Τουρισμός: Πλαίσιο τεσσάρων σημείων καταθέτουν οι πανελλήνιοι φορείς-μέλη του ΣΕΤΕ

17:30 1/5/2020 - Πηγή: Reporter

Διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού πακέτου με μειώσεις φόρων σε φόρους έμμεσους κι άμεσους σε διαμονή κι εστίαση, στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων, διασφάλιση της εργασίας και υγειονομική ασφάλεια είναι το ολοκληρωμένο πλαίσιο πάνω στο οποίο συμφωνούν όλοι οι παράγοντες του Ελληνικού τουρισμού.

Σημειώνεται ότι όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Linkedin ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος έγινε σήμερα

«με τηλεδιάσκεψη, πολύωρη συζήτηση με τους 13 πανελλήνιους φορείς-μέλη μας, που εκπροσωπούν όλους τους κλάδους του τουρισμού και τις περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες.»

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ «έγινε αποτίμηση των έως τώρα ενεργειών του συνδέσμου, τέθηκαν οι τεράστιες προκλήσεις της επανεκκίνησης, πάντα προτάσσοντας το υγειονομικό ζήτημα και ο κάθε φορέας έθεσε τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν τον κλάδο του.

Καταλήξαμε ομόφωνα στο εξής: ο τουρισμός προχωρά σύσσωμος και πιο ενωμένος από ποτέ, μέσα σε μία πρωτοφανή κρίση και σε ένα πλαίσιο διεκδίκησης που θα αποπνέει ρεαλισμό και αξιοπιστία.»

Στη σύσκεψη, όπως τονίζεται, ομόφωνα διαμορφώθηκε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο επανεκκίνησης του Ελληνικού τουρισμού, που αφορά από την ακτοπλοΐα, τα μικρής κλίμακας καταλύματα έως τις αερομεταφορές την ακτοπλοΐα και την παροχή κάθε μορφής υπηρεσίας.

«Τα στρατηγικά μας αιτήματα θα επαναδιατυπωθούν προς τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση και εστιάζουν στις υγειονομικές απαιτήσεις επανεκκίνησης, στην επιδότηση της εργασίας και στην υποστήριξη των ανέργων, στη μείωση του ΦΠΑ του τουρισμού και στη μηδενική προκαταβολή φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων για το 2020.

Ο τομέας στήριξε τη χώρα στα δύσκολα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης και μπροστά στη νέα πρόκληση, ενωμένος, με την ανάλογη υποστήριξη της πολιτείας, θα επιχειρήσει να αντεπεξέλθει με όσο γίνεται λιγότερες απώλειες και να ανακάμψει ισχυρότερος» ανέφερε ο κ . Ρέτσος.

Σημειώνεται ότι στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή ο Πρωθυπουργός την Πέμπτη 30/4 ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται πλαίσιο για τη στήριξη του τουρισμού, των μεταφορών και ειδικά των αερομεταφορών.

Μάλιστα στην έντονη κριτική που δέχτηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για αδράνεια στο τουριστικό μέτωπο ο ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρώτη η Ελλάδα ανέδειξε στην Ευρώπη την ανάγκη να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση στον τομέα μεταφορών, και τόνισε ότι μετά από ελληνική πίεση προς την Ευρώπη, ανασκευάστηκαν δηλώσεις Ευρωπαίων που ζητούσαν να μη ταξιδεύουν στο Νότο οι πολίτες των χωρών του Βορρά. Είπε επίσης ότι το πρώτιστο μέλημα είναι η ασφάλεια των πολιτών και στο θέμα του τουρισμού, και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση έχει απόθεμα εμπιστοσύνης από τον χειρισμό τής υγειονομικής κρίσης, κάτι που μας βοηθά για την επόμενη μέρα την τουριστική προώθηση της Ελλάδος.

Πάντως, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, σε επιστολή που απέστειλαν στις 25 Απριλίου προς τα υπουργεία Τουρισμού, Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ζήτησαν άμεσα μείωση - από την επανέναρξη της σεζόν - του συντελεστή ΦΠΑ σε ολόκληρη την εστίαση κάνοντας λόγο για εξίσωση των φορολογικών συντελεστών που ισχύουν και προ-κρίσης στις ανταγωνίστριες χώρες, όπως στην Ισπανία, στην Τουρκία και την Ιταλία.

Επίσης οι εμπλεκόμενοι φορείς τονίζουν ότι και στα αναψυκτικά, που αποτελούν ένα προϊόν «λαϊκής» κατανάλωσης, είναι σημαντικό να μειωθεί ο συντελεστής ΦΠΑ και να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, ώστε σταδιακά να αποκατασταθούν οι ισορροπίες στην επιτόπια αγορά και οι προκύπτουσες απώλειες και να τονωθεί, όσο γίνεται περισσότερο, η καταναλωτική ζήτηση και στο τουριστικό πακέτο.

Σημειώνεται ότι μια πιθανή μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση όπως και σε όλες ανεξαιρέτως τις υπηρεσίες με δεδομένη τη συγκυρία μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς ως de facto επιλογή καθώς πέρα από τη συγκυρία με τη άρση μέχρι τέλους του έτους του Συμφώνου Σταθερότητας, στις υπηρεσίες η Ελλάδα καταγράφει τα μεγαλύτερα ποσοστά φοροδιαφυγής ΦΠΑ. Όπως έχει ειπωθεί και στο παρελθόν σε σχέση με τη φορολογική πολιτική ο "φόρος σκοτώνει το φόρο", καθώς οι μεγάλοι συντελεστές αυξάνουν το κίνητρο παρανομίας, δηλαδή εάν μειωθεί ο ΦΠΑ, όλοι οι παροχείς υπηρεσιών θα κάνουν μεγαλύτερο τζίρο και θα περιοριστεί η φοροδιαφυγή διότι κάποιοι θα προτιμήσουν να πληρώσουν ένα πολύ χαμηλό ποσοστό ΦΠΑ από το να διατρέξουν τον κίνδυνο να τους πιάσουν και να πληρώσουν μεγάλα πρόστιμα.

Γιώργος Αλεξάκης

ΤουρισμόςΣΕΤΕΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣπροτάσειςκορονοιός
Keywords
Τυχαία Θέματα
Τουρισμός, Πλαίσιο, -μέλη, ΣΕΤΕ,tourismos, plaisio, -meli, sete