Βιομηχανία: Έρχονται λουκέτα και ανατιμήσεις λόγω ενεργειακών τιμών
Για κύμα λουκέτων στο βιομηχανικό κλάδο σε μια περίοδο που ο ρόλος του είναι κομβικός για την αναμόρφωση του παραγωγικού μοντέλου, κάνει λόγο η «Ελληνική Παραγωγή». «Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι μετακύλισης του αυξημένου κόστους στις τελικές τιμές και τους καταναλωτές, περιορισμού της παραγωγής αλλά και αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων με τις γνωστές συνέπειες» τονίζεται σχετικά σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στο φόντο και της τελευταίας Συνόδου Κορυφής.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελληνική Παραγωγή που αποτελεί μία πρωτοβουλία μικρών και μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων και των βασικών Περιφερειακών
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή τη «η εκτόξευση των χρηματιστηριακών τιμών του φυσικού αερίου έως και 400% τους τελευταίους μήνες σε σύγκριση με τις τιμές του 2019 και η συνακόλουθη άνοδος των τιμών στο χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας που υπερβαίνει τα 200 Ευρώ/ΜWh, έχουν σαν αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση κατά 20-40% στο κόστος παραγωγής της ελληνικής βιομηχανίας».
Παράλληλα η Ελληνική Παραγωγή θέτει θέμα ανταγωνιστικότητας λόγω των διαφορών που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανίες σε σχέση με άλλες χώρες. Όπως τονίζεται «οι επιπτώσεις αυτές είναι πολύ πιο σημαντικές στην ελληνική βιομηχανία σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό. Γιατί στη χώρα μας η διαπραγμάτευση του συνόλου της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας πραγματοποιείται μέσω της ημερήσιας χονδρεμπορικής αγοράς, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αγορές, στις οποίες το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς λειτουργεί μέσω διμερών συμβολαίων με κλειδωμένες τιμές, που αντισταθμίζουν τον κίνδυνο στην περίπτωση απότομης αύξησης των τιμών για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες.
Δεδομένου ότι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας μετακυλίουν το αυξημένο κόστος στην ελληνική βιομηχανία, το περιβάλλον που διαμορφώνεται είναι εξαιρετικά δυσμενές, ιδίως για τις μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις, καθώς η εκτόξευση των τιμών ενέργειας έρχεται να προστεθεί στην παράλληλη αύξηση των διεθνών τιμών πρώτων υλών, του κόστους των μεταφορών και των σοβαρών προβλημάτων επάρκειας και καθυστερήσεων στις διεθνείς αλυσίδες τροφοδοσίας. Το σύνολο των παραγόντων αυτών οδηγεί σε μια πρωτοφανή αύξηση του κόστους παραγωγής που είναι αδύνατον να απορροφηθεί στο σύνολό της από τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Δημιουργούνται κατά συνέπεια σοβαροί κίνδυνοι μετακύλισης του αυξημένου κόστους στις τελικές τιμές και τους καταναλωτές, περιορισμού της παραγωγής αλλά και αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων με τις γνωστές συνέπειες».
Έλλειμμα ανταγωνιστικότητας
Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες το ΙΟΒΕ στο «Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία» του Οκτωβρίου, επισήμανε ότι οι τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας είναι εκ των υψηλότερων μεταξύ χωρών της περιφέρειας και του πυρήνα της Ευρωζώνης σε όλη την περίοδο 2015-2020. Σε υψηλότερα επίπεδα βρίσκονται και το πρώτο εξάμηνο του 2021.
Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε το ΙΟΒΕ, τον Αύγουστο, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα (128€/MWh) ήταν 96% υψηλότερη από την τιμή συστήματος στο χρηματιστήριο ενέργειας Nord Pool (65,4€/MWh) (σ.σ. προκύπτει από το σύνολο των ενεργειακών αγορών της Νορβηγίας, Σουηδίας, Φινλανδίας, Δανίας, Εσθονίας, Λετονίας, Λιθουανίας, ενώ από τον Αύγουστο 2019 περιλαμβάνονται και οι Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Γαλλία και Ολλανδία).
Παράλληλα, η μέση τιμή δικαιωμάτων εκπομπών CO2 (EU Allowance) σημείωσε άνοδο τον Σεπτέμβριο, με έντονα ανοδική πορεία (+145%) τους τελευταίους 11 μήνες.
Στην Ελλάδα, επίσης, καταγράφεται, για τον κλάδο βιομηχανίας, το υψηλότερο μερίδιο κόστους ενέργειας (μ.ό. 2015-2018: 4,9%). Το μικρότερο το βρίσκει κανείς σε Πορτογαλία (2,9%) και Ισπανία (2,6%). Χαμηλότερα, δε, του 2% είναι τα μερίδια κόστους ενέργειας σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία.
Ο ρόλος της βιομηχανίας
Σύμφωνα με την Ελληνική Παραγωγή «η Ελληνική μεταποίηση αποτέλεσε ανάχωμα και σημαντικό στήριγμα της χώρας μέσα στην πανδημική κρίση, συμβάλλοντας στον περιορισμό των επιπτώσεων από την κατάρρευση των τουριστικών εισπράξεων. Φέτος το Α’ εξάμηνο, οι εξαγωγές αγαθών σημείωσαν αύξηση κατά 22,9% σε σχέση με πέρυσι και κατά 18,3% σε σχέση με προ πανδημίας επίπεδο του Α’ εξαμήνου 2019.
Η αντιμετώπιση της εκρηκτικής αύξησης του κόστους ενέργειας για τη βιομηχανία δεν είναι συντεχνιακό ζήτημα. Αφορά τη διατήρηση της θετικής αναπτυξιακής δυναμικής, αφορά τη διεθνή ανταγωνιστικότητα και τις εξαγωγές της χώρας, αφορά την απασχόληση, αφορά τον περιορισμό του κινδύνου ενός πληθωριστικού κύκλου που θα είχε ολέθριες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις» σημειώνει η Ελληνική Παραγωγή στην ανακοίνωσή της.
Μέτρα
Παράλληλα επισημαίνεται η ανάγκη για πρωτοβουλίες και μέτρα. «Οι συνέπειες της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις ήταν από τα κυρίαρχα θέματα στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 21ης και 22ης Οκτωβρίου. Στα συμπεράσματα αναφέρεται ρητά ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να πάρουν μέτρα στήριξης των ευάλωτων καταναλωτών και των επιχειρήσεων, σύμφωνα με την εργαλειοθήκη που δημοσίευσε στις 13/10 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» τονίζεται σχετικά.
«Είναι ώρα ευθύνης και αποφάσεων για να αντιμετωπιστεί εγκαίρως ένα πρόβλημα που μπορεί να υπονομεύσει σοβαρά τις προοπτικές ανάπτυξης και την κοινωνική συνοχή» καταλήγει η ανακοίνωση της Ελληνικής Παραγωγής.
Γιώργος Αλεξάκης
βιομηχανίατιμές ενέργειαςΛΟΥΚΕΤΑανατιμήσεις- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Είκοσι ετών και σεσημασμένος για κλοπές ο νεκρός στο Πέραμα
- Έρχεται ιδιωτικοποίηση; – Παραιτήθηκαν οι 5 από τους 6 παθολόγους στο νοσοκομείο Σερρών!
- Γ. Παπανδρέου: Παγκόσμια ταυτότητα που δεν έχει αξιοποιηθεί η Ολυμπία
- Ένας από τους μεγαλύτερους πετρελαιοπαραγωγούς στον κόσμο στοχεύει σε ουδετερότητα άνθρακα έως το 2060
- Νεκρός ο ένας τραυματίας στη Νέα Ερυθραία – «Ο Σατανάς με έβαλε να το κάνω» είπε στην αστυνομία ο 40χρονος δράστης
- Τσίπρας: Μπορούμε να πάμε σε μια προοδευτική κυβέρνηση όποτε γίνουν εκλογές
- Παγκόσμιο εργαλείο εξουσίας μέσω του ΠΟΥ οι πανδημίες – Τι θα υποστηρίξει η ΕΕ στο G20
- Euronews: Συνεχίζεται για τους επόμενους 12 μήνες η λειτουργία της ελληνικής υπηρεσίας
- Πυροβολισμοί στην Κηφισιά: Πέθανε ο ένας τραυματίας
- Γερμανία-Covid-19: Ο δείκτης επίπτωσης αυξήθηκε στα επίπεδα Μαΐου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Βιομηχανία: Έρχονται λουκέτα και ανατιμήσεις λόγω ενεργειακών τιμών
- Τσίπρας:Κοινωνική διάλυση αν δεν σταματήσουμε το έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη
- Νεκρός ο ένας τραυματίας στην Κηφισιά-Μαύρη μαγεία φώναζε ο δράστης
- Δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία στις συζύγους εργαζόμενων της DPort Services
- Ακάρ: Εναντίον της Τουρκίας η εξοπλιστική ενίσχυση της Ελλάδας
- Οι εμβολιασμένοι κατά του κορονοϊού έχουν γενικότερα μικρότερο ποσοστό θνησιμότητας
- Λεξικό για κρυπτονομίσματα: Όλοι οι όροι που πρέπει να ξέρεις
- Πυροβολισμοί με δύο τραυματίες στην Κηφισιά για το... φυσικό αέριο
- Μπουλμπασάκος: Οι παρελάσεις είναι τα νέα κορονοπάρτι
- Οικονόμου: Επεξεργαζόμαστε σχέδιο διευκολύνσεων για τη θέρμανση- Πήραμε έγκαιρα μέτρα
- Τελευταία Νέα Reporter
- Βιομηχανία: Έρχονται λουκέτα και ανατιμήσεις λόγω ενεργειακών τιμών
- Τσίπρας:Κοινωνική διάλυση αν δεν σταματήσουμε το έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη
- Λεξικό για κρυπτονομίσματα: Όλοι οι όροι που πρέπει να ξέρεις
- Νεκρός ο ένας τραυματίας στην Κηφισιά-Μαύρη μαγεία φώναζε ο δράστης
- Δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία στις συζύγους εργαζόμενων της DPort Services
- Ακάρ: Εναντίον της Τουρκίας η εξοπλιστική ενίσχυση της Ελλάδας
- Οικονόμου: Επεξεργαζόμαστε σχέδιο διευκολύνσεων για τη θέρμανση- Πήραμε έγκαιρα μέτρα
- Μπουλμπασάκος: Οι παρελάσεις είναι τα νέα κορονοπάρτι
- Πυροβολισμοί με δύο τραυματίες στην Κηφισιά για το... φυσικό αέριο
- Οι εμβολιασμένοι κατά του κορονοϊού έχουν γενικότερα μικρότερο ποσοστό θνησιμότητας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Νεκρός ο ένας τραυματίας στη Νέα Ερυθραία – «Ο Σατανάς με έβαλε να το κάνω» είπε στην αστυνομία ο 40χρονος δράστης
- Στο “κόκκινο” ξανά μετά από μήνες το ιικό φορτίο των λυμάτων στη Θεσσαλονίκη
- Σεισμόπληκτοι Κρήτης: Επέκταση της περιμέτρου των δικαιούχων πρώτης αρωγής
- Στο “κόκκινο” ξανά μετά από μήνες το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη
- Η Νότια Κορέα πέτυχε τον στόχο του να εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού της
- Νότια Κορέα: Εμβολιασμένο για κορονοϊό το 70% των κατοίκων της χώρας
- Δύο σημαντικές διακρίσεις απέσπασε ο ΟΠΑΠ στα Event Awards 2021
- Βουλή: Ρυθμίζεται με τροπολογία το επάγγελμα του εσωτερικού ελεγκτή
- ΥΠΟΙΚ: Επεκτείνονται οι δικαιούχοι αρωγής που επλήγησαν από το σεισμό στην Κρήτη
- Πού οφείλεται το έμφραγμα στους δρόμους της Αθήνας