Τwitter-Μασκ: Το «έπος» της εξαγοράς θα πρωταγωνιστήσει στις σχολές επιχειρήσεων

Το έπος της εξαγοράς του Twitter από τον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ, ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συνοδεύεται από όλο το «δράμα» που χρειάζεται για να απαθανατιστεί σε case studies για μελλοντικούς αρχηγούς της βιομηχανίας, καθώς η on-off επιδίωξη του για την πλατφόρμα κοινωνικών μέσων και το μοναδικό στυλ διαχείρισης του, αποτελούν μια μοναδική περίπτωση.

Πιο συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε στο πρακτορείο Reuters,

ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla πραγματοποίησε μια αναστροφή 180 μοιρών, προτείνοντας να αγοράσει το Twitter στη συμφωνημένη τιμή, έχοντας νωρίτερα περάσει μήνες προσπαθώντας να βγει από τη συμφωνία, ακριβώς τη στιγμή που ένα δικαστήριο του Ντέλαγουερ ετοιμαζόταν να αποφανθεί για την αντιπαράθεση.

«Αυτή είναι μια μοναδική περίπτωση», δήλωσε ο Αρτούρο Μπρις, Καθηγητής Οικονομικών και Διευθυντής του Παγκόσμιου Κέντρου Ανταγωνιστικότητας της IMD. «Είναι σίγουρα μια περίπτωση- αντικείμενο μελέτης για τις σχολές επιχειρήσεων. Επειδή πρόκειται για μια υπόθεση, με αμοιβές "διαζυγίου", μηνύσεις και εχθρότητα».

Η προσπάθεια του Μασκ να κατακτήσει το Twitter είναι «ένα δώρο σε καθηγητές και φοιτητές», δήλωσε στο Reuters o Τζόσουα Γουάιτ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «πρωτοφανή».

Μοναδικό στυλ

«Ειλικρινά, μισώ να κάνω πράγματα που έχουν σχέση με το μάνατζμεντ», έγραψε ο Μασκ σε ένα μήνυμα του στον διευθύνοντα σύμβουλο του Twitter, Parag Agrawal, ενόψει της υποβολής προσφοράς για την εταιρεία, σύμφωνα με νομικά έγγραφα που σχετίζονται με τη διαμάχη.

«Δεν νομίζω ότι κάποιος πρέπει να είναι το αφεντικό κανενός», σημείωσε ο ίδιος, ενώ σε ένα άλλο μήνυμα τόνισε ότι θα μπορούσε «να έχει πολύ καλύτερη διασύνδεση με μηχανικούς που είναι σε θέση να κάνουν σκληροπυρηνικό προγραμματισμό, παρά με διευθυντές».

Ενώ τα μηνύματα αντικατοπτρίζουν την ασυνήθιστη προσέγγισή του στη διαχείριση μιας επιχείρησης, η απόκτηση του Twitter θα σημαίνει ότι θα πρέπει να αναλάβει τη διεύθυνση του, τουλάχιστον αρχικά. Ο Μασκ έχει πει ότι θα αναλάβει τα ηνία ως διευθύνων σύμβουλος, αλλά μόνο μέχρι να βρει ένα νέο στέλεχος με εξειδίκευση στη βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης.

Ο Μασκ δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχόλια σχετικά με τις προκλήσεις της διοίκησης της εταιρείας μετά από μια τόσο επίμαχη συμφωνία, ενώ το Twitter από την πλευρά του αρνήθηκε να σχολιάσει.

Αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού μοντέλου

Ακαδημαϊκοί και αναλυτές θεωρούν ότι ο Μασκ πρέπει να επικεντρωθεί στην αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού μοντέλου της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης, αφού τα έσοδα του δεύτερου τριμήνου μειώθηκαν, εν μέσω της δικαστικής μάχης και της αποδυνάμωσης της αγοράς ψηφιακής διαφήμισης.

Ο Μασκ άφησε να εννοηθεί ότι θέλει να μετατρέψει το Twitter σε αυτό που ονόμασε μια «εφαρμογή για τα πάντα», όπως το εξαιρετικά δημοφιλές WeChat στην Κίνα που προσφέρει τα πάντα, από τραπεζικές συναλλαγές μέχρι συνομιλίες. Αυτό θα είναι δύσκολο, είπαν οι αναλυτές, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου οι καταναλωτές εξυπηρετούνται ήδη καλά από πολλές υπηρεσίες.

Όπως και να έχει, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Ο Μασκ θα τύχει τεράστιας προσοχής και κριτικής καθώς θα προσπαθεί να βρει πώς να λειτουργεί το Twitter. Είτε πετύχει, είτε αποτύχει, η συγκεκριμένη περίπτωση θα έχει θέση στις τάξεις των σχολών επιχειρήσεων, λένε οι ειδικοί.

ΜασκTwitterεξαγοράCASE STUDYΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα