Τουρκία: Ενδοοικογενειακή βία στην εποχή του κορονοϊού
Οι γυναίκες στην Τουρκία είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην ενδοοικογενειακή βία. Οι νόμοι δεν τηρούνται, οικονομικά πακέτα βοηθείας, όπως σε άλλες χώρες, δεν υπάρχουν. Μόνη διέξοδος η τηλεφωνική γραμμή ανάγκης.
Κοινωνική απομόνωση και καραντίνα είναι τα μέσα που χρησιμοποιεί και η τουρκική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τη μεγάλη μεταδοτικότητα του νέου ιού. Οι Τούρκοι δεν πρέπει να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και για πολίτες πάνω από 65 χρονών και κάτω των 20 επικρατεί μάλιστα απαγόρευση εξόδου. Έτσι οι άνδρες μένουν συνεχώς στο σπίτι με την οικογένεια
Τηλεφωνική γραμμή ανάγκης για γυναίκες
“Παρατηρούμε σαφή αύξηση των τηλεφωνημάτων που δεχόμαστε μέσω της τηλεφωνικής γραμμής βοήθειας”, λέει η Γκιλζίμ Καβ, πρόεδρος της Ένωσης με την επωνυμία “Θα σταματήσουμε του θανάτους γυναικών”. Εξαιτίας της καραντίνας γυναίκες και παιδιά στην Τουρκία είναι αδύνατον να ξεφύγουν από την ανδρική βία. Αυτό εξηγεί κατά μια έννοια και το αντίστροφο: ότι σε μερικές χώρες ο αριθμός τηλεφωνημάτων, πχ. στην Ιταλία, που δέχεται η αντίστοιχη ειδική τηλεφωνική γραμμή στη χώρα, μειώθηκε κατά 55% τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι.
Όπως αναφέρεται σε έκθεση επιτροπής του ιταλικού κοινοβουλίου, η μείωση του αριθμού των τηλεφωνημάτων δεν αποτελεί ένδειξη ότι μειώθηκε η ενδοοικογενειακή βία, αλλά ότι τα θύματα λόγω της καραντίνας μένουν στο ίδιο σπίτι με τον θύτη, είναι παραδομένα στα χέρια των ανδρών τους και δεν μπορούν να τηλεφωνήσουν χωρίς να γίνουν αντιληπτά. “Στην Τουρκία το ίδιο το σπίτι είναι ο πρωταρχικός τόπος άσκησης βίας”, λέει η Σελίν Νακίπογλου, δικηγόρος και μέλος της πλατφόρμας γυναικών TCK. “Το 60% των φόνων είναι αποτέλεσμα βίας μέσα στο σπίτι”. Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και έκθεση της τουρκικής αστυνομίας. Αναφέρει ότι τόπος ποσοστού 72,8% των κρουσμάτων βίας σε βάρος γυναικών είναι το σπίτι, συνοικίες ή εγκαταλελειμμένοι χώροι. Σύμφωνα με την Ένωση “Θα σταματήσουμε τους φόνους γυναικών” από τις 11 έως τις 31 Μαρτίου καταγράφηκαν 21 φόνοι γυναικών.
Η ακτιβίστρια Γκιλζίμ Καβ παραπέμπει σε λύσεις που δόθηκαν σε άλλες χώρες με το ίδιο πρόβλημα. Στη Γαλλία, όπου και εκεί η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε κατά 30% την περίοδο του εγκλεισμού, η γαλλική κυβέρνηση ρύθμισε το πρόβλημα ως εξής: οι γυναίκες μπορούν να τηλεφωνήσουν στην αστυνομία από το κοντινότερο φαρμακείο. Σε περίπτωση που ακολουθούνται από αυτόν που τους ασκεί βία, έχουν τη δυνατότητα με μια κωδική λέξη να δείξουν ότι βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης. Ανάλογα μέτρα ισχύουν και στην Ισπανία. Μάλιστα η γαλλική κυβέρνηση έχει κρατήσει 20.000 δωμάτια σε ξενοδοχεία για τις παθούσες και στα εμπορικά κέντρα υπάρχουν 20 συμβουλευτικά κέντρα.
Στα χαρτιά η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης
Ακόμη και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δραστηριοποιείται κατά της ενδοοικογενειακής βίας αυτήν τη δύσκολη περίοδο. Ψήφισε πακέτο μέτρων ύψους 50 εκατομ. δολαρίων. Τα χρήματα προορίζονται για σπίτια γυναικών, κέντρα κατά της σεξουαλικής και ενδοοικογενειακής βίας και ορφανοτροφεία. Το αντίστοιχο πακέτο μέτρων στην Αυστραλία είναι της τάξης των 92 εκατομ. δολαρίων. Στην Τουρκία η κατάσταση είναι διαφορετική. “Αν και το ζητάμε εδώ και καιρό, δεν υπάρχουν οικονομικά πακέτα βοήθειας, όπως σε αυτές τις χώρες”, λέει η Γκιλζίμ Καβ. “Δεν καταδέχονται να μας πουν γιατί, εκτός από μέτρα κατά του κορωνοϊού, δεν παίρνουν μέτρα και για την προστασία των γυναικών από τη βία”.
Οι γυναικείες ομάδες επικαλούνται τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης για την προστασία και καταπολέμηση της βίας κατά γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας και η οποία ισχύει από το 2014. Οι συνυπογράφουσες χώρες έχουν δεσμευτεί να δημιουργήσουν ένα κανονιστικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Η Τουρκία επικύρωσε τη σύμβαση πριν από πέντε χρόνια και προχώρησε στη νομοθετική ρύθμιση μέτρων πρόληψης της βίας κατά των γυναικών και προστασίας της οικογένειας. Όλα αυτά στα χαρτιά. Γιατί η πραγματικότητα είναι άλλη, καταγγέλλουν οι ενδιαφερόμενες οργανώσεις.
Δεν γίνεται σεβαστό ούτε το ρυθμιστικό πλαίσιο της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, ούτε εφαρμόζονται τα μέτρα βοήθειας και προστασίας των γυναικών που υπάρχουν. Η Γκιλζίμ Καβ ελπίζει στην εφαρμογή του νόμου 6284 του 2012, που συντάχθηκε σε συνεργασία με γυναικείες οργανώσεις. Προβλέπει μέτρα προστασίας των γυναικών, οικονομική βοήθεια ή καταλύματα σε περίπτωση ανάγκης. Επιπλέον οι παθούσες μπορούν να επιτύχουν απαγόρευση σε δράστες να έρχονται σε επαφή με τις ίδιες. Όμως κι αυτός ο νόμος δεν βρίσκει μεγάλη εφαρμογή, επισημαίνουν οι τουρκικές γυναικείες οργανώσεις. Και καλούν την τουρκική δικαιοσύνη, ιδιαίτερα τώρα με τον αναγκαστικό εγκλεισμό στο σπίτι λόγω πανδημίας, να επικαλούνται το νόμο στη λήψη αποφάσεων για να δημιουργήσουν έτσι σχετική νομολογία.
ενδοοικογενειακή βίαΤΟΥΡΚΙΑκορονοιός- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ποιος είναι ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ που «τίναξε» στον αέρα το Eurogroup της Τρίτης
- Πέθανε η Λίντα Τριπ, η γυναίκα που αποκάλυψε το σκάνδαλο Λεβίνσκι
- Το πρώτο βήμα για το restart της ελληνικής κρουαζιέρας
- Ασπρόπυργος: Οδηγός τουρκικής καταγωγής βρέθηκε νεκρός από πυροβολισμό μέσα στην νταλίκα
- Εθνική Ασφαλιστική και Affidea μαζί στη μάχη κατά του κορωνοϊού
- Covid-19: Online πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
- Πλατφόρμα ΓΣΕΕ anti-covid-19: Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία από τα ερωτήματα και τις καταγγελίες
- Spiegel: Η κρίση του κορωνοϊού ανοίγει παλιές πληγές
- Χ.Α.:Πάνω από 13 δισ. ενισχύεται η κεφαλαιοποίηση το τελευταίο τετραήμερο
- Εν μέσω μπλόκων, πώς θα μετακινηθεί στην Περιφέρεια ο κρεοπώλης για να φέρει κρέατα για το Πάσχα;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Το πρώτο βήμα για το restart της ελληνικής κρουαζιέρας
- Χ.Α.:Πάνω από 13 δισ. ενισχύεται η κεφαλαιοποίηση το τελευταίο τετραήμερο
- Άνοιξε η πλατφόρμα για την καταβολή των €800 στους ναυτικούς
- Αυξήθηκαν τα «φέσια» του Δημοσίου τον Φεβρουάριο
- Eurogroup γύρος δεύτερος: Το «πακέτο», οι διαφωνίες, τα προγνωστικά
- Κυβερνητικός προβληματισμός για συνωστισμό στις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα
- Τουρκία: Ενδοοικογενειακή βία στην εποχή του κορονοϊού
- Μπλόκα σε δρόμους, λιμάνια και αεροδρόμια για την αποτροπή μετακινήσεων
- Γαλλία: Οι αναγκαστικές άδειες εργαζομένων στοιχίζουν πάνω από 20 δισ.
- Ανοδικό ξεκίνημα στις ευρωπαϊκές αγορές εν όψει Eurogroup
- Τελευταία Νέα Reporter
- Τουρκία: Ενδοοικογενειακή βία στην εποχή του κορονοϊού
- Το πρώτο βήμα για το restart της ελληνικής κρουαζιέρας
- Γαλλία: Οι αναγκαστικές άδειες εργαζομένων στοιχίζουν πάνω από 20 δισ.
- Μπλόκα σε δρόμους, λιμάνια και αεροδρόμια για την αποτροπή μετακινήσεων
- ΕΕΑ: Webinar για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση
- Έκκληση Λαγκάρντ για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έναντι του κορονοϊού
- Χ.Α.:Πάνω από 13 δισ. ενισχύεται η κεφαλαιοποίηση το τελευταίο τετραήμερο
- Αυξήθηκαν τα «φέσια» του Δημοσίου τον Φεβρουάριο
- Κυβερνητικός προβληματισμός για συνωστισμό στις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα
- Άνοιξε η πλατφόρμα για την καταβολή των €800 στους ναυτικούς
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Η πυρκαγιά στο Τσερνόμπιλ δεν έχει επηρεάσει τα επίπεδα ραδιενέργειας στην Ελλάδα
- Πρόσθετα μέτρα στήριξης σε αλιείς και υδατοκαλλιέργεια
- Βέτο των θεσμών στην παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας
- Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι την περίοδο του κορονοϊού
- Η ΜΙΝΕΡΒΑ στηρίζει το Γηροκομείο Αθηνών
- Πώς οι χώρες της ΕΕ αλληλοβοηθιούνται για την καταπολέμηση του κορωνοϊού
- Β. Άμπας: «Σύντομα θα δημοπρατηθεί το αρδευτικό των Πρεσπών»
- Γιατρός εν μέσω πανδημίας: Πώς είναι να ζεις με τον φόβο ότι θα μολύνεις την οικογένειά σου
- Δήμος Αθηναίων: Τηλεφωνική γραμμή για εργασιακά θέματα
- Εν μέσω μπλόκων, πώς θα μετακινηθεί στην Περιφέρεια ο κρεοπώλης για να φέρει κρέατα για το Πάσχα;