Τραμπ: Επιμένει στην «ανάγκη» προσάρτησης της Γροιλανδίας

Από τότε που ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο, ο Τραμπ έχει επανειλημμένα επιμείνει ότι θέλει το αυτοδιοικούμενο έδαφος της Γροιλανδίας να περάσεις την ιδιοκτησία των ΗΠΑ, αρνούμενος να αποκλείσει τη χρήση βίας για την επίτευξη του στόχου του.

«Χρειαζόμαστε τη Γροιλανδία για τη διεθνή ασφάλεια και προστασία. Την χρειαζόμαστε. Πρέπει να την έχουμε», δήλωσε ο Τραμπ στον podcaster Vince Coglianese, όπως αναμεταδίδει το AFP. «Δεν μου

αρέσει να το θέτω με αυτόν τον τρόπο, αλλά θα πρέπει να την έχουμε».

Η Γροιλανδία, η οποία επιδιώκει την ανεξαρτησία της από τη Δανία, διαθέτει τεράστια ανεκμετάλλευτα αποθέματα ορυκτών πόρων και πετρελαίου, αν και η εξερεύνηση πετρελαίου και ουρανίου απαγορεύεται.

Βρίσκεται επίσης σε στρατηγική θέση μεταξύ της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, σε μια εποχή αυξανόμενου ενδιαφέροντος των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ρωσίας για την Αρκτική, όπου έχουν ανοίξει θαλάσσιοι δρόμοι λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Τα τελευταία αιχμηρά σχόλια του Αμερικανού προέδρου έρχονται την ώρα που ο αντιπρόεδρος Βανς πρόκειται να συνοδεύσει τη σύζυγό του Ούσα σε μια επίσκεψη στην αμερικανική διαστημική βάση Pituffik στη Γροιλανδία την Παρασκευή (21/3).

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φεντερίκσεν και ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Μουτ Έντεγκε είχαν επικρίνει νωρίτερα με δριμύτητα τα σχέδια μιας αμερικανικής αντιπροσωπείας να επισκεφθεί απρόσκλητη το νησί της Αρκτικής για μια επίσκεψη που αρχικά ήταν πολύ ευρύτερη.

Ο Έντεγκε είχε χαρακτηρίσει τα αρχικά σχέδια ως «ξένη παρέμβαση», σημειώνοντας ότι η απερχόμενη κυβέρνηση δεν είχε «στείλει καμία πρόσκληση για επισκέψεις, ιδιωτικές ή επίσημες».

Την Τετάρτη (26/3), ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν χαιρέτισε την απόφαση να περιοριστεί η επίσκεψη στη διαστημική βάση των ΗΠΑ.

«Νομίζω ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι οι Αμερικανοί ακύρωσαν την επίσκεψή τους μεταξύ της κοινωνίας της Γροιλανδίας. Θα επισκεφθούν μόνο τη δική τους βάση, το Pituffik, και δεν έχουμε τίποτα εναντίον αυτού», δήλωσε στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα DR.

Η στάση των Γροιλανδών

Οι αξιωματούχοι της Γροιλανδίας έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η περιοχή δεν θέλει να είναι ούτε Δανική ούτε Αμερικανική, αλλά είναι «ανοιχτή για επιχειρήσεις» με όλους.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, οι περισσότεροι κάτοικοι της Γροιλανδίας υποστηρίζουν την ανεξαρτησία από τη Δανία αλλά όχι την προσάρτηση από την Ουάσινγκτον.

Μετά τις εκλογές της 11ης Μαρτίου, η Γροιλανδία έχει μόνο μια μεταβατική κυβέρνηση, με τα κόμματα να βρίσκονται ακόμη σε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο Έγκεντε κάλεσε «όλες τις χώρες να σεβαστούν αυτή τη διαδικασία».

Ο Μαρκ Γιάκομπσεν, ανώτερος λέκτορας στο Βασιλικό Κολέγιο Άμυνας της Δανίας, χαρακτήρισε την απόφαση να περιοριστεί η επίσκεψη των ΗΠΑ «αποκλιμάκωση», όρο που χρησιμοποίησε και ο υπουργός Εξωτερικών Λόκε.

«Το γεγονός ότι οι αρχές της Γροιλανδίας και της Δανίας σας λένε ότι δεν είστε ευπρόσδεκτοι είναι σημαντικό», δήλωσε στο AFP.

«Ο κίνδυνος αρνητικής κάλυψης στα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να βάρυνε ακόμη περισσότερο», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ανακοινώθηκε διαδήλωση στο Sisimiut, μετά από μια αρχική διαδήλωση κατά των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα Nuuk στις 15 Μαρτίου.

#Τραμπ #ΗΠΑ #Γροιλανδία #Δανία
Keywords
Αναζητήσεις
trab-epimenei-stin-anagki-prosartisis-tis-groilandias.htm
Τυχαία Θέματα