Τραμπ: Αναμένεται επιβολή δασμών στην ΕΕ-Τι ισχύει με την Βρετανία

17:01 3/2/2025 - Πηγή: Reporter

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Κυριακή (2/2) ότι θα επιβληθούν εμπορικοί δασμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση (EE) και το Ηνωμένο Βασίλειο (HB), αλλά έδωσε το μήνυμα ότι μπορεί ακόμη να επιτευχθεί συμφωνία με τη Βρετανία.

Όπως μεταδίδει το CNBC, ο Τραμπ έστειλε τις παγκόσμιες αγορές στα τάρταρα αφού έκανε πράξη την απειλή του να επιβάλει εισαγωγικούς δασμούς στους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ,

εφαρμόζοντας δασμούς 25% στις εισαγωγές από το Μεξικό και τον Καναδά και εισφορά 10% στα αγαθά από την Κίνα. Οι δασμοί πρόκειται να τεθούν σε ισχύ την Τρίτη (4/2). Και οι τρεις χώρες έχουν αντιδράσει έντονα τις εισφορές. Ο Καναδάς ανταπέδωσε με δικές του κυρώσεις τις αμερικανικές εισαγωγές, με το Μεξικό να απειλεί να κάνει το ίδιο. Η Κίνα δήλωσε ότι θα καταθέσει αγωγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Ερωτηθείς την Κυριακή σχετικά με την προοπτική επιβολής δασμών σε προϊόντα από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ο Τραμπ δήλωσε στο BBC ότι και οι δύο συμπεριφέρονται «εκτός ορίων», αλλά ότι η ΕΕ συμπεριφέρεται χειρότερα και ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να επιβληθούν στο μπλοκ «αρκετά σύντομα». «Δεν παίρνουν τα αυτοκίνητά μας, δεν παίρνουν τα αγροτικά μας προϊόντα, δεν παίρνουν σχεδόν τίποτα και εμείς παίρνουμε τα πάντα από αυτούς. Εκατομμύρια αυτοκίνητα, τεράστιες ποσότητες τροφίμων και αγροτικών προϊόντων», σχολίασε κατά την άφιξή του στο Μέριλαντ ο Τραμπ. Είπε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την επιβολή δασμών, αλλά ότι θα έρθουν «πολύ σύντομα».

Όσον αφορά τη Βρετανία, με την οποία οι ΗΠΑ έχουν μια πιο διαφοροποιημένη εμπορική σχέση, ο πρόεδρος είπε ότι πιστεύει ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία. «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εκτός γραμμής. Αλλά είμαι σίγουρος ότι μπορεί να βρεθεί μία λύση», δήλωσε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι “τα πηγαίνει πολύ καλά” με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ.

Εμπορικά ισοζύγια

Ο πρόεδρος Τραμπ κατηγορεί εδώ και καιρό ορισμένους από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Αμερικής ότι εκμεταλλεύονται τις ΗΠΑ, επικαλούμενος μεγάλα και επίμονα εμπορικά ελλείμματα. Ο Τραμπ βλέπει τους δασμούς ως έναν τρόπο να αποκαταστήσει την ισορροπία, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική αυτή θα ενισχύσει τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη των ΗΠΑ. Οι επικριτές προειδοποιούν ότι οι εισφορές θα πλήξουν επίσης τους Αμερικανούς πολίτες, καθώς το κόστος μετακυλίεται στους καταναλωτές.

Η ΕΕ θεωρείται ως η επόμενη στη λίστα των δασμών του Τραμπ, δεδομένου ότι είναι το μεγαλύτερο μπλοκ που διατηρεί εμπορικές συναλλαγές με τις ΗΠΑ και έχει δεχθεί συχνή κριτική για το επίμονο εμπορικό της πλεόνασμα με τις ΗΠΑ. Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι η ΕΕ είχε εμπορικό πλεόνασμα 155,8 δισ. ευρώ (159,6 δισ. δολάρια) με τις ΗΠΑ για τα αγαθά το 2023, αλλά είχε έλλειμμα 104 δισ. ευρώ για τις υπηρεσίες.

Τα μηχανήματα και τα οχήματα αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι των εξαγωγών της ΕΕ προς τις ΗΠΑ, ακολουθούμενα από τα χημικά προϊόντα, τα άλλα βιομηχανικά προϊόντα και τα φάρμακα και φαρμακευτικά προϊόντα. Ο Τραμπ χαρακτήρισε την Κυριακή το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την ΕΕ ως «θηριωδία», επαναλαμβάνοντας προηγούμενα σχόλιά του ότι η ΕΕ «εκμεταλλεύτηκε» τη σχέση του με τις ΗΠΑ. «Μπορώ να σας το πω αυτό, επειδή πραγματικά μας έχουν εκμεταλλευτεί. Και, ξέρετε, έχουμε πάνω από 300 δισεκατομμύρια δολάρια έλλειμμα. Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει χρονοδιάγραμμα [για τους δασμούς], αλλά θα είναι πολύ σύντομα», δήλωσε ο Τραμπ.

Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν προηγουμένως υποδείξει ότι το μπλοκ θα μπορούσε να απαντήσει στους αμερικανικούς δασμούς «με ανάλογο τρόπο», με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Κυριακή να επαναλαμβάνει ότι θα «απαντήσει αποφασιστικά». «Τα δασμολογικά μέτρα αυξάνουν το κόστος των επιχειρήσεων, βλάπτουν τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές. Οι δασμοί δημιουργούν περιττές οικονομικές διαταραχές και οδηγούν τον πληθωρισμό. Είναι επιζήμια για όλες τις πλευρές», ανέφερε εκπρόσωπος της Επιτροπής σε δήλωσή του. «Προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε ότι επιβάλλονται πρόσθετοι δασμοί σε προϊόντα της ΕΕ. Η εμπορική και επενδυτική μας σχέση με τις ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο. Υπάρχουν πολλά που διακυβεύονται. Θα πρέπει και οι δύο να εξετάσουμε την ενίσχυση αυτής της σχέσης», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Τι ισχύει με τη Μεγάλη Βρετανία;

Η φαινομενικά ηπιότερη στάση της Ουάσινγκτον έναντι του Ηνωμένου Βασιλείου αντανακλά την πιο διαφοροποιημένη εμπορική τους σχέση και την τακτική μετατόπιση των ανταλλαγών αγαθών τους.

Οι ΗΠΑ παρουσίασαν πλεόνασμα στο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών με το Ηνωμένο Βασίλειο το 2022, σύμφωνα με αμερικανικά στοιχεία. Το 2023, το ισοζύγιο αυτό είχε μετατοπιστεί υπέρ του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ανέφερε το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα τελευταία στοιχεία για το εμπόριο του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε εμπορικό πλεόνασμα 4,5 δισεκατομμυρίων λιρών (5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων) με τις ΗΠΑ σε αγαθά.

Οικονομολόγοι έχουν σημειώσει στο παρελθόν ότι το πιο ισορροπημένο εμπόριο και η «ειδική σχέση» μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσε να επιτρέψει στη Βρετανία να ξεφύγει σχετικά αλώβητη από έναν πιθανό εμπορικό πόλεμο.

Η κυβέρνηση των Εργατικών φάνηκε να πετάει κάτω από το ραντάρ της δασμολογικής οργής του Τραμπ, με την υπουργό Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς να δηλώνει στο CNBC στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός τον περασμένο μήνα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «δεν αποτελεί μέρος του προβλήματος» των «επίμονων» εμπορικών ελλειμμάτων που θέλει να αντιμετωπίσει ο Τραμπ. Τη Δευτέρα, εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε: «Έχουμε μια δίκαιη και ισορροπημένη εμπορική σχέση που ωφελεί και τις δύο πλευρές του Ατλαντικού», σε σχόλια που μετέδωσε το Reuters.

Η απειλή των δασμών είναι βέβαιο ότι θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων όταν ο Στάρμερ θα συναντηθεί με τους ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα για να συζητήσουν την αμυντική στρατηγική της περιοχής. Είναι πιθανό ότι ο κίνδυνος ενός εμπορικού πολέμου θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα, καθώς η Βρετανία και η ΕΕ επιδιώκουν να εμβαθύνουν τους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς πέντε χρόνια μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Η προοπτική των δασμών έρχεται σε μια ήδη δύσκολη στιγμή για την ΕΕ, καθώς τόσο η ευρωζώνη όσο και το ευρύτερο μπλοκ της ΕΕ αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη Πέμπτη (30/1) έδειξαν ότι η οικονομία της ευρωζώνης καθηλώθηκε το τέταρτο τρίμηνο, ενώ η ΕΕ σημείωσε ανάπτυξη 0,1% την ίδια περίοδο, από το προηγούμενο τρίμηνο.

Στρατηγικοί της Deutsche Bank δήλωσαν σε ερευνητικό σημείωμα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα ότι τυχόν δασμοί που θα επιβάλει ο Τραμπ στην ΕΕ θα επιφέρουν «σοβαρό πλήγμα» στην οικονομία της περιοχής, τονίζοντας ότι «εάν η ΕΕ πρέπει να υπομείνει δασμούς 10%, η ανάλυση των οικονομολόγων μας έχει προηγουμένως υποδείξει ότι θα αξίζει 0,5-0,9% του ΑΕΠ [ακαθάριστο εγχώριο προϊόν], όλα τα άλλα πράγματα είναι ίδια». Η Ευρώπη πιθανότατα θα πληγεί με κάποια μέτρα που θα τραβήξουν τα πρωτοσέλιδα, σύμφωνα με τον Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγο της Berenberg Bank - αλλά το μπλοκ θα μπορούσε να κοιτάξει να κάνει μια συμφωνία με τον συναλλακτικό Τραμπ.

«Αυξάνοντας τις στρατιωτικές δαπάνες και αυξάνοντας τις εισαγωγές υγρού φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, η ΕΕ θα μπορέσει να αποφύγει ένα κλιμακούμενο σπιράλ εμπορικού πολέμου με τις Η.Π.Α. Εάν αυτό συμβεί, οι εμπορικές εντάσεις θα περιοριστούν αλλά δεν θα εμποδίσουν μια σταδιακή σταθεροποίηση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης από την άνοιξη και μετά, μετά από σχεδόν καθόλου ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του χειμώνα», δήλωσε ο Σμίντινγκ σε σχόλια που έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τη Δευτέρα.

#Τραμπ #επιβολή_δασμών #Κίνα #Βρετανία #ΣΤΑΡΜΕΡ #Ευρωπαϊκή_Ενωση #Ηνωμένο_Βασίλειο #εμπορικές_σχέσεις
Keywords
Αναζητήσεις
trab-anamenetai-epivoli-dasmon-stin-ee-ti-ischyei-me-tin-vretania.htm
Τυχαία Θέματα