Τουρισμός: Η συνταγή βιωσιμότητας για την επόμενη μέρα

Η επόμενη μέρα για τον τουρισμό με αναβάθμιση του προσφερόμενος προϊόντος και διασφάλιση όρων βιωσιμότητας στους προορισμούς και στις επιχειρήσεις είναι το κεντρικό πρόταγμα για τον κλάδο. Κι αυτό εν μέσω μιας συζήτησης που επικεντρώνεται, ίσως αναπόφευκτα, στην πορεία της σεζόν στο φόντο των επιδημιολογικών δεδομένων.

Ειδικά με βάση όσα αναφέρθηκαν πριν λίγες μέρες από κορυφαίους εκπροσώπους του κλάδου, όπως ο Κώστας Καναράς, Chief Commercial Officer, KOKARI LTD, Ελλάδα, ο Jerome Lassara, Development Director for Southern

Europe, Accor Hotels, Ιταλία, Γιάννης Ρέτσος, Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και ο Αλέξανδρος Βασιλικός, Πρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) στο 43ο ετήσιο συνέδριο του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) η πανδημία επηρεάζει καταλυτικά λειτουργία των ξενοδοχείων, ενώ νέες τάσεις αναδεικνύονται στον τομέα της αγοράς ξενοδοχείων.

Όπως ανέφερε ο κ. Ρέτσος η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής για την αντιμετώπιση των νέων αναδυόμενων αναγκών ενώ επισήμανε ως προϋπόθεση για την επόμενη μέρα την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού αλλά και τη βελτίωση των υποδομών.

Ο κ. Βασιλικός αφού τόνισε τη σημασία της συνέχισης στήριξης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων μέσω προγραμμάτων στήριξης ανέδειξε τη μεγάλη ευκαιρία που παρουσιάζεται με το Ταμείο Ανάκαμψης για νέες επενδύσεις και συνολική αναβάθμιση των υποδομών ε έμφαση στο σεβασμό στο περιβάλλον και τη βιωσιμότητα.

«Περισσότερο παρά ποτέ είναι αναγκαίο ένα στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό» τόνισε, επίσης, ο κ. Καναράς που προσέθεσε ότι «η πρόσφατη πανδημία πέραν πάσης αμφιβολίας ανέδειξε ότι αν δεν εργαστούμε για ένα μέλλον βιώσιμης ανάπτυξης, πολύ απλά, τότε, δεν θα υπάρχει κανένα μέλλον. Οι αξίες της βιωσιμότητας πρέπει να είναι κεντρικές διαχρονικά» είπε σημειώνοντας ότι «η διαχείριση των προορισμών είναι μείζον.» «Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να δούμε θέματα συναρμογής με τις τοπικές κοινωνίες, φέρουσες δυνατότητες προορισμών, χωροταξική διευθέτηση και περιβάλλον, αλλά και πώς θα αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία με τα flagship σχήματα που έρχονται προς όφελος των εθνικών οικονομιών.»

Επιπλέον ο κ. Καναράς έκανε λόγο για ένα μεγάλο στοίχημα που αναδεικνύεται και αφορά την ανασύνθεση το τουριστικού προϊόντος και το πώς θα είναι ο επιχειρηματικός χάρτης του αύριο. «Τώρα χωρίς καθυστέρηση θα πρέπει να δούμε και προτείνουμε ένα πλαίσιο ανασύνθεσης. Στην προηγούμενη κατάσταση είχαμε το μοντέλο «ξενοδόχος- οικόπεδο» που μέσα από τη μονοσήμαντη εξάρτηση από τους tour operators ,οδηγούνταν στην υποβάθμιση αξίας. Σήμερα πρέπει να γυρίσουμε σελίδα. Να κρατήσουμε τον Ελληνικός χαρακτήρα, να δούμε ποιες ΜμΕ έχουν όρους βιωσιμότητας και να τις ενισχύσουμε και παράλληλα να αξιοποιήσουμε το πλήθος δυνατοτήτων που προσφέρουν οι διεθνείς μπράντες. Κι όλα αυτά για για να διατηρήσουμε ένα προϊόν ψηλών προδιαγραφών. Αυτό θα επηρεάσει θετικά την κοινωνία, θα φέρει εξειδίκευση και σωστό προσανατολισμό, αλλά και γενικότερα θα συνεισφέρει στο ΑΕΠ

«Ο μετασχηματισμός του προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας δεν είναι μόνο προϋπόθεση της διατήρησης της ελκυστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στην κορυφή των παγκόσμιων προτιμήσεων. E;inai ένα ηθικό χρέος προς τις μελλοντικές γενιές» κατέληξε ο κ. Καναράς.

Τέλος ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης τόνισε στο χαιρετισμό του για το συνέδριο ότι «ειδικά τώρα επείγει περισσότερο από ποτέ άλλοτε η επιτάχυνση των προσπαθειών για να αναβαθμίσουμε το τουριστικό προϊόν που προσφέρουμε και να επανατοποθετήσουμε το τουριστικό μοντέλο της χώρας σε μία πιο στέρεα βάση, με στόχο την αύξηση των αφίξεων και την προσέλκυση πιο ποιοτικού τουρισμού, υψηλών εισοδημάτων. Για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο θα πρέπει να εργαστούμε για το rebranding του τομέα. Να εμβολιάσουμε το μοντέλο ήλιος – θάλασσα με νέα στοιχεία, επενδύοντας στην αυθεντικότητα της κυπριακής υπαίθρου, στην κυπριακή γαστρονομία και στην ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού με εξειδικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες. Καλούμαστε να αναζητήσουμε ευκαιρίες σε αγορές που δεν είχαμε διερευνήσει μέχρι σήμερα, ενώ είμαστε υποχρεωμένοι να εργαστούμε για την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα και την υλοποίηση μεγάλων έργων και τουριστικών υποδομών, όπως είναι οι μαρίνες και τα καζίνο»

Σε σχέση με τη φετινή χρονιά είπε ότι «κατά γενική ομολογία δεν μπορούμε να έχουμε πολύ μεγάλες προσδοκίες σε ό,τι αφορά τις αφίξεις και τα έσοδα από τον τουρισμό τουλάχιστον για όσο διάστημα η πανδημία συνεχίζει να σαρώνει τον πλανήτη. Ο τουρισμός είναι η πλέον βαριά πληγείσα βιομηχανία. Οι απώλειες εσόδων από την πανδημία ξεπερνούν το 85%. Ελπίδα και προσδοκία μας είναι η επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος τόσο στην Κύπρο όσο και στις υπόλοιπες χώρες, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις μεταλλάξεις και να επανέλθουν τα πράγματα σε συνθήκες ομαλότητας το συντομότερο δυνατό.»

Ο κ. Λοίζίδης ανέφερε τέλος ότι «ότι το πρώτο εξάμηνο του 2021 έχει χαθεί για τον τουρισμό, ενώ η αβεβαιότητα συνεχίζει να κυριαρχεί. Δυστυχώς, οι εξελίξεις στις κύριες αγορές που ενδιαφέρουν τη χώρα μας, με τη αυστηρή προσέγγιση της Βρετανίας σε συνδυασμό με την πολιτική κατάσταση στο Ισραήλ, δεν επέτρεψαν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για καλύτερη ροή αφίξεων κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Γιώργος Αλεξάκης

ΤουρισμόςΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα