Βαρόμετρο ΕΒΕΘ: Δυσβάσταχτοι οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης
Μπορεί η ανησυχία και η επιφυλακτικότητα για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να είχε μετριαστεί όσο η πανδημία δείχνει να μειώνει το αντίκτυπό της στην καθημερινή μας ζωή, όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία επανέφερε και πάλι στο προσκήνιο αυτήν την κατάσταση σε όλους, όπως προκύπτει από έρευνα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕΘ) στη Θεσσαλονίκη.
Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα, δηλαδή, που προκύπτει από την έρευνα, καθώς οι περισσότεροι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης
Τα παραπάνω προκύπτουν από την τελευταία έρευνα οικονομικής συγκυρίας νομού Θεσσαλονίκης «Βαρόμετρο» του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕΘ), που διεξάγεται δις ετησίως, κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο των μηνών Μαρτίου και Σεπτεμβρίου, σε συνολικό δείγμα 1.500 ερωτώμενων (800 επιχειρήσεων και 700 καταναλωτών), σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Palmos Analysis.
Αναλυτικότερα, δυσβάσταχτοι χαρακτηρίζονται οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος από το 25% των νοικοκυριών στον νομό, που αναφέρουν ότι δεν είναι σε θέση να τους πληρώσουν, ενώ πάνω από έξι στους δέκα (ποσοστό 65%) δηλώνουν πως τους θεωρούν υψηλούς και τους δυσκολεύει η αποπληρωμή τους. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε σχέση με τους λογαριασμούς θέρμανσης: ένας στους τέσσερις (25%) υποστηρίζει πως αδυνατεί να τους εξοφλήσει, ενώ το 61% τους θεωρεί υψηλούς και δυσκολεύεται να τους αποπληρώσει.
Μόνιμη η ακρίβεια
Στο μεταξύ, την πεποίθηση ότι η ακρίβεια ήρθε για να μείνει -είτε …εσαεί είτε τουλάχιστον και την επόμενη χρονιά- φαίνεται ότι μοιράζονται αρκετοί Θεσσαλονικείς, καθώς πάνω από τέσσερις στους δέκα (ποσοστό 41%) θεωρούν μόνιμες τις αυξήσεις τιμών σε προϊόντα και ενέργεια, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό όσων θεωρούν ότι οι τιμές θα επανέλθουν στα προ των αυξήσεων επίπεδα από το 2023 και μετά. Μόλις το 8% διαβλέπουν επαναφορά των τιμών σε επίπεδα προ των αυξήσεων κάποια στιγμή μέσα στο 2022.
Προκειμένου να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας σε προϊόντα και ενέργεια, οι Θεσσαλονικείς καταναλωτές έχουν περιορίσει δαπάνες ένδυσης – υπόδησης (το 66%), έξοδα για ψυχαγωγία και ταξίδια (63%), αγορές βασικών καταναλωτικών αγαθών, όπως π.χ. τα τρόφιμα (45%) και χρήση Ι.Χ. οχημάτων (38%), ενώ ανέβαλαν σημαντικές αγορές, όπως κατοικία ή αυτοκίνητο (29%) και μείωσαν αποθεματικά και καταθέσεις (22%). Το 10% αναγκάστηκε να καταφύγει σε δανεισμό.
Η ανησυχία για τον πόλεμο
Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανησυχεί βαθιά τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, καθώς τρεις στους τέσσερις (77%) δηλώνουν ότι ανησυχούν «πολύ» (51%) ή «αρκετά» (26%). Παράλληλα, οκτώ στους δέκα πιστεύουν ότι η τρέχουσα γεωπολιτική κρίση στην Ουκρανία έχει επηρεάσει το επίπεδο των τιμών καταναλωτικών προϊόντων και υπηρεσιών «πολύ» (59%) ή «αρκετά» (22%).
Αντίστοιχα, πάνω από τις μισές επιχειρήσεις (55%) δηλώνουν ότι ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας τις έχει επηρεάσει, αυξάνοντας το κόστος πρώτων υλών/προϊόντων και ενέργειας και το 42% δηλώνουν ότι έχει μειωθεί η ζήτηση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Παράλληλα, το 22% διαπιστώνει ελλείψεις πρώτων υλών/προϊόντων στην αγορά και το 8% δηλώνει ότι έχουν επηρεαστεί οι εξαγωγές της επιχείρησης.
Αυξημένο ενεργειακό κόστος - Ελλείψεις σε πρώτες ύλες
Οι επιχειρήσεις, σε ποσοστό 82%, δηλώνουν ότι έχει αυξηθεί το συνολικό ενεργειακό κόστος λειτουργίας τους. Η μέση αύξηση που αναφέρεται είναι 75%, ενώ το 13% των επιχειρήσεων αναφέρουν ανατιμήσεις άνω του 100% και το 40% άνω του 50%. Τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις (ποσοστό 74%) θεωρούν πως το αποτελεσματικότερο μέτρο για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ενέργειας και καυσίμων θα ήταν η μείωση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης, ενώ το 36% επιλέγει τον καθορισμό πλαφόν στις τελικές τιμές ενέργειας/καυσίμων και το 32% την υψηλότερη επιδότηση των επιχειρήσεων για την αγορά ενέργειας ή/και καυσίμων. Το 61% των επιχειρήσεων δηλώνουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της σε εθνικό επίπεδο το αυξημένο κόστος ενέργειας.
Ακόμη, πάνω από τέσσερις στις 10 επιχειρήσεις διαπιστώνουν προβλήματα ελλείψεων πρώτων υλών ή προϊόντων στην αγορά, είτε σε μικρό βαθμό (24%) είτε σε μεγάλο βαθμό (19%).
Περαιτέρω, τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις (74%) αναφέρουν ότι είδαν αύξηση των τιμών πρώτων υλών και προϊόντων γενικά και μόλις το 13% δεν αναφέρουν κάποια αύξηση κόστους. Μεταξύ όσων έχουν διαπιστώσει αυξήσεις, το μέσο ποσοστό ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες διαμορφώνεται – κατά δήλωση τους – στο 52%, ενώ το 29% διαπιστώνουν αυξήσεις άνω του 50% και 5% άνω του 100%. Συνολικά, το 65% των επιχειρήσεων αναφέρουν ότι ενσωμάτωσαν ή ενσωματώνουν τις αυξήσεις στο κόστος πρώτων υλών και ενέργειας στο τελικό κόστος πώλησης των προϊόντων ή υπηρεσιών τους, είτε σε μικρό βαθμό (29%), είτε σε μεγάλο βαθμό (17%), είτε εξ ολοκλήρου (19%).
Κατά τα λοιπά, η πλειονότητα των επιχειρήσεων (68%) δηλώνει ότι η πανδημία έχει πλέον μικρή (35%) ή και καμία (33%) επίπτωση στη λειτουργία τους. Μάλιστα, το 33% των επιχειρήσεων αναφέρουν ότι έχουν ήδη επανέλθει σε κανονικά επίπεδα λειτουργίας (προ της πανδημίας COVID-19), το 24% αναμένουν την επαναφορά σε κανονικά επίπεδα λειτουργίας κάποια στιγμή μέχρι το τέλος του 2022, ενώ το 14% κάποια στιγμή μέσα στο 2023 και το 8% από το 2024 και μετά. Μόλις το 4% των επιχειρήσεων του Νομού Θεσσαλονίκης αναφέρει πλέον ότι η επιχείρηση δεν θα επανέλθει ποτέ ξανά στα προ της πανδημίας COVID-19 επίπεδα.
ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣακρίβειαενεργειακό κόστοςπόλεμος- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Sotheby’s: Πίνακας του Πικάσο από το 1932 αναμένεται να «πιάσει» αστρονομικό ποσό
- Πέθανε η ηθοποιός Κατρίν Σπάακ
- TASS: Η Ρωσία κατέστρεψε όπλα που έστειλαν ξένες δυνάμεις στην Ουκρανία σε αποθήκη κοντά στη Λβιβ
- Νίκη στους «Ζωσιμάδες» και φουλ για τρίτη θέση η ΑΕΚ
- DW: Θύμα η Ουκρανία, "καρπαζοεισπράκτορας" η Γερμανία;
- Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Ανοιξε η πλατφόρμα - Η διαδικασία αναλυτικά
- Τηλεργασία τέλος σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα- Όλες οι αλλαγές
- Μαρινάκης: 10.000 ευρώ για το φιλανθρωπικό έργο της Μητρόπολης Πειραιά – Σεραφείμ: Πάντοτε νίκες ο Ολυμπιακός
- Ρωσικά αεροσκάφη έπληξαν αποθήκη όπλων ξένης κατασκευής στην Ουκρανία
- Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: Καταστρέψαμε αποθήκη με όπλα ξένης κατασκευής στο Λβιβ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Τηλεργασία τέλος σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα- Όλες οι αλλαγές
- Μητσοτάκης: Δημιουργεί προσδοκίες για τον κατώτατο μισθό- «Καρφώνει» τον ΣΥΡΙΖΑ
- Τα πρώτα 15 σχέδια του β’ κύκλου της πολεοδομικής μεταρρύθμισης
- Σχεδόν 50% ακριβότερα το αρνί και το κατσίκι φέτος
- Βαρόμετρο ΕΒΕΘ: Δυσβάσταχτοι οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης
- Νέος υποδιοικητής του e-ΕΦΚΑ ο Νίκος Χουρδάκης
- Μπορέλ: Δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία για εγκλήματα πολέμου
- Πούτιν: Τιμητικός τίτλος σε ταξιαρχία που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου
- Αττική Οδός: «Συνωστισμός» αιτήσεων για αποζημιώσεις- Απορρίπονται χιλιάδες
- Twitter: Ο Μασκ απαντά στο «δηλητηριώδες χάπι»-Μηδέν έσοδα στο ΔΣ
![Βαρόμετρο ΕΒΕΘ, Δυσβάσταχτοι,varometro eveth, dysvastachtoi](https://images32.inewsgr.com/4494/44947982/varometro-eveth-dysvastachtoi-oi-logariasmoi-ilektrikou-revmatos-kai-thermansis-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Reporter
- Βαρόμετρο ΕΒΕΘ: Δυσβάσταχτοι οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης
- Τα πρώτα 15 σχέδια του β’ κύκλου της πολεοδομικής μεταρρύθμισης
- Στη Ρεβυθούσα την Τρίτη (19/4) ο Κυριάκος Μητσοτάκης
- Σχεδόν 50% ακριβότερα το αρνί και το κατσίκι φέτος
- Μπορέλ: Δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία για εγκλήματα πολέμου
- Πούτιν: Τιμητικός τίτλος σε ταξιαρχία που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου
- Twitter: Ο Μασκ απαντά στο «δηλητηριώδες χάπι»-Μηδέν έσοδα στο ΔΣ
- Μητσοτάκης: Δημιουργεί προσδοκίες για τον κατώτατο μισθό- «Καρφώνει» τον ΣΥΡΙΖΑ
- Τηλεργασία τέλος σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα- Όλες οι αλλαγές
- Αττική Οδός: «Συνωστισμός» αιτήσεων για αποζημιώσεις- Απορρίπονται χιλιάδες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Οδηγίες για την ασφαλή κατανάλωση τροφίμων το Πάσχα
- Παρατείνεται η δυνατότητα μετάταξης προσωπικού του ΟΛΠ και του ΟΛΘ σε φορείς του δημοσίου
- Βουλή: Κατατέθηκε η τροπολογία για το πλαφόν 3% στις επαγγελματικές μισθώσεις
- Ρωσικά αεροσκάφη κατέστρεψαν αποθήκη με όπλα στο Λβιβ- Αμερικανοί εκπαιδεύουν Ουκρανούς στα πυροβόλα Howitzer
- Ισραήλ: Αναχαιτίστηκε ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τη Λωρίδα της Γάζας
- Τα 15 πρώτα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια του Β’ Κύκλου
- "Φρένο" στην αισχροκέρδεια με τροπολογία της κυβέρνησης - Στα "μανταλάκια" όσοι παρανομούν
- Ακρίβεια στο ρεύμα: Μάχη της κυβέρνησης με τις... στρεβλώσεις - Σχεδιασμός και σενάρια
- Πανεπιστήμιο Πειραιώς: Για όγδοη χρονιά το πρώτο αγγλόφωνο Μεταπτυχιακό στην Ενέργεια
- Παρατείνεται μέχρι τις 30/06/2022, η δυνατότητα μετάταξης προσωπικού ΟΛΠ - ΟΛΘ σε φορείς του δημοσίου