Τουρισμός: Στο 54% του 2019 ο τζίρος στο 9μηνο
Ιδιαίτερα βελτιωμένη ήταν η εικόνα του ελληνικού τουρισμού το 9μηνο του 2021, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα τουριστικά έσοδα ανέρχονται σε 8,75 δισ. ευρώ έναντι 16,1 δισ. ευρώ στο 9μηνο 2019, φτάνοντας, δηλαδή, στο 54% του προ πανδημίας τζίρου.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ,
Το Σεπτέμβριο του 2021, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκεΤην περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, λόγω της αύξησης του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών και της βελτίωσης των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, οι οποίες αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την επιδείνωση του ισοζυγίου αγαθών.
Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών
Το Σεπτέμβριο του 2021, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 270 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 και διαμορφώθηκε σε 177 εκατ. ευρώ.
Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στην αύξηση των εισαγωγών, η οποία ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των εξαγωγών. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 52,5% και οι εισαγωγές κατά 53,2% (σε σταθερές τιμές οι αντίστοιχοι ρυθμοί αύξησης ήταν 18,3% και 21,5%). Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 36,7% και 30,9% αντίστοιχα σε τρέχουσες τιμές (σε σταθερές τιμές οι αντίστοιχοι ρυθμοί ήταν 26,9% και 25,6%).
To πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών υπερδιπλασιάστηκε, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης κυρίως του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και, σε μικρότερο βαθμό, του ισοζυγίου μεταφορών, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών αυξήθηκε. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις αυξήθηκαν σημαντικά (κατά 124,4% και 150,8% αντίστοιχα). Ειδικότερα, οι εισπράξεις και οι αφίξεις διαμορφώθηκαν στο 75,4% και στο 58,6% εκείνων του Σεπτεμβρίου του 2019 αντίστοιχα. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου μεταφορών αυξήθηκε, κυρίως λόγω της βελτίωσης του πλεονάσματος του ισοζυγίου των θαλάσσιων μεταφορών κατά 30,8%.
Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων κατέγραψε έλλειμμα έναντι πλεονάσματος τον αντίστοιχο μήνα του 2020, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα. Το έλλειμμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων αυξήθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, κυρίως λόγω της αύξησης των πληρωμών της γενικής κυβέρνησης.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε μείωση κατά 2,8 δισεκ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και διαμορφώθηκε σε 5,6 δισεκ. ευρώ.
Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών σε απόλυτα μεγέθη. Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 32,8% και 30,1% αντίστοιχα σε τρέχουσες τιμές (σε σταθερές τιμές οι αντίστοιχοι ρυθμοί αύξησης ήταν 14,2% και 10,6%). Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 25,7% και 25,2% αντίστοιχα σε τρέχουσες τιμές (σε σταθερές οι αντίστοιχοι ρυθμοί αύξησης ήταν 20,6% και 23,2%).
Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται πρωτίστως στη βελτίωση του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών, η οποία όμως αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου μεταφορών. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 89,0% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 139,3% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020, αντιπροσωπεύοντας το 43% και 54,4% των αφίξεων και των εισπράξεων του 2019 αντίστοιχα. Οι καθαρές εισπράξεις από μεταφορές μειώθηκαν κατά 14,8%.
Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων κατέγραψε πλεόνασμα, έναντι ελλείμματος την αντίστοιχη περίοδο του 2020, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη, ενώ το πλεόνασμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων αυξήθηκε λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων της γενικής κυβέρνησης.
Ισοζύγιο Κεφαλαίων
Το Σεπτέμβριο του 2021, το ισοζύγιο κεφαλαίων κατέγραψε πλεόνασμα έναντι ελλείμματος τον αντίστοιχο μήνα του 2020 και διαμορφώθηκε σε 174 εκατ. ευρώ. Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021, το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαίων υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020 και διαμορφώθηκε σε 3,2 δισεκ. ευρώ.
Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων
Το Σεπτέμβριο του 2021, το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) μειώθηκε κατά 532 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2020 και διαμορφώθηκε σε 2,5 εκατ. ευρώ. Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021, το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων περιορίστηκε σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, από 7,0 δισεκ. ευρώ σε 2,4 δισεκ. ευρώ.
Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών
Το Σεπτέμβριο του 2021, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν αύξηση κατά 91 εκατ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού παρουσίασαν αύξηση κατά 288 εκατ. ευρώ.
Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην αύξηση κατά 1,0 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεών τους σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται στην αύξηση κατά 2,0 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια.
Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων καταγράφηκε μικρή αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού. Η μείωση των υποχρεώσεών τους οφείλεται στη μείωση κατά 2,2 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET), που αντισταθμίστηκε μερικώς από την αύξηση κατά 1,0 δισεκ. ευρώ των δανειακών υποχρεώσεών τους προς μη κατοίκους.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 837 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 3,8 δισεκ. ευρώ.
Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τοποθετήσεών τους σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού κατά 17,9 δισεκ. ευρώ. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται στην αύξηση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου κατά 2,6 δισεκ. ευρώ και σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων κατά 1,4 δισεκ. ευρώ.
Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται στην αύξηση κατά 2,6 δισεκ. ευρώ των δανείων που έχουν χορηγηθεί σε μη κατοίκους και στη στατιστική προσαρμογή (κατά 2,6 δισεκ. ευρώ) που συνδέεται με την έκδοση χαρτονομισμάτων, οι οποίες αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τη μείωση κατά 1,6 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους αντανακλά κυρίως την αύξηση κατά 14,2 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET).
Στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2021, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 12,2 δισεκ. ευρώ.
τζίροςΤράπεζα της ΕλλάδοςΤουρισμόςισοζύγιο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Αλλάζει το ωράριο στο λιανεμπόριο – Πώς θα γίνεται η προσέλευση στους χώρους εργασίας
- Μαύρα «μαντάτα» για τις συντάξεις από την Κομισιόν!
- Μαρία Αγγελικούση στο Money Marine: Μπήκα στον χώρο της ναυτιλίας για να μείνω – Τα επόμενα σχέδια
- Debate KINAΛ: Οριστικά 29 Νοεμβρίου στην ΕΡΤ - Πέντε υποψήφιοι, δεν πάει ο Παπανδρέου
- Κικίλιας: Ο τουρισμός βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την υγεία
- H COSCO και η αναγέννηση του Πειραιά
- Δώδεκα Έλληνες πανεπιστημιακοί στους επιστήμονες με τη μεγαλύτερη ερευνητική επιρροή παγκοσμίως
- Έρευνα: Ο κορονοϊός μάλλον προήλθε από αγορά στην Ουχάν
- Βέροια: Ανατίναξαν ΑΤΜ στη Μελίκη Ημαθίας και άρπαξαν χρήματα
- Από τη Formula Ford στο M-Sport Ford Puma Rally1
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Μαύρα «μαντάτα» για τις συντάξεις από την Κομισιόν!
- Ο Χρήστος Μενιδιάτης στο ΟΠΑΠ GAME TIME
- Γεωργαντάς: Το 50% των δικαιούχων δρομολογεί την τρίτη δόση
- Νέο ωράριο 10.00 με 21.00 στο λιανεμπόριο- Κυλιόμενο στο Δημόσιο
- Τουρισμός: Στο 54% του 2019 ο τζίρος στο 9μηνο
- Έρευνα: Ο νέος κορονοϊός προήλθε από τα ζώα
- Λαγκάρντ: Μέχρι τέλη της χρονιάς αύξηση των ποσοστών του πληθωρισμού
- Χωρίς επισκεπτήρια οι φυλακές Διαβατών μετά τον εντοπισμό 40 κρουσμάτων
- Μεικτά πρόσημα στην Ασία- Η Alibaba «πλήγωσε» τον Hang Seng
- Ανοδικά στο άνοιγμα οι ευρωαγορές- Πλώρη για 7η εβδομάδα κερδών
- Τελευταία Νέα Reporter
- Τουρισμός: Στο 54% του 2019 ο τζίρος στο 9μηνο
- Λαγκάρντ: Μέχρι τέλη της χρονιάς αύξηση των ποσοστών του πληθωρισμού
- Νέα διένεξη στην αν. Μεσόγειο για τα υποθαλάσσια καλώδια
- Ανοδικά στο άνοιγμα οι ευρωαγορές- Πλώρη για 7η εβδομάδα κερδών
- Χωρίς επισκεπτήρια οι φυλακές Διαβατών μετά τον εντοπισμό 40 κρουσμάτων
- Σκωπτικό σχόλιο της ΝΔ για τις καταγγελίες Παπανδρέου
- Έρευνα: Ο νέος κορονοϊός προήλθε από τα ζώα
- Γερμανία: «Άλμα» 18,4% στις τιμές παραγωγού τον Οκτώβριο- Υψηλό 70ετίας
- Ψηφιακή ωριμότητα επιχειρήσεων: 22η στην Ε.Ε. η Ελλάδα
- Νέο ωράριο 10.00 με 21.00 στο λιανεμπόριο- Κυλιόμενο στο Δημόσιο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Τουρισμός: Στα 2,17 δισ. ευρώ οι εισπράξεις του Σεπτεμβρίου
- EΦΚΑ: Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους διαζευγμένους - Προϋποθέσεις
- Ρεκόρ Γκίνες για ένα νέο τύπο «πράσινων» συνθετικών καυσίμων
- e-EΦΚΑ: Δικαίωμα ασφάλισης και σε ανασφάλιστους διαζευγμένους συζύγους
- Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός -Σωρευτική ανάπτυξη 11,7% το 2021-2022
- Plevris: We are taking all measures needed for the national health system to cope
- Σε εγκάρδιο κλίμα η συνάντηση του Ν. Δένδια με τον Γάλλο ομόλογό του
- ΤτΕ: Μειώθηκε τον Σεπτέμβριο το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών
- HSBC: «Ψήφος εμπιστοσύνης» και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες – Ποια είναι η top επιλογή
- Ανησυχία για την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος - Συνεδρίαση στο ΥΠΕΝ