Τσάπαλος-Φορολογικές δηλώσεις: Η έκπτωση 4% ήταν η δημοσιονομικά εφικτή

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Όμηρος Τσάπαλος αναφέρθηκε στις φορολογικές δηλώσεις που θα ξεκινήσουν να υποβάλλονται από 17 Μαρτίου και την σταθεροποίηση του συστήματος υποβολής σε ένα σταθερό τετράμηνο κάθε χρόνο.

Ο Όμηρος Τσάπαλος μιλώντας στο ΕΡΤΝΕWS ανέφερε ότι για να δημιουργηθεί αυτό το θεσμοθετημένο πλαίσιο γύρω από τις φορολογικές δηλώσεις ήταν ιδιαίτερα δύσκολο τονίζοντας: «Για να φτάσουμε στο σημείο να ανακοινώσουμε συγκεκριμένο τετράμηνο υποβολής φορολογικών δηλώσεων, θεσμοθετημένο

και με νόμο κιόλας, περάσαμε από σαράντα κύματα, καθότι η διαδικασία δεν είναι καθόλου εύκολη κυρίως γιατί, για να μπορέσουν να αναρτηθούν οι προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις με τα στοιχεία των συνταξιούχων των μισθωτών, έπρεπε να φτιάξουμε ένα μητρώο στην αρχή των δημοσίων φορέων που προσκομίζουν αυτά τα στοιχεία, το οποίο μας πήρε αρκετό διάστημα».

Αναφερόμενος στους τομείς του Δημοσίου, οι οποίοι εμπλέκονται στο Μητρώο για τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις, ο κ. Τσάπαλος ανέφερε: «Το φτιάξαμε, το ολοκληρώσαμε, πάνω από 1.200 φορείς του Δημοσίου ενεγράφησαν στο συγκεκριμένο μητρώο και τώρα είμαστε στη φάση όπου στέλνουν τα στοιχεία. Περίπου το 80% με 85% των στοιχείων έχει ήδη προσκομιστεί και απομένει ένα μικρό ποσοστό που θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Μεγάλοι φορείς όπως ο ΕΦΚΑ για παράδειγμα, που έχει τη μερίδα του λέοντος στα συμπληρωμένα στοιχεία, γιατί στέλνει για τους συνταξιούχους και για τους μισθωτούς, έχει ήδη στείλει τα στοιχεία αυτά που απαιτούνται προκειμένου να γίνουν σωστά οι φορολογικές δηλώσεις».

Αν κάποιος Φορέας δεν τηρήσει την προθεσμία, την ποινή θα πληρώσει ο επικεφαλής

Στην συνέχεια ο κ. Τσάπαλος αναφέρθηκε και στις ποινές αν οι φορείς δεν τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα τονίζοντας: «Εφέτος το κράτος είναι οργανωμένο, πολύ πιο σοβαρό σε σχέση με τις προθεσμίες του και για αυτό ζητάει και από τον πολίτη να είναι και αυτός συνεπής στο τετράμηνο του. Τώρα, αν κάποιος Φορέας δεν το έχει κάνει μέσα στην προθεσμία του, υπάρχουν ποινές, που βγαίνουν από την τσέπη του κάθε επικεφαλής του δημοσίου οργανισμού. Έχουμε θεσμοθετήσει πρόστιμα, ειδικές ατομικές ποινές, τα χρήματα δεν βγαίνουν από τον προϋπολογισμό του κάθε φορέα. Αν π.χ. καθυστερήσει να προσκομίσει τα στοιχεία ο εκάστοτε διοικητής φορέα, θα βγάλει από την τσέπη του 2, 3, ή 5.000 ευρώ, αναλόγως του εύρους της παράλειψης, προκειμένου να καλύψει την παράλειψη. Είναι η πρώτη φορά που το κράτος στρέφεται στον εαυτό του για να αναζητήσει χρηματικές ποινές», ενώ όπως πρόσθεσε στην συνέχεια: «Οι χρηματικές ποινές ισχύουν για όσους είναι επικεφαλής δημοσίων φορέων, δημοσίων οργανισμών, δημάρχους αλλά και τους επικεφαλής των διευθύνσεων των οικονομικών υπηρεσιών του εκάστοτε Οργανισμού που είναι υπεύθυνοι με την υπογραφή τους να προσκομίσουν έγκυρα και έγκαιρα τα στοιχεία για την συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων. Είμαστε πάρα πολύ προετοιμασμένοι στο να ελαχιστοποιήσουμε όσο γίνεται δυνατόν τα λάθη ή τις παραλείψεις. Δεν θέλουμε να ταλαιπωρηθεί κανένας, πρωτίστως ο φοροτεχνικός κόσμος και οι λογιστές που έχουν βάλει πλάτη σε πάρα πολλά τα τελευταία χρόνια και φυσικά και οι ίδιοι οι πολίτες, οι οποίοι θέλουν και μόνοι τους κάποιοι από αυτούς να κάνουν τη φορολογική τους δήλωση».

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΘΟ στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο μικρό ποσοστό, φέτος, της έκπτωσης: «πάντοτε ότι δίνουμε με τη μορφή εκπτώσεων ή ελαφρύνσεων είναι σε συνάρτηση με τις δημοσιονομικές αντοχές που έχουμε από την συλλογή των φόρων άμεσης φορολογίας, που είναι ουσιαστικά τα εκκαθαριστικά αυτά. Συλλέγουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι από τα τακτικά έσοδα του προϋπολογισμού κάθε χρόνο. Έκατσε το οικονομικό επιτελείο και είδε ότι αυτό το ποσοστό που φέτος μπορούμε να δώσουμε είναι της τάξεως του 4%, παλαιότερα ήταν μέχρι 3%. Είμαστε της κατεύθυνσης ότι πρέπει να δίνουμε κίνητρα στον κόσμο προκειμένου να γίνει σύμμαχός μας και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Ένα από αυτά είναι αυτό που ανακοινώθηκε πρώτη φορά φέτος το έτος 4%».

Αναφερόμενος στην φοροδιαφυγή, ο κ. Τσάπαλος πρόσθεσε: «Ένα άλλο είναι τα χρήματα τα οποία μπορεί να παίρνει κάποιος, ο οποίος μας βοηθάει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μέσω της εφαρμογής www.apodiksi.gr, όπου εκεί σκανάρει τις αποδείξεις που λαμβάνει, κάθε φορά που ένα εστιατόριο από έναν ελεύθερο επαγγελματία και τσεκάρει κατά πόσον είναι έγκυρες. Ό, τι μαζεύουμε από τη φοροδιαφυγή επιστρέφει πίσω στους πολίτες με τη μορφή ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και της μείωσης των φόρων. Σχετικά με τα φορολογικά έσοδα που έχουν εκτοξευθεί, σε αυτό συνέβαλε τα μέγιστα η διασύνδεση το 2024 των POS με τις ταμειακές μηχανές. Είναι ένα σύστημα το οποίο περίμενε η Ελλάδα χρόνια να το αποκτήσει, το κάναμε πράξη, και μόνο το 2024 είχαμε 2 δισεκατομμύρια ευρώ παραπάνω έσοδα από αυτά που είχαμε στοχεύσει».

Ο ΕΝΦΙΑ

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ , όπου 7 εκατομμύρια πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 2,3 δισεκ. ο κ. Τσάπαλος είπε: «ο ΕΝΦΙΑ έχει την υψηλότερη εισπραξιμότητα από όλους τους φόρους, ξεπερνάει το 97%. Αυτή τη χρονιά είπαμε να το απλώσουμε να το κάνουμε έως 12 δόσεις, ώστε να διευκολύνουμε όσο γίνεται περισσότερο τους πολίτες για να το καταβάλλουν», ενώ όσον αφορά την έκπτωση 20% που ισχύει από φέτος για όσα ακίνητα αξίας έως 500.000 ευρώ είναι ασφαλισμένα, διευκρίνισε ότι «η έκπτωση ισχύει για ακίνητα που είναι ασφαλισμένα το 2024, γιατί ο ΕΝΦΙΑ που θα ξεκινήσουμε να πληρώνουμε τώρα αφορά τον προηγούμενο χρόνο, αφορά το 2024 και όχι το 2025».

Διασύνδεση POS με ταμειακές και Τέλος επιτηδεύματος

Ο κ. Τσάπαλος αναφέρθηκε στη διασύνδεση των POS τονίζοντας: «Με τα επιπλέον 2 δισεκατομμύρια που όπως σας προανέφερα είχαμε το 2024 από την διασύνδεση των POS με ταμειακές, καταργήσαμε το Τέλος Επιτηδεύματος για τα φυσικά πρόσωπα, επιστρέψαμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στους αγρότες με τρόπο μόνιμο από εδώ και στο εξής και μειώσαμε κατά μία επιπλέον μονάδα τις ασφαλιστικές εισφορές. Επίσης αυξήσαμε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τους Δήμους για να ολοκληρώσουν πολλά τοπικά έργα, αποχετευτικά, πεζοδρόμια, και ούτω καθεξής. Για το 2025 έχουμε ανεβάσει τον πήχη γιατί ξέρουμε πλέον και έχουμε βρει τον τρόπο για να αντιμετωπίσουμε την φοροδιαφυγή άμεσα, έχουμε μεγαλύτερους στόχους στη μείωση των φόρων. Εχθές ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μέσα από την ανάρτησή του ότι τον Ιανουάριο είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα 2 δισεκατομμυρίων ευρώ έναντι στόχου 1,4, γεγονός που οφείλεται και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής».

#ΟΜΗΡΟΣ_ΤΣΑΠΑΛΟΣ #υπουργείο_Οικονομικών #έκπτωση #ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ_ΕΦΙΚΤΗ #ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ_POS
Keywords
Τυχαία Θέματα
Τσάπαλος-Φορολογικές,tsapalos-forologikes