Τουρισμός:Ο ρόλος των ΗΠΑ και οι πυλώνες επιμήκυνσης της σεζόν

Στις χώρες στις οποίες υπάρχει συμφωνία εισόδου και όπου με την επιστροφή του ο τουρίστας δεν μπαίνει σε καραντίνα, στην υψηλή ζήτηση που έχει καταγραφεί έστω κι αν δεν έχει μεταφραστεί σε κρατήσεις, στην κατακόρυφα ανοδική πορεία της κρουαζιέρας, αλλά και στις ΗΠΑ ποντάρει για φέτος ο Ελληνικός τουρισμός, που προσδοκά εκτός απροόπτου και στη χρονική διεύρυνση της σεζόν.

Είναι ενδεικτικό ότι την Πέμπτη μιλώντας στην επίσημη έναρξη της σεζόν ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι «είναι ένας εφικτός στόχος

για επιμήκυνση της σεζόν».

Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού αυτό εδράζεται στο ότι:

· υπάρχει αρκετή ζήτηση που δε θα ικανοποιηθεί τους μήνες αιχμής

· η κρουαζιέρα έχει πολύ καλή πορεία

· προγραμματίζονται πτήσεις από ΗΠΑ ακόμη και μετά το Σεπτέμβριο.

«Η Ελλάδα είναι πολύ σημαντική για τις εταιρίες κρουαζιέρας. Βοηθήσαμε στη διαμόρφωση των πρωτοκόλλων. Μάλιστα τα πρωτόκολλα έχουν ελληνική υπογραφή. Αναγνωρίζεται η συμβολή της χώρας μας στην επανεκκίνηση της κρουαζιέρας. Η αγορά αυτή κατ εξοχήν μπορεί να έχει επιμήκυνση και το Νοέμβρη και μετά και αυτό είναι σύμμαχός μας» ανέφερε ο κ. Θεοχάρης.

Σε σχέση με τη μη υποχρέωση καραντίνας, ήδη αυτή επεκτείνεται σε ακόμη 10 χώρες. Σημειώνεται ότι έχει ανακοινωθεί το προηγούμενο διάστημα, μέσα στον Απρίλιο, ότι η μη υποχρέωση καραντίνας δεν ισχύει για τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και χώρες όπως οι ΗΠΑ, Ισραήλ κ.τ.λ.. Συνολικά λοιπόν η μη υποχρέωση καραντίνας με την άφιξη στην Ελλάδα, θα αφορά σε αυτή τη φάση τους επισκέπτες συνολικά από πάνω από 55 χώρες, στις οποίες ανήκουν οι κατ΄ εξοχήν αγορές της χώρας μας.

Βέβαια υπάρχει και το αντίστροφο, δηλαδή σε ποιες χώρες όταν επιστρέφουν θα μπαίνουν σε καραντίνα. Κι εδώ υπάρχει το θέμα της Μεγ. Βρετανίας. Όπως είπε την Πέμπτη ο κ. Θεοχάρης, στη Μ. Βρετανία η Ελλάδα βρίσκεται τρίτη συνολικά σε προτιμήσεις, ωστόσο το ότι σε όσους επισκεφτούν τη χώρα επιβάλλεται καραντίνα δημιουργεί πρόβλημα και σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Είναι ενδεικτικό, όπως ανέφερε, ότι η Πορτογαλία, για την οποία δεν υπάρχει η υποχρέωση της καραντίνας, γνωρίζει εκτόξευση κρατήσεων για το πρώτο αυτό διάστημα της νέας θερινής σεζόν του 2021. «Το ενδιαφέρον για την Ελλάδα από τη Βρετανία για το καλοκαίρι του 2021 είναι απτό και είναι ενδεικτικό ότι οι αεροπορικές και οι tour operators δεν σταματούν τις πτήσεις» τόνισε ο κ. Θεοχάρης την Πέμπτη, ενώ χτες στο Φόρουμ των Δελφών σημείωσε: «Τα μηνύματα είναι ευχάριστα. Στη Γαλλία, όπου θα βρεθώ μέσα στις επόμενες ημέρες, είμαστε πρώτοι σε κρατήσεις. Στις Η.Π.Α. έχουμε για πρώτη φορά 10 απευθείας πτήσεις και, μάλιστα, ανακοινώθηκε και μια ακόμη πτήση της Delta Air Lines από τη Νέα Υόρκη, η οποία, μάλιστα, θα διατηρηθεί και το χειμώνα. Στη Μεγάλη Βρετανία η θέληση και η όρεξη για να έρθει ο κόσμος στη χώρα μας είναι μεγάλη. Υπάρχουν τα γνωστά ζητήματα σε σχέση με την κατηγοριοποίηση της χώρας μας, αλλά είναι χαρακτηριστικό ότι τα ταξίδια, οι πτήσεις προς συγκεκριμένους προορισμούς, δεν σταμάτησαν καθόλου όλο αυτό το διάστημα. Και αυτό δείχνει πόσο πολύ θέλει ο Βρετανός τουρίστας να έρθει στη χώρα μας».

Οι ΗΠΑ

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών σημείωσε ότι η τουριστική κίνηση αναμένεται να ξεκινήσεις από τα τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου. «Έχουμε κρατήσεις από Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία, ενώ αυτή τη στιγμή έχουμε κινητικότητα από Γαλλία και Ισραήλ-αν και εκεί με τις πρόσφατες συρράξεις ίσως έχουμε κάποιες εξελίξεις. Η θετική εισήγηση του CDC των ΗΠΑ έχει αυξήσει τη ζήτηση από την Αμερική, αν και οι κρατήσεις δεν είναι εγγυημένες, καθώς δεν υπάρχουν ακυρωτικά. Περιμένουμε 7 πτήσεις καθημερινά από τις ΗΠΑ στην Αθήνα, νούμερο αυξημένο σε σχέση με το 2019».

Η Ρωσία παραμένει ένα τεράστιο ερωτηματικό καθώς, ενώ υπάρχει μεγάλη βούληση από Ρώσους ταξιδιώτες, η ρωσική κυβέρνηση κωλυσιεργεί να δώσει πρόγραμμα επανέναρξης ταξιδιών, κάτι που εντάσσεται στο γενικότερο γεωπολιτικό παιχνίδι Ευρώπης-Ρωσίας, συμπλήρωσε ο κ. Ρέτσος.

Τέλος, είπε ότι η Ελλάδα παραμένει ένας ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου «θα αντέξουν» και δεν θα υπάρξει αφελληνισμός στον τουρισμού που πολλοί φοβούνται. Είναι η ώρα να προχωρήσουν γρήγορα οι επενδύσεις στον κλάδο, είτε σε νέα τουριστικά προϊόντα, είτε σε βελτίωση υποδομών, με χρήματα που θα δοθούν. «Είναι μία ευκαιρία που τώρα πρέπει να αρπάξουμε ώστε να προχωρήσουμε στον τουρισμό της επόμενης μέρας», συμπλήρωσε.

Νέο προϊόν

«Ο πυρήνας του ελληνικού τουρισμού είναι «ήλιος και θάλασσα», αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε μόνο σε αυτό. Το κρατάμε, αλλά εμπλουτίζεται και από άλλα σημαντικά πράγματα που έχει να προσφέρει η χώρα μας, όπως δραστηριότητες, βουνά, γαστρονομία και πολλά άλλα, εξήγησε στο ίδιο Φόρουμ ο κ. Δ. Φραγκάκης Γ.Γ. του ΕΟΤμιλώντας για τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα είναι ένας εν δυνάμει τουριστικός προορισμός για όλο το χρόνο».

«Πέρυσι, είχαμε μία στρατηγική επιβίωσης, φέτος πάμε σε μία στρατηγική ανάκαμψης», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, εκτιμώντας ότι η πανδημία θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο κάποιος επιλέγει τον τρόπο των διακοπών του, ακόμα και το χρόνο των διακοπών του, καθώς η Ελλάδα, για παράδειγμα, έχει καιρικές συνθήκες που επιτρέπουν καλοκαιρινό τουρισμό και τον Οκτώβριο.

Με ασφάλεια, με ποιοτικούς και όχι αριθμητικούς στόχους επί του παρόντος -δεδομένου ότι η κατάσταση παραμένει δυναμική στην Ελλάδα και το εξωτερικό- κι επιπλέον με συνεχείς επαφές με τις αγορές του εξωτερικού ώστε να αξιοποιηθεί κάθε ευκαιρία που μπορεί να προκύψει ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε χώρας, κάνει το restart από σήμερα ο ελληνικός τουρισμός.

Γιώργος Αλεξάκης

ΤουρισμόςΗΠΑΕΛΛΑΔΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα