Τουρισμός: Υπογραφή κοινού προγράμματος δράσης Ελλάδας- Κίνας

"Είναι γνωστοί οι δεσμοί φιλίας Κίνας και Ελλάδας και των δύο λαών μας και η ισχυρή διασύνδεση των πολιτισμών και της Ιστορίας μας. Η υπογραφή κοινού προγράμματος δράσης στον τομέα του Τουρισμού είναι μια σημαντική πρωτοβουλία για την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών και την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος", δήλωσε ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας μετά την υπογραφή του κοινού προγράμματος δράσης μεταξύ Ελλάδας και

Κίνας για την περίοδο 2022-2024 στον τομέα του Τουρισμού, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Τουρισμού.

Από κινεζικής πλευράς, το πρόγραμμα υπέγραψε ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Αθήνα Xiao Junzheng, ο οποίος δήλωσε ότι "Κίνα και Ελλάδα είναι αρχαίοι πολιτισμοί με πλούσιους τουριστικούς πόρους και ισχυρή τουριστική βιομηχανία. Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια σύναψης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ενώ διανύουμε και το δεύτερο έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Κίνας-Ελλάδας. Η υπογραφή του κοινού προγράμματος δράσης για τον Τουρισμό είναι ιδιαίτερα σημαντική και ενισχύει το πνεύμα συνεργασίας και συναντίληψης μεταξύ των χωρών μας, όπως έχει εκφραστεί και από τον Πρόεδρο Xi Jinping και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη".

Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του Τουρισμού και για τις δύο χώρες και τη συμβολή του στην οικονομική τους ανάπτυξη και με βάση τις φιλικές σχέσεις μεταξύ του κινεζικού και του ελληνικού λαού, το κοινό πρόγραμμα δράσης επικεντρώνεται στη συνεργασία στους παρακάτω τομείς:

Εθνική τουριστική προβολή

Περιλαμβάνει την περαιτέρω ενίσχυση της τουριστικής προβολής Ελλάδας και Κίνας μέσα από στοχευμένες πρωτοβουλίες και δράσεις και τη διοργάνωση και συμμετοχή σε διεθνείς ταξιδιωτικές εκθέσεις, συνέδρια και άλλες τουριστικές εκδηλώσεις που διεξάγονται στις δύο χώρες. Ελλάδα και Κίνα συμφώνησαν επίσης να επικαιροποιούν στοιχεία και χρήσιμες πληροφορίες που σχετίζονται με τον Τουρισμό.

Ειδικές Μορφές Τουρισμού

Το κοινό πρόγραμμα δράσης περιλαμβάνει την ενθάρρυνση στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τη συνεργασία στην ανάπτυξη των ακόλουθων ειδικών μορφών Τουρισμού:

α. Πολιτιστικός τουρισμός, δεδομένης της μακράς ιστορίας της Κίνας και της Ελλάδας και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο κινεζικός και ο ελληνικός πολιτισμός είναι από τους αρχαιότερους στον κόσμο

β. Τουρισμός MICE, λαμβάνοντας υπόψη τον αυξανόμενο όγκο του εμπορίου μεταξύ Κίνας και Ελλάδας, με στόχο τη σύσφιξη των κινεζο-ελληνικών επιχειρηματικών σχέσεων και την ενίσχυση των ροών επιχειρηματιών τουριστών μεταξύ των δύο χωρών

γ. Γαμήλιος τουρισμός και τουρισμός νεόνυμφων, δεδομένου ότι είναι μια καινοτόμος μορφή τουρισμού

δ. Ιατρικός τουρισμός και τουρισμός ευεξίας, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής και της αρχαίας ελληνικής ιατρικής, με στόχο τη δημιουργία πρωτότυπων προϊόντων και υπηρεσιών, που βασίζονται στη βοτανολογία, στις διατροφικές θεραπείες και στις θεραπευτικές τεχνικές και απευθύνονται σε τουρίστες κι από τις δύο χώρες.

Τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση

Συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, που περιλαμβάνει και την οργάνωση εντατικών μαθημάτων της κινεζικής και της ελληνικής γλώσσας στο προσωπικό που απασχολείται στην τουριστική βιομηχανία και των δύο χωρών, με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας των τουριστικών υπηρεσιών που παρέχονται.

Τουριστικές επενδύσεις

Ανταλλαγή πληροφοριών για τα τρέχοντα και τα προγραμματισμένα επενδυτικά τουριστικά σχέδια, καθώς και για τα προγράμματα επενδυτικών κινήτρων των δύο χωρών.

Διεθνείς Οργανισμοί και πρωτοβουλίες

Οι δύο χώρες θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) και άλλων διεθνών Οργανισμών και πρωτοβουλιών που σχετίζονται με τον Τουρισμό στους οποίους είναι και οι δύο μέλη, συμπεριλαμβανομένων του "Belt and Road", της Συνεργασίας μεταξύ Κίνας και χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (China-CEEC) και του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Κίνα-Ελλάδα 2021, ενώ διερευνούν και τη δυνατότητα ενίσχυσης των δεσμών με τον Οργανισμό World Tourism Alliance (WTA).

ΤουρισμόςΕΛΛΑΔΑΚίναΚικίλιας
Keywords
Τυχαία Θέματα