Τουρκία: Αγώνας δρόμου για τη διάσωση της θερινής σεζόν

Η Τουρκία μαστίζεται από την οικονομική κρίση και θεσπίζει πρόγραμμα πιστοποίησης ξενοδοχείων, αεροδρομίων, αεροπορικών εταιρειών, εστιατορίων για να ξεκινήσει και πάλι ο τουρισμός. Την τελευταία λέξη έχουν οι τουρίστες.

Ο κλάδος του τουρισμού είναι ένας από τους πιο επικερδείς της οικονομίας στην Τουρκία. Η χώρα προσελκύει εκατομμύρια ξένους τουρίστες που έρχονται για να κάνουν τις διακοπές τους. Αλλά η πανδημία έχει παραλύσει ολοκληρωτικά αυτόν τον τομέα. Από την απαγόρευση πτήσεων του περασμένου Μαρτίου ο κλάδος, σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική

Υπηρεσία, υπέστη μεγάλο πλήγμα. Σε σχέση με πέρυσι η πληρότητα των ξενοδοχείων μειώθηκε κατά 55,2%.

Λόγω της οικονομικής κρίσης που εξαπλώνεται από το καλοκαίρι του 2018, τα έσοδα από τον τουρισμό αποτελούν σημαντική πηγή προσπορισμού εσόδων. ‘Έτσι εξηγείται η σπουδή της τουρκικής κυβέρνησης. Η Άγκυρα θέλει να άρει όσο γίνεται πιο γρήγορα τους περιορισμούς στα ταξίδια για να μπορεί τους θερινούς μήνες να υποδεχτεί και πάλι λουόμενους στις τουρκικές πλαζ. Από τα μέσα Ιουνίου λέγεται ότι θα επιτρέπονται και πάλι διεθνείς πτήσεις.

Πρόγραμμα πιστοποίησης για περισσότερη ασφάλεια

Το υπουργείο Τουρισμού αιτιολογεί τη σχεδιαζόμενη χαλάρωση των μέτρων με το ότι η Τουρκία κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο την πανδημία. Στον αγώνα καταπολέμησης του νέου ιού η χώρα, όπως η ίδια ισχυρίζεται, έχει να επιδείξει επιτυχίες. Τα νοσοκομεία κατάφεραν να μειώσουν τον αριθμό των ασθενών, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι καθοδικός και το ποσοστό θνητότητας είναι σχετικά χαμηλό σε σχέση με το διεθνές περιβάλλον.

Για να μπορέσει η τουριστική μηχανή να πάρει και πάλι μπρος, επιτροπή εμπειρογνωμόνων υπό την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού επεξεργάστηκε όρους και μέτρα ασφάλεια. Μετά την επιτυχή, όπως διατείνεται η κυβέρνηση διαχείριση της πανδημίας, η Τουρκία θα παίξει πρωτοποριακό ρόλο, φιλοδοξεί ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο του, δημιουργήθηκε ένα “πρόγραμμα πιστοποίησης υγιούς τουρισμού”, σύμφωνα με το οποίο ξενοδοχειακές μονάδες, αεροδρόμια, αεροπορικές εταιρείες, επιχειρήσεις εστίασης και καταλύματα θα ελέγχονται για το εάν τηρούν τους κανόνες υγείας και ασφάλειας.

“Οι εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία, στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, θα περνούν ένα υγειονομικό τεστ”, προσθέτει ο εκπρόσωπος του συνδέσμου τουριστικών επιχειρήσεων Tur Operatörleri Platformu, Τζεμ Πολατόγλου. “Θα έχουν στη διάθεσή τους 24 ώρες το 24ωρο έναν γιατρό. Τα ξενοδοχεία θα δουλεύουν με το 60% του δυναμικού τους, τα εστιατόρια θα επιτρέπεται να δέχονται μόνο μέχρι 500 πελάτες για να τηρούνται οι όροι κοινωνικής αποστασιοποίησης. Επιπλέον οι λουόμενοι πρέπει να τηρούν αποστάσεις και στις παραλίες και πριν πάνε εκεί να καταγράφονται. Οι ντίσκο και τα μπαρ θα μένουν εντελώς κλειστά”, λέει ο Πολάτογλου. “Μπουφές θα υπάρχει, αλλά οι επισκέπτες θα σερβίρονται από τους υπαλλήλους του ξενοδοχείου στο τραπέζι που κάθονται”.

Προτεραιότητα στον εσωτερικό τουρισμό

Ήδη από την Τρίτη, 12 Μαΐου, σε εννέα τουρκικές επαρχίες ήρθησαν οι περιορισμοί για ταξίδια, μεταξύ αυτών και στα δημοφιλή θέρετρα Αττάλεια και Μούγλα. Σταδιακά αναμένεται να ομαλοποιηθεί καταρχήν ο εσωτερικός τουρισμός. Σύμφωνα με στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας, που επικαλείται η DW, ποσοστό 83% των εσόδων θα έρθουν από τουρίστες του εξωτερικού.

“Οι περιορισμοί αίρονται σταδιακά, αλλά για να προσελκύσουμε ταξιδιώτες από το εξωτερικό, θα πρέπει οι περιορισμοί να αρθούν γρήγορα, οι πτήσεις να ξεκινήσουν και πάλι” ζητά ο Ερκάν Γιαγκτσί, πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Ξενοδόχων. H πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Τουρκίας TÜROB Μιμπέρα Ερεσίν τονίζει επίσης ότι τα ξενοδοχεία έχουν ξεκινήσει ήδη τις προετοιμασίες γα να δεχθούν επισκέπτες.

Παρόλα αυτά δεν κρύβει τον σκεπτικισμό της, επειδή οι καιροί είναι ασυνήθιστοι χωρίς ασφάλεια σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό. “Ελπίζουμε μέσα Ιουνίου να κάνουμε τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση ομαλοποίησης του κλάδου, βέβαια δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε, εάν μέχρι το τέλος του χρόνου θα επιτύχουμε καλό οικονομικό αποτέλεσμα” λέει. “Προτεραιότητα έχει η ανθρώπινη υγεία και η διάσωση θέσεων εργασίας”. Σύμφωνα με στοιχεία του συνδικάτου απασχολούμενων στον τουριστικό κλάδο DISK 2,5 εκατομ. θέσεις εργασίας εξαρτώνται από τη βιομηχανία τουρισμού. Εάν η σωτηρία έρθει από τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, εξαρτάται και από μια άλλη καθοριστικής σημασίας παράμετρο, κατά πόσο οι τουρίστες παρά τα αυστηρά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας θα έχουν διάθεση να κάνουν διακοπές στην Τουρκία.

ΤΟΥΡΚΙΑΤουρισμόςκορονοιόςσεζόν
Keywords
Τυχαία Θέματα