Τουρκία: Νέα συμφωνία με Σομαλία για έρευνα υδρογονανθράκων

Η τουρκική κρατική εταιρεία ενέργειας TPAO και η αρχή πετρελαίου της Σομαλίας υπέγραψαν συμφωνία για κοινή χερσαία έρευνα υδρογονανθράκων στην αφρικανική χώρα, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή (25/10) ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.

Ο Μπαϊρακτάρ προέβη σε δηλώσεις στο πλαίσιο ειδικής τελετής στο Μογκαντίσου για την έναρξη των ερευνών από το τουρκικό σεισμικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, το οποίο θα αναζητήσει κοιτάσματα

πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ακτές της Σομαλίας. Είχε προηγηθεί υπογραφή σχετικής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών τον περασμένο Μάρτιο.

Σημειώνεται ότι δεν πρόκειται για την μόνη συμφωνία που έχουν συνάψει Τουρκία και Σομαλία. Κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία αμυντικής και οικονομικής συνεργασίας.

Η Τουρκία έχει ισχυρή παρουσία στη Σομαλία τα τελευταία χρόνια, έχοντας κατασκευάσει σχολεία, νοσοκομεία και υποδομές και έχοντας παράσχει υποτροφίες σε Σομαλούς για σπουδές στην Τουρκία, στηρίζοντας ταυτόχρονα την τοπική κυβέρνηση.

Εκτός αυτών, το 2017, η Τουρκία άνοιξε τη μεγαλύτερη υπερπόντια στρατιωτική της βάση στο Μογκαντίσου και στηρίζει με προγράμματα εκπαίδευσης τον σομαλικό στρατό, καθώς και την αστυνομία.

#ΤΟΥΡΚΙΑ #Σομαλία #υδρογονάνθρακες #Oruc_Reis
Keywords
Αναζητήσεις
tourkia-nea-symfonia-me-somalia-gia-erevna-ydrogonanthrakon.htm
Τυχαία Θέματα