Βέττας (ΙΟΒΕ): Ο πληθωρισμός έχει δει την κορύφωσή του

Για το πώς θα εξελιχθεί πληθωρισμός και η ακρίβεια τους επόμενους μήνες του έτους, μίλησε στην ΕΡΤ ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πιο συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο κ. Βέττας, για την αυξημένη παραβατικότητα στο χώρο των πρατηρίων, «υπάρχει ένα σημείο που συνδέει το θέμα νοθεία (καυσίμων) με το θέμα τιμές. Όσο καλύτερα γίνονται οι έλεγχοι και

τόσο πιο αυστηρά είναι τα πρόστιμα τόσο πιο χαμηλή θα είναι η τιμή εν τέλει».

Μιλώντας για την οικονομία και τον πληθωρισμό δήλωσε ότι «εμείς και η Ευρωζώνη έχουμε πληθωρισμό που φέτος αναμένουμε να είναι γύρω στο 10%. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουμε ότι έχει δει την κορύφωσή του τώρα και σιγά σιγά θα αρχίσει να πέφτει».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «γάγγραινα» τον πληθωρισμό για την οικονομία που χτυπά συνήθως τα πιο φτωχά νοικοκυριά, επισημαίνοντας ότι για να πέσουν οι τιμές πρέπει να έχουμε αρνητικό πληθωρισμό. «Το 2% θεωρούμε, ιστορικά, ότι είναι σα να μην έχεις πληθωρισμό» δήλωσε ο κ. Βέττας.

Πώς συνδέεται ο κορονοϊός με την ακρίβεια

«Τα δύο χρόνια της πανδημίας οι περισσότεροι στην Ευρώπη δεν είδαν μείωση των εισοδημάτων τους αλλά είδαμε μείωση της κατανάλωσης. Αυτό οδήγησε σε μια έκρηξη της κατανάλωσης, όταν άνοιξε η αγορά. Οι τιμές είχαν αρχίσει να «τσιμπάνε». Πέρυσι το τουριστικό προϊόν ήταν ακριβο αλλά δεν το συζητούσαμε», εξήγησε.

Όπως είπε ο κ. Βέττας, ο «πληθωρισμός δε διορθώνεται δίχως πόνο». Σύμφωνα με τον καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών υπάρχουν μεγάλες αβεβαιότητες που δεν μπορούμε να χειριστούμε μόνοι μας.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο «η ίδια η κατανάλωση τροφοδοτεί τις τιμές. Ο μόνος τρόπος για να έρθουμε σε μια κανονικότητα είναι να αρχίσει να πέφτει το κόστος παραγωγής, να αυξηθεί ο ανταγωνισμός».

Κάνοντας μια εκτίμηση για το πώς θα εξελιχθεί ο πληθωρισμός τον Αύγουστο ο κ. Βέττας δήλωσε πως οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι από εδώ και πέρα ο ρυθμός του πληθωρισμού θα είναι μικρότερος γιατί πέρυσι στον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο οι τιμές είχαν ανέβει».

ΙΟΒΕΒΕΤΤΑΣπληθωρισμόςΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤιμές
Keywords
Τυχαία Θέματα