Τουρισμός: Στήριγμα για το δημόσιο ταμείο και τις αλυσίδες αξίας

Σε βασικό ανάχωμα απέναντι στον πληθωρισμό αποδεικνύεται ο τουριστικός κλάδος της χώρας μας, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι τα έσοδα θα ξεπεράσουν το ρεκόρ του 2019.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος από την Κέρκυρα, όπου βρέθηκε για την παρουσίαση του εθνικού σχεδίου για τον Τουρισμό 2030, εκτίμησε πως αν δεν αλλάξει κάτι, μπορεί να ξεπεράσουμε τα έσοδα του 2019.

"Εντούτοις, δεν θα είναι το ίδιο το αποτέλεσμα για τις επιχειρήσεις γιατί έχουμε αύξηση στο

ενεργειακό κόστος, στα αναλώσιμα, στο δανειακό κόστος ως αποτέλεσμα του πληθωρισμού και της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών με την αύξηση των επιτοκίων", υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται πως το 2019 ήταν η χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, με έσοδα πάνω από 18 δισ. ευρώ και περισσότερες από 30 εκατομμύρια αφίξεις από το εξωτερικό. Είχε προηγηθεί η εκτίμηση του πρώην προέδρου του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη πως είναι πολύ πιθανό φέτος τα τουριστικά έσοδα της χώρας να προσεγγίσουν τα 20 δισ. ευρώ (+10% έναντι του 2019), δηλαδή +3 μονάδες στο ΑΕΠ.

Η ΙNG

Στο μεταξύ όπως αναφέρει η ING διψήφιος πληθωρισμός πιθανότατα θα επιβαρύνει την εγχώρια κατανάλωση, αλλά οι ισχυρές τουριστικές εισροές το καλοκαίρι θα βοηθήσουν την ελληνική οικονομία να μην εκτροχιαστεί.

Να σημειωθεί ότι αναμένεται υπεραπόδοση σε σχέση με τους στόχους δημοσίων εσόδων στο μισό της χρονιάς δηλαδή ποσό που εκτιμάται να ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ.

Όπως επισημαίνει, η ελληνική οικονομία ξεκίνησε το 2022 σε ισχυρές βάσεις, με όλες τις συνιστώσες της ζήτησης να συμβάλλουν θετικά στην ανάπτυξη στο α’ τρίμηνο. Παρά την ταχεία άνοδο του πληθωρισμού, η ιδιωτική κατανάλωση αποδείχθηκε ο ισχυρότερος μοχλός της ανάπτυξης, αντανακλώντας πιθανώς τον αντίκτυπο της βελτίωσης των συνθηκών της αγοράς εργασίας. Το πρώτο τρίμηνο, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 11% σε ετήσια βάση και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 12,5%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2010. Ο αντίκτυπος στις τιμές των εμπορευμάτων από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει αυτό το θετικό μοτίβο, αλλά δεν θα εκτροχιάσει την ελληνική ανάκαμψη, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Το σοκ στις τιμές της ενέργειας, που ενισχύθηκε από τον πόλεμο, είναι πλέον πλήρως ορατό, με τον ονομαστικό πληθωρισμό να φτάνει το 11,6% τον Ιούνιο, ενώ η ετήσια άνοδος 12% της συνιστώσας των τροφίμων προκαλεί επίσης ανησυχία, καθώς θα πλήξει ιδιαίτερα τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα.

2019ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣΙNGτουριστικά έσοδα
Keywords
Τυχαία Θέματα