτουργίας οδηγεί τον κλάδο σε αχαρτογράφητα νερά, όπως είπε χτες ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Αλέξανδρος Βασιλικός.

Ήδη βέβαια έχουν προηγηθεί ακυρώσεις κρατήσεων, “πετσόκομμα” δρομολογίων, διαθεσιμότητες προσωπικού αεροπορικών εταιριών, απολύσεις, πτωχεύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο μιας βιομηχανίας που τα τελευταία χρόνια καλπάζει, ειδικά για την ΕΕ που αποτελεί τον πρώτο προορισμό στον κόσμο. Είναι ενδεικτικό ότι στην Αθήνα

μεγάλες μονάδες τις τελευταίες μέρες είχαν μονοψήφιο αριθμό δωματίων και μηδενικές κρατήσεις.

Σε διεθνές επίπεδο σχέδια, τύπου New Deal, μπαίνουν στο τραπέζι, δηλαδή κρατικοποιήσεις για τις αερομεταφορές όπως άφησε να εννοηθεί ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών για τους «εθνικούς πρωταθλητές» της χώρας του, που κινδυνεύουν με κατάρρευση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της British Airways, με τους υγιείς ισολογισμούς και τα μεγάλα ταμειακά διαθέσιμα, που σύμφωνα με το Reuters, ανακοίνωσε ότι θα τεθεί σε διαθεσιμότητα άγνωστος αριθμός πιλότων της.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΙΑΤΑ, που έγιναν με φόντο τηλεδιάσκεψης των υπουργών Μεταφορών της Ε.Ε. για τη διάσωση όσο το δυνατόν περισσότερων αεροπορικών εταιριών- η κρατική ενίσχυση που θα απαιτηθεί παγκοσμίως μπορεί να φτάσει στα 200 δισ. δολάρια!

Ήδη η Σκανδιναβική SAS παίρνει κρατικές εγγυήσεις 300 εκατομμύρια δολάρια για δάνεια, ο Τραμπ ανακοίνωσε βοήθεια στη Boeing την ώρα που η United Airlines ζητούσε απεγνωσμένα βοήθεια, η Airbus σταματούσε την παραγωγή σε Γαλλία- Ισπανία και η Brussels Airlines, θυγατρική της Lufthansa, ανακοίνωσε αναστολή πτήσεων για 4 εβδομάδες.

Στην Ελλάδα οι πρώτες εκτιμήσεις για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου κάνουν λόγο για ζημιά που ξεπερνά τα 520 εκατ. ευρώ, αλλά είναι μια μάλλον συντηρητική εκτίμηση, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις ενώ σε μια πρώτη αποτίμηση του ΚΕΠΕ κάνει λόγο για 26.000 θέσεις εργασίας για κάθε 1 δισ. που χάνεται σε εισερχόμενα έσοδα.

Σημειώνεται ότι η απόφαση να κλείσουν τα αστικά ξενοδοχεία οδηγεί σε αργία από την Κυριακή χιλιάδες εργαζόμενους και αντίστοιχα χιλιάδες επιχειρήσεις σε απόγνωση. Ειδικά καθώς πολλές από αυτές έχουν δάνεια, υποχρεώσεις και επενδυτικά προγράμματα σε εξέλιξη

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη "Εξελίξεις στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας 2019" του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, το Μάιο του 2019 απασχολούνται στα ελληνικά ξενοδοχεία 163.992 εργαζόμενοι, ενώ τον Αύγουστο 186.575.

Μάλιστα δέος προκαλεί μια ανάγνωση των περυσινών στοιχείων και μια παραβολή τους με τις εκτιμήσεις για φέτος. Έτσι η απασχόληση στα ελληνικά ξενοδοχεία αυξήθηκε κατά 4,2% το Μάιο και κατά 1,3% τον Αύγουστο του 2019 σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2018, ενώ το 2019, συνολικά από τα ξενοδοχεία ζητήθηκαν 21.821 θέσεις εργασίας, από τις οποίες καλύφθηκαν οι 15.852 (73%).

«Εν αναμονή των ειδικών κυβερνητικών μέτρων για τον τουρισμό, στο πλαίσιο της στήριξης όλων των κλάδων, οι Έλληνες ξενοδόχοι είμαστε έτοιμοι, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, να πρωταγωνιστήσουμε και πάλι στην ανάταξη της οικονομίας, όπως κάναμε και κατά τη διάρκεια της κρίσης, στηρίζοντας την κοινωνία» ήταν το μήνυμα αισιοδοξίας που εξέπεμψε σε χτεσινή δήλωσή του ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός.

Γιώργος Αλεξάκης

ελληνικός τουρισμόςξενοδοχείαΑεροπορικές εταιρείεςΑλέξανδρος Βασιλικός
Keywords
Τυχαία Θέματα