Τραμπ: Θέλει πίσω την Διώρυγα του Παναμά

Σε τροχιά σύγκρουσης βρίσκονται ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Πρόεδρος του Παναμά Χοσέ Ραούλ Μουλίνο μετά τη λεκτική επίθεση που εξαπέλυσε ο εν αναμονή νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ κατά του Παναμά για τα «υπέρογκα», όπως είπε, τέλη διέλευσης που χρεώνει η Διώρυγα στα αμερικανικά εμπορικά πλοία.

«Η θα μειώσετε τα τέλη διέλευσης ή να επιστρέψετε την Διώρυγα στον έλεγχο των ΗΠΑ» διαμήνυσε ο Ντόναλντ Τράμπ προς τον Παναμά με τον Πρόεδρο της χώρας

να του απαντά ότι «η εθνική κυριαρχία και η ανεξαρτησία του Παναμά δεν είναι διαπραγματεύσιμες».

«Κάθε τετραγωνικό μέτρο της διώρυγας του Παναμά και η γύρω περιοχή ανήκουν στον Παναμά και θα συνεχίσουν να του ανήκουν», πρόσθεσε ο Μουλίνο.

Ο Ντόλαντ Τραμπ, μια μέρα νωρίτερα είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση του Παναμά ότι χρεώνει υπέρογκα τέλη για τη χρήση της διώρυγας, προειδοποιώντας πως εάν δεν διαχειριστεί το κανάλι με αποδεκτό τρόπο, θα απαιτήσει από τη χώρα-σύμμαχο να παραδώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες τον έλεγχο της ζώνης.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο Τραμπ υπογράμμισε ότι δεν σκοπεύει να αφήσει το κανάλι σε «λάθος χέρια», γράφοντας ότι δεν θα πρέπει να το διαχειρίζεται η Κίνα (!).

«Τα τέλη που χρεώνει ο Παναμάς είναι γελοία, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την απίστευτα γενναιόδωρη στάση των ΗΠΑ έναντι του Παναμά», πρόσθεσε.

Η γενναιοδωρία των ΗΠΑ δεν προσφέρθηκε για να ωφεληθούν άλλοι, αλλά σε ένδειξη της συνεργασίας μας με τον Παναμά. Εάν δεν τηρηθούν οι αρχές, από ηθικής και νομικής πλευράς, αυτής της μεγαλόψυχης χειρονομίας προσφοράς, τότε θα απαιτήσουμε η διώρυγα του Παναμά να μας επιστραφεί πλήρως, ασυζητητί», κατέληξε.

Για την ιστορία οι ΗΠΑ κατασκεύασαν την Διώρυγα του Παναμά και την διοικούσαν επί δεκαετίες για την παραδώσουν επίσημα στον Παναμά την 31η Δεκεμβρίου 1999.

Η σημασία της διώρυγας για το θαλάσσιο εμπόριο

Η πλωτή οδός, η οποία επιτρέπει τη διέλευση έως και 14.000 πλοίων ετησίως, αντιπροσωπεύει το 2,5% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου και είναι κρίσιμη για τις εισαγωγές αυτοκινήτων και εμπορικών αγαθών από τις ΗΠΑ με πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων από την Ασία, καθώς και για τις αμερικανικές εξαγωγές εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένου του υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Δεν είναι σαφές πώς ο Τραμπ θα επιδιώξει να ανακτήσει τον έλεγχο της διώρυγας και δεν θα έχει καμία προσφυγή βάσει του διεθνούς δικαίου, εάν αποφασίσει να κάνει παιχνίδι για τη διέλευση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ εξετάζει ανοιχτά το ενδεχόμενο εδαφικής επέκτασης.

Τις τελευταίες εβδομάδες, έχει επανειλημμένα σκεφτεί να μετατρέψει τον Καναδά σε αμερικανικό κράτος, αν και δεν είναι σαφές πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει το θέμα. Κατά τη διάρκεια της θητείας του 2017-2021, ο Τραμπ εξέφρασε ενδιαφέρον για την αγορά της Γροιλανδίας, αυτόνομου εδάφους της Δανίας. Αποκρούστηκε δημοσίως από τις δανικές αρχές προτού προλάβουν να γίνουν οποιεσδήποτε συζητήσεις.

Ο Τραμπ επανέλαβε την ιδέα αυτή την Κυριακή, σε μια δήλωση με την οποία ανακοίνωσε την επιλογή του για πρεσβευτή στη Δανία, τον Κεν Χάουερι, πρώην πρεσβευτή στη Σουηδία.

«Για τους σκοπούς της εθνικής ασφάλειας και της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θεωρούν ότι η ιδιοκτησία και ο έλεγχος της Γροιλανδίας είναι απόλυτη ανάγκη», έγραψε στην ιστοσελίδα Truth Social.

#Τραμπ #Παναμάς #διώρυγα #Κίνα #θαλάσσιο_εμπόριο
Keywords
Αναζητήσεις
trab-thelei-piso-tin-dioryga-tou-panama.htm
Τυχαία Θέματα