Βίοι… αντίθετοι για πετρέλαιο και φυσικό αέριο-Καταλύτες Κίνα και καιρός

Πτωτικά άνω του 1% κινούνται την Παρασκευή (28/10) οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η Κίνα, ο κορυφαίος εισαγωγέας αργού στον κόσμο, διευρύνει τους περιορισμούς για τον κορονοϊό, αλλά και πάλι ο «μαύρος χρυσός» οδεύει προς εβδομαδιαία κέρδη λόγω των ανησυχιών για την προσφορά ενόψει της διακοπής των ρωσικών εισαγωγών από την Ευρώπη.

Τόσο το μπρεντ, όσο και το αμερικανικό αργό υποχωρούν την Παρασκευή, αλλά και τα δύο συμβόλαια

βρίσκονται σε πορεία για εβδομαδιαία άνοδο, με το πρώτο να οδεύει προς άνοδο άνω του 2% και το WTI περισσότερο από 3%.

Η πτώση της Παρασκευής έρχεται αφότου οι κινεζικές πόλεις διπλασίασαν την Πέμπτη τα περιοριστικά μέτρα για τον COVID-19, σφράγισαν κτίρια, κλείνοντας συνοικίες και περιορίζοντας εκατομμύρια κατοίκους σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τα επεκτεινόμενα κρούσματα.

Η Κίνα ανέφερε 1.506 νέα κρούσματα COVID-19 στις 27 Οκτωβρίου, από 1.264 νέα κρούσματα την προηγούμενη ημέρα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι η ανάπτυξη της Κίνας θα επιβραδυνθεί στο 3,2% φέτος, υποβαθμίζοντας κατά 1,2 μονάδες την πρόβλεψή του τον Απρίλιο, έπειτα από άνοδο 8,1% το 2021.

«Η αγορά πετρελαίου επωφελήθηκε από το ασθενέστερο δολάριο και την ελπίδα για μια ισχυρή κινεζική οικονομική ανάκαμψη, αλλά τώρα η εστίαση μετατοπίζεται στους κινδύνους ύφεσης που παρασύρουν τις προβλέψεις για τις προοπτικές ζήτησης αργού για το υπόλοιπο του έτους», δήλωσε ο Έντουαρντ Μόγια, ανώτερος αναλυτής αγοράς στον ΟANDA.

Παρόλα αυτά, οι αναλυτές είπαν ότι η ισχυρή ανάκαμψη του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος των ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο που αναφέρθηκε την Πέμπτη ανέδειξε την ανθεκτικότητα της μεγαλύτερης οικονομίας και καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο.

«Από την προοπτική της αγοράς πετρελαίου - παρά τα υψηλά επιτόκια - αυτό είναι ένας άμεσος μοχλός στις προοπτικές ζήτησης», δήλωσε ο Μπάντεν Μουρ, επικεφαλής της έρευνας εμπορευμάτων στην Εθνική Τράπεζα της Αυστραλίας.

Είπε ότι η αστάθεια στην αγορά είναι πιθανό να είναι ανοδική, δεδομένου ότι τα παγκόσμια αποθέματα είναι χαμηλά, οι ευρωπαϊκές κυρώσεις στο ρωσικό αργό πρόκειται να τεθούν σε ισχύ τον Δεκέμβριο και η κινεζική ζήτηση αυξάνεται.

Το διευρυνόμενο premium για το μπρεντ έναντι του WTI τροφοδοτείται από σημάδια αύξησης στα διυλιστήρια της Κίνας, τη… δίψα της Ευρώπης για αργό ενόψει του ρωσικού εμπάργκο πετρελαίου και τις εκκρεμείς περικοπές της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+.

«Η αγορά παραμένει επιφυλακτική για τις επικείμενες προθεσμίες για αγορές ρωσικού αργού στην Ευρώπη πριν την έναρξη των κυρώσεων στις 5 Δεκεμβρίου», επισημαίνουν οι αναλυτές της ANZ Research.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,43% στα 87,80 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 1,03% στα 94,06 δολάρια το βαρέλι.

Προς τέταρτη εβδομαδιαία πτώση παρά τη σημερινή άνοδο το πετρέλαιο

Αντίθετα, τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, κινούνται ανοδικά την Παρασκευή, αν και γενικότερα, σε αντίθεση με το πετρέλαιο, το αέριο οδεύει προς εβδομαδιαία πτώση για τέταρτο συνεχόμενο επταήμερο.

Ο ασυνήθιστα ζεστός για την εποχή καιρός, με τις άνω του μέσου όρου θερμοκρασίες να προβλέπεται να διαρκέσουν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου και η χαμηλή βιομηχανική ζήτηση μετριάζουν προς το παρόν την ανάγκη για προμήθεια, μετριάζοντας εν μέρει τους φόβους για ελλείψεις μέσα στον χειμώνα εν μέσω ενεργειακών περικοπών από τη Ρωσία.

Άλλωστε, τα αποθέματα είναι ήδη σχεδόν γεμάτα, αλλά η μεγάλη αγωνία είναι αν θα είναι εφικτό να αναπληρωθούν στο τέλος του φετινού χειμώνα.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το φυσικό αέριο παράδοσης Νοεμβρίου ενισχύεται 4,764%, στα 112,500 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,83% στα 1.651,70 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 1,70% στα 19,163 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 1,80% στα 3,456 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,10% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 0,9955 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,28% στο 1,153 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,26% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8634 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΜΠΡΕΝΤαμερικανικό αργόχρυσόςδολαριοασήμιχαλκός
Keywords
Τυχαία Θέματα
Βίοι…, -Καταλύτες Κίνα,vioi…, -katalytes kina