Τζεντιλόνι: Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε απλά να επιστρέψουμε στην κανονικότητα

Οι Βρυξέλλες δεν έχουν την πολυτέλεια να συνεχίσουν να αποφεύγουν την εφαρμογή των δικών τους δημοσιονομικών κανόνων για να αμβλύνουν τον αρνητικό αντίκτυπό τους, προειδοποίησε ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, κάνοντας λόγο για την αναγκαιότητα μιας νομοθετικής αναθεώρησης που θα βοηθήσει στην ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων και της ανάπτυξης.

Μιλώντας στου Financial Times, είπε ότι επιθυμεί

«ανανεωμένους και αναθεωρημένους» κανόνες που διέπουν τον προϋπολογισμό της ΕΕ που θα παρέχουν κίνητρο στις δημόσιες επενδύσεις στις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις, ενώ παράλληλα θα προωθούν τη σταθερότητα και τη διαρκή οικονομική ανάπτυξη.

«Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε απλά να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», δήλωσε ο Τζεντιλόνι.

«Χρειάζονται κοινοί κανόνες που σχετίζονται με τις οικονομικές προκλήσεις που έχουμε. Διαφορετικά, ο κίνδυνος είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα περάσει την επόμενη δεκαετία αναζητώντας δημιουργικούς τρόπους για να παρακάμψει τους δικούς της κανόνες, οι οποίοι πιστεύω ότι δεν είναι η καλύτερη λύση που μπορούμε να έχουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Η Κομισιόν πρόκειται να ξεκινήσει εκ νέου το φθινόπωρο μια διαβούλευση σχετικά με την τροποποίηση των κανόνων που αφορούν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ). Το δημοσιονομικό πλαίσιο αναστέλλεται επί του παρόντος λόγω της κρίσης του Covid-19, αλλά οι κανόνες είναι πιθανό να επανέλθουν το 2023, και θα υπάρξει μια έντονη συζήτηση πριν από αυτό για το πώς πρέπει να μεταρρυθμιστούν, αναφέρουν οι FT.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, είναι ανάμεσα σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης περιορίζει την ελευθερία των κυβερνήσεων να αντιμετωπίζουν την ύφεση.

Παρόλα αυτά, τα συντηρητικά κράτη μέλη της Βόρειας Ευρώπης θα αναιρέσουν τις προσπάθειες για ουσιαστική χαλάρωση των κανόνων, αναζωπυρώνοντας το χάσμα Βορρά-Νότου ως προς την οικονομική πολιτική, σχολιάζουν οι FT.

Ο Τζεντιλόνι είπε ότι δεν θεωρεί ότι ο ρόλος της Κομισιόν είναι να αμφισβητήσει τη συνθήκη της ΕΕ, η οποία περιέχει τους βασικούς στόχους της διατήρησης του δημόσιου χρέους στο 60 % του ΑΕΠ και των ελλειμμάτων στο 3 %.

Πρόσθεσε ότι επιθυμεί η Κομισιόν να προτείνει μεταρρυθμίσεις στη νομοθεσία, καθώς επιδιώκει να αντικατοπτρίζει τις μετα-πανδημικές πραγματικότητες, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του μέσου δημόσιου χρέους της ευρωζώνης στο 100 % του ΑΕΠ.

ΤζεντιλόνιEEΣύμφωνο Σταθερότητας
Keywords
Τυχαία Θέματα