Τσικνάκου (Τέρνα Ενεργειακή): Μονόδρομος η αντλησιοταμίευση

Κεντρική παράμετρο της αποθήκευσης ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στη χώρας μας αποτελεί η τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης, όπως υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, η Διευθύντρια ΥΗΕ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Γιούλα Τσικνάκου, μιλώντας στο συνέδριο renewable & storage forum του energypress.

Ξεκινώντας την παρέμβασή της, επισήμανε πως αντλησιοταμίευση και μπαταρίες δεν συνιστούν δύο ανταγωνιστικές τεχνολογίες αλλά μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν συμπληρωματικά. Δεν είναι

ωστόσο τυχαίο το γεγονός πως το 94% (161GW) των συστημάτων αποθήκευσης που λειτουργούν σήμερα παγκοσμίως είναι συστήματα αντλησιοταμίευσης, με το υπόλοιπο να καλύπτεται από τις υπόλοιπες τεχνολογίες.

Όπως ανέφερε, αυτό συμβαίνει γιατί η αντλησιοταμίευση συνιστά εγχώρια πηγή για όλα τα κράτη, ενώ οι μπαταρίες θεωρούνται «εισαγόμενη πηγή ενέργειας» και μάλιστα με σοβαρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αν αναλογιστεί κανείς τις πρώτες ύλες και την παραγωγική διαδικασία για την παραγωγή μπαταριών.

Υπό το πρίσμα αυτό, «η αντλησιοταμίευση είναι το βαρύ πυροβολικό και οι μπαταρίες το συμπληρωματικό εργαλείο στην αποθήκευση ενέργειας», ανέφερε, χαρακτηριστικά.

Στα παραπάνω να προσθέσουμε το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται παγκοσμίως για την αντλησιοταμίευση, όπως προκύπτει από την πρωτοβουλία της κυβέρνησης των ΗΠΑ και της Αμερικανικής Ένωσης Υδροηλεκτρικών να συστήσουν μια παγκόσμια «συμμαχία» για την προώθηση της τεχνολογίας.

Όπως αποκάλυψε η κυρία Τσικνάκου, η πρώτη συνεδρίαση του forum έγινε στις 3 Νοεμβρίου, καταλήγοντας στη δημιουργία ενός steering committee με την συμμετοχή 10 χωρών, 200 οργανισμών και όλων των τραπεζών (Παγκόσμια Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Τράπεζα, Ασιατική Τράπεζα, Αφρικανική Τράπεζα κλπ), γεγονός που δείχνει το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον. Να συμπληρώσουμε ότι δημιουργήθηκαν ομάδες εργασίας οι οποίες επιφορτίζονται με την μελέτη και επεξεργασία μιας σειράς έργων ανά τον κόσμο.

Από την πλευρά της, η ΤΕΡΝΑ Ενεργεική μετέχει και στηρίζει την εν λόγω πρωτοβουλία και μάλιστα έμπρακτα, με δύο έργα αντλησιοταμίευσης να βρίσκονται στα σκαριά, ένα στο Αμάρι και ένα στη Αμφιλοχία.

Δεν παρέλειψε, τέλος, να υπογραμμίσει την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών, καθώς, όπως, είπε χαρακτηριστικά «οι αδειοδοτικοί κύκλοι είναι αργοί και δύσκολοι». Μάλιστα η ανάγκη περισσότερο στοχευμένης ενασχόλησης με την τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης απορρέει από τα σημαντικά οφέλη που προσφέρουν στο σύστημα μέσω των επικουρικών υπηρεσιών και οι οποίες υπολογίζονται σε 200 εκατομμύρια ευρώ, όπως ανέφερε η κυρία Τσικνάκου. Παραμένει προς διερεύνηση πως θα ενταχθούν οι εν λόγω υπηρεσίες στο νέο μοντέλο της αγοράς ενέργειας, καθώς, σήμερα δεν καλύπτονται από το target model.

Γιούλα ΤσικνάκουΤέρνα Ενεργειακήαποθήκευση ενέργειαςμπαταρίες
Keywords
Τυχαία Θέματα